Dark Mode Light Mode

Ο μικρός Κωνσταντίνος έκλαψε, η Καβάλα χαμογέλασε!

Συγκινητικές και όμορφες στιγμές χθες το μεσημέρι στο Βαπτιστήριο της Λυδίας σε μία βάπτιση διαφορετική από αυτές που έχουμε συνηθίσει. Κεντρικό πρόσωπο ο Κωνσταντίνος. Έκλαψε, προετοιμαζόμενος για τη βάπτιση, αλλά την ίδια στιγμή η πόλη της Καβάλας του χαμογελούσε. Όπως επίσης χαμογελούσε υποδεχόμενη 150 περίπου καλεσμένους στο γεγονός, προερχόμενοι απ΄ όλο τον κόσμο.

 

vapis1

Η ιστορία της βάπτισης του Κωνσταντίνου έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς σε αυτήν υπάρχει έντονο καβαλιώτικο χρώμα, με πρωταγωνίστρια επίσης την Ηρώ Σμιθ. Η Αργυρή Παπαδοπούλου γεννήθηκε στην Καβάλα, μεγάλωσε στο Βύρωνα, το 1981 έφυγε από την πόλη με τον Αμερικανό άνδρα της, καθώς η ζωή της επιφύλαξε διάφορα ταξίδια κι επαγγελματικές υποχρεώσεις αυξημένες. Η Ηρώ Σμιθ μετακινήθηκε με τον σύζυγο και τα τρία παιδιά που μαζί απέκτησαν στην Αμερική, στη Σαουδική Αραβία. Ο σύζυγος δραστηριοποιείται στο πετρέλαιο. Η ίδια ασχολείται με τα ινστιτούτα ομορφιάς. Ποτέ όμως δεν διέκοψε τη σχέση της με την Καβάλα, μέρος στο οποίο γεννήθηκε και μεγάλωσε. Τα παιδιά της έρχονται συνεχώς κάθε καλοκαίρι στην Καβάλα. Αυτή τη φορά η επίσκεψή τους στην πόλη μας είχε να κάνει με τη βάπτιση του Κωνσταντίνου Λούις, παιδί της Μαρίας Λορέιν και του Χιούγκο Λορέιν, ο οποίος είναι Γάλλος.

vaptisi21

Η Ηρώ Σμιθ (Αργυρή Παπαδοπούλου, όπως ίσως είναι επίσης γνωστή), ενέπνευσε στα παιδιά της αισθήματα φιλίας και αγάπης για την Καβάλα κι έτσι η Μαρία κόρη της Ηρώς βάπτισε τον Κωνσταντίν στο Βαπτιστήριο της Λυδίας.

Και οι κουμπάροι έχουν ρίζες από την Καβάλα. Πρόκειται για τα αδέλφια Ντάνα και Τζων Καντάλις, οι γονείς των οποίων επίσης μεγάλωσαν στη συνοικία του Βύρωνα. Για τα γεγονός βρέθηκαν στην Καβάλα για το τριήμερο, 150 καλεσμένοι από τη Σαουδική Αραβία, τη Γαλλία, την Αμερική, το Μπαχρέιν, το Λίβανο κτλ. Οι περισσότεροι πετυχημένοι στον κλάδο των πετρελαϊκών επιχειρήσεων.

Η Ηρώ Σμιθ φρόντισε για μια περιήγηση, ακόμη και στη Θάσο. Είχε την ευκαιρία τρεις μέρες πριν τη βάπτιση να ξεναγήσει τους καλεσμένους της οικογένειάς της, στην πόλη της Καβάλας, σε διάφορα σημεία στο χερσαίο τμήμα του νομού, να οργανώσει ακόμη και εκδρομή στη Θάσο.

Η βάπτιση ήταν ένα λιτό, απλό γεγονός που είχε τη σημασία του. Όλοι ήταν χαρούμενοι και πρόσεχαν τον Κωνσταντίνο – Λούις, ο οποίος μάλλον αντέδρασε στα χέρια των νουνών του.

Αμέσως μετά παρατέθηκε δεξίωση στο Μπάτη.

Η Ηρώ Σμιθ (Αργυρή Παπαδοπούλου), διηγήθηκε όλη την ιστορία της και τα αισθήματα αγάπης προς την Καβάλα, μιλώντας στην εφημερίδα μας, όπου είπε τα ακόλουθα:

 

«Είμαι γέννημα και θρέμμα αυτής της πόλης, από μικρασιάτες γονείς και παππούδες  Λατρεύω την πόλη μου, την πατρίδα μου που τη θεωρώ από τις ωραιότερες πόλεις του κόσμου και μ΄ αυτό που κάνω, εγώ είμαι παντρεμένη με Αμερικάνο κι έχω αποκτήσει τρία παιδιά, τα έχω φέρει στην Ελλάδα, έχουνε γνωρίσει τους συγγενείς, κάθε χρόνο από το 1981, που παντρεύτηκα και μετά, μιλάνε άπταιστα όλα την ελληνική γλώσσα κι ενώ μένει ο ένας στη Σαουδική Αραβία,  η άλλη στην Αμερική, η άλλη πηγαινοέρχεται μεταξύ Σαουδικής Αραβίας – Μπαχρέιν – Αμερικής – Ντουμπάι κ.λ.π., παρόλα αυτά, τώρα βαφτίζουμε εδώ στην Καβάλα, τον εγγονό μου, του οποίου ο πατέρας είναι Γάλλος. Αγαπώ την πατρίδα μου, προωθώ την πατρίδα μου και τα 150 άτομα που έχουνε έρθει απ΄ όλο τον κόσμο, από την Αμερική, τη Γαλλία, τη Σαουδική Αραβία, από το Μπαχρέιν, από την Αγγλία, από την Ελβετία και την Ινδία, βλέπουνε για πρώτη φορά αυτή την πόλη  και όπως μου είπανε με όλους τους προγραμματισμούς που κάνω, πηγαίνοντάς τους στο Ιμαρέτ, στη Θάσο, στα κρασιά του Λαζαρίδη για οινογνωσία, στη Νέα Πέραμο και σήμερα (χθες) με τη βάπτιση στη Λυδία και μετά στο Μπάτη, δεν θα ξέρανε ποτέ την Καβάλα. Προωθώ την πόλη, προωθώ την πατρίδα μου, αγαπάω την πατρίδα μου, το δίδαξα αυτό στα παιδιά μου, τους το εμπέδωσα και ελπίζω όλοι μαζί να συνεχίσουμε τη ζωή μας με αυτόν τον τρόπο. Επίσης και οι κουμπάροι, η Ντάνα και ο Τζον είναι παιδιά του Πάκη και της Μαρίας Καντάλις, που έχουνε μετακομίσει στην Αμερική εδώ και 50 χρόνια, ζούνε στο Χιούστον, φίλοι των παιδιών μου κι αποφασίζουν τα παιδιά μου να κάνουμε νονούς τα παιδιά αυτά, των οποίων οι γονείς κατάγονται από την Καβάλα, από το Γκιρτζή και η μάνα του  Πάκη, του πατέρα των παιδιών, ήτανε φιλενάδα της μάνας μου. Οπότε κρατάω την ιστορία, όχι μόνο διεκδικούμε τα δικαιώματά μας σαν Καβαλιώτες, αλλά εγώ που ζούσα στο εξωτερικό εδώ και 35 χρόνια, διατυμπανίζω ότι είμαι εγγονή του Μέγα Αλέξανδρου κι αυτό θα παραμείνει έτσι όπως έχει. Είμαι, αισθάνομαι, νιώθω περήφανη γι΄ αυτό και χαίρομαι πολύ και παρόλο που ξεκίνησα από αυτή τη μικρή πόλη, γύρισα τον κόσμο, είμαι γνωστή παγκόσμια, για οτιδήποτε κάνω και προσφέρω στην κοινωνία …»

Προηγούμενο άρθρο

Γεμάτοι δρόμοι προς τη θάλασσα

Επόμενο άρθρο

Συγκρατημένη αισιοδοξία για τα Λουτρά των Ελευθερών