Dark Mode Light Mode

Ο «μπαμπούλας» του ΚΕΑΟ στέλνει «ραβασάκια» και στους ιδιοκτήτες ταξί

Δεν αντιμετωπίζουν μόνο οι έμποροι και οι επαγγελματίες της Καβάλας προβλήματα με τα χρέη προς τον ασφαλιστικό τους φορέα, αφού ανάλογα ζητήματα ταλανίζουν και τους ιδιοκτήτες ταξί. Στη διάρκεια μάλιστα της τελευταίας εβδομάδας οι ταξιτζήδες έγιναν στόχος του νέου «μπαμπούλα», του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) από όπου στάλθηκαν περισσότερα από 600 απειλητικά ραβασάκια. Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Ταξί Καβάλας Μανώλης Τσιλογιώργης, όσοι οφείλουν στον ΟΑΕΕ και επιθυμούν να καταβάλουν ένα ποσό, έστω και μικρό, ως έναντι του χρέους τους, θα πρέπει να το διαπραγματευθούν άμεσα με το ΚΕΑΟ ώστε να αποφευχθούν οι κατασχέσεις.
Η διαδικασία της διαπραγματεύσεως δηλαδή πραγματοποιείται στα γραφεία του ΚΕΑΟ Καβάλας, που στεγάζεται στο δεύτερο όροφο του ΙΚΑ και όχι στα γραφεία του ΟΑΕΕ Καβάλας. Τα χρέη στον ασφαλιστικό φορέα καθιστούν αδύνατη την πρόσβαση των επαγγελματιών στο σύστημα δημόσιας υγείας. Εάν παραστεί ανάγκη, το τοπικό σωματείο που παραμένει ένα από τα πλέον συγκροτημένα κι οργανωμένα, θα σπεύσει προς υπεράσπιση και στήριξη οποιουδήποτε μέλους του. Ακόμη κι αν χρειαστεί να αποτραπεί η διαδικασία κάποιου πλειστηριασμού. Εκείνο όμως που προέχει είναι η λήψη μιας πολιτικής αποφάσεως για ρύθμιση των ασφαλιστικών χρεών προκειμένου να προστατευθούν οι οφειλέτες.
Χαριτολογώντας και σαρκάζοντας ο Μανώλης Τσιλογιώργης, προέβλεψε ότι ο ΟΑΕΕ παρά τις μαύρες τρύπες του θα καταφέρει να εξασφαλίσει ακόμη και πρωτογενές πλεόνασμα, αφού το όριο συνταξιοδότησης ανέβηκε στο 67ο έτος, αφού ιατροφαρμακευτική περίθαλψη δεν αναγνωρίζεται πια στους οφειλέτες κι άρα οι ασφαλισμένοι θα πεθαίνουν νωρίτερα!

Ο ΝΕΟΣ «ΜΠΑΜΠΟΥΛΑΣ»
Προς ενημέρωση όλων, ο νέος «μπαμπούλας» των επαγγελματιών με τον τίτλο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) έχει ως σκοπούς τα εξής:
α) είσπραξη των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας,
β) δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων των οφειλετών των Ασφαλιστικών Οργανισμών (μητρώο οφειλετών), που θα περιλαμβάνει το ύψος των οφειλόμενων ποσών, την αιτία και τη χρονική περίοδο που ανάγονται, την τήρηση στατιστικών στοιχείων και αναλύσεων,
γ) μελέτη, επεξεργασία και υποβολή προτάσεων για νομοθετικές ρυθμίσεις στο αρμόδιο καθ’ ύλην Υπουργείο,
δ) σχεδιασμό και η εκτέλεση δράσεων για την επίτευξη του σκοπού του Κ.Ε.Α.Ο.
Σε πρώτη φάση στο ΚΕΑΟ διαβιβάζονται οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και του ΟΑΕΕ και μεταγενέστερα οι αντίστοιχες οφειλές του ΟΓΑ και του ΕΤΑΑ. Οι οφειλές που διαβιβάζονται πρέπει να είναι μη ρυθμισμένες και άνω των € 5.000 (κύρια οφειλή και τυχόν επιβαρύνσεις). Το ίδιο ισχύει και για τις οφειλές που κατέστησαν απαιτητές λόγω μη τήρησης προηγούμενων ρυθμίσεων. Οι λοιπές οφειλές παραμένουν στους οικείους φορείς και εξακολουθούν να εισπράττονται από αυτούς.
Το ΚΕΑΟ λειτουργεί με οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια και εποπτεύεται από τον Διοικητή του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ ή από Υποδιοικητή, κατόπιν εκχώρησης της αρμοδιότητας αυτής. Οι υπηρεσίες του Κ.Ε.Α.Ο