Συνάντηση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μεταξύ των προέδρων και εκπροσώπων των Αναπτυξιακών από όλη την Ελλάδα και της Διαχειριστικής Αρχής. Στη συνάντηση έγινε η πρώτη ενημέρωση για το νέο Πρόγραμμα CLLD/LEADER, που αφορά στη νέα προγραμματική περίοδο 2013-2020. Παρόντας ήταν και ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Καβάλας Μιχάλης Σκορδάς.
Το γνωστό πρόγραμμα LEADER μεταλλάσσεται και μετονομάζεται σε CLLD (Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων). Το πρόγραμμα χορικής προσέγγισης θα ενσωματώνει και τα τρία προγράμματα της προηγούμενης περιόδου, τα οποία υλοποιούνταν υπό την ευθύνη της Αναπτυξιακής. Ήταν τα προγράμματα LEADER, LEADER αλιείας και Άξονας 3, που μετεξελίσσονται σε ένα ενιαίο πρόγραμμα. Αυτό θα αφορά όλη την έκταση της περιφερειακής ενότητας Καβάλας – Θάσου, χωρίς εξαιρέσεις πλην των πόλεων Καβάλας – Χρυσούπολης – Ελευθερούπολης.
Ο προϋπολογισμός δεν έχει ανακοινωθεί αφού επί του παρόντος εξελίσσεται διαδικασία διαβούλευσης που θα ολοκληρωθεί στα τέλη Μαρτίου. Τότε θα δημοσιευθεί η προκήρυξη προς τους φορείς υλοποίησης. Σύμφωνα με το σχεδιασμό του Υπουργείου, προβλέπεται εντός δύο μηνών η κατάθεση των πρώτων φακέλων των υποψήφιων φορέων, άρα και της Αναπτυξιακής Καβάλας. Ενώ ένα ακόμη δίμηνο θα κυλήσει για την αξιολόγηση της κύριας προτάσεως. Επομένως, βάσει του πλέον αισιόδοξου σεναρίου το επόμενο φθινόπωρο θα πρέπει να αναμένονται οι πρώτες προκηρύξεις του νέου μετεξελιγμένου προγράμματος.
Τεράστια είναι η προσπάθεια που καταβάλλεται για να καταπολεμηθεί το γνωστό «τέρας» της ελληνικής γραφειοκρατίας που συνήθως λειτουργεί ανασταλτικά για την υλοποίηση χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων. Η υποβολή των προτάσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά χωρίς το πλήθος των εγγράφων και των παραστατικών, ακόμη δε και η παρακολούθηση θα εξελίσσεται με ηλεκτρονικό τρόπο. Άρα, μέγιστη θα είναι η διευκόλυνση ειδικά για τους υποψήφιους επενδυτές.
Ο Μιχάλης Σκορδάς ανακοίνωσε ότι αναμένονται και νέα προγράμματα ανάλογα με τα ΤΟΠΣΑ και τα ΤΟΠΕΚΟ, κατόπιν επισκέψεώς του στο Υπουργείο Απασχόλησης, όπου ενημερώθηκε ότι στα τέλη του έτους θα υπάρξει σχεδιασμός για την υλοποίησή τους.
ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ CLLD
Η Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων (CLLD), βασισμένη στην προσέγγιση LEADER, είναι μια μέθοδος σχεδιασμού και υλοποίησης τοπικών ολοκληρωμένων αναπτυξιακών στρατηγικών, με τη συμμετοχή των εταίρων σε τοπικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνίας των πολιτών, των τοπικών οικονομικών και κοινωνικών φορέων, προκειμένου να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά οι οικονομικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές και δημογραφικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αγροτικές περιοχές.
Είναι ένα ιδιαίτερα ισχυρό εργαλείο, ειδικά σε περιόδους κρίσης, που δείχνει ότι οι τοπικές κοινότητες μπορούν: α) να κάνουν σταθερά βήματα προς πιο αποτελεσματικές μορφές οικονομικής, βιώσιμης και «χωρίς αποκλεισμούς» ανάπτυξης, σύμφωνα με τη στρατηγική «Ορίζοντας 2020», β) να «καινοτομήσουν» όχι αποκλειστικά σε όρους τεχνολογικούς αλλά κυρίως σε όρους αντιμετώπισης των τοπικών προβλημάτων και γ) να ενισχύσουν την κοινωνική συνοχή στις αγροτικές περιοχές.
Οι ελληνικές αγροτικές περιοχές έχουν μακρόχρονη εμπειρία στο σχεδιασμό και την Υλοποίηση ολοκληρωμένων προγραμμάτων τοπικής ανάπτυξης μέσω κυρίως του LEADER και των Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου (ΟΠΑΑΧ),τα οποία εφαρμόστηκαν από σχετικά εταιρικά σχήματα (Ομάδες Τοπικής Δράσης). Σκοπός είναι να ενισχυθούν «νέες και πιο καινοτόμες» προσεγγίσεις με βάση τα καινούργια αναπτυξιακά δεδομένα και εργαλεία (όπως τάση επιστροφής νέων στην ύπαιθρο, κοινωνικές πρωτοβουλίες, ενίσχυση βραχέων αλυσίδων και εναλλακτικών καναλιών διάθεσης αγροτικών προϊόντων, διασύνδεση αγροτικού τομέα με τον πολιτισμό, τον τουρισμό και το περιβάλλον), αυξάνοντας σχετικές συνέργειες για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και βιωσιμότητας των αγροτικών περιοχών σύμφωνα με τον αναπτυξιακό και στρατηγικό σχεδιασμό της χώρας για την αγροτική ανάπτυξη.
Εστιάζοντας στις αγροτικές περιοχές και κοινωνίες, η προσέγγιση CLLD/LEADER δίνει την «ευελιξία» και τη δυνατότητα να σχεδιαστούν και να εφαρμοστούν στρατηγικές τοπικής ανάπτυξης με ολοκληρωμένο και πολυτομεακό χαρακτήρα, με την υλοποίηση παρεμβάσεων δημοσίου ή ιδιωτικού χαρακτήρα (ενίσχυση υποδομών και υπηρεσιών, υποστήριξη της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας, υλοποίηση «άυλων» παρεμβάσεων σε σχέση με τη δικτύωση και την ανάπτυξη των τοπικών ικανοτήτων) συνδυάζοντας έναν αριθμό 2εργαλείων και υπο-μέτρων του ΕΓΤΑΑ, καθώς και δράσεων από το ΕΤΘΑ, το ΕΚΤ και το ΕΤΠΑ (σε περίπτωση πολυταμειακής προσέγγισης).
Το παρόν μέτρο θα εφαρμοστεί σε αγροτικές περιοχές, όπως ορίζονται σύμφωνα με τη νέα τυπολογία του ΟΟΣΑ, οι οποίες έχουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
•Προτείνονται, μέσω της «από κάτω προς τα επάνω» προσέγγισης, από τις ΟΤΔ. Τα σχέδια τοπικής ανάπτυξης θα πρέπει να αποτελούν προϊόν διαβούλευσης με τους αντιπροσωπευτικούς φορείς της περιοχής και τον τοπικό πληθυσμό.
•Να διαθέτουν επαρκή κρίσιμη μάζα από την άποψη του ανθρώπινου δυναμικού και των χρηματοοικονομικών πόρων. Ειδικότερα, ο πληθυσμός της κάθε περιοχής παρέμβασης θα κυμαίνεται μεταξύ 10.000-120.000 κατοίκους εκτός δεόντως αιτιολογημένων περιπτώσεων.
•Να αποτελούνται από Δημοτικά Διαμερίσματα με πληθυσμό μικρότερο των 5.000
κατοίκων.
•Να περιλαμβάνουν ορεινές και μειονεκτικές (κατά την έννοια του Καν (1257/1999)) περιοχές και έως12% μη χαρακτηρισμένων («πεδινών») περιοχών.
•Να παρουσιάζουν συνοχή και κοινά χαρακτηριστικά, καθώς και κοινές ή συμπληρωματικές αναπτυξιακές ανάγκες και προκλήσεις.
•Να αποδεικνύεται ο πολυτομεακός χαρακτήρας του σχεδίου.
Συνολικά θα επιλεγούν κατά μέγιστο αριθμό 45 περιοχές για την εφαρμογή του παρόντος μέτρου οι οποίες συνολικά θα πρέπει να καλύπτουν λιγότερο από το 60% των αγροτικών περιοχών της χώρας.
=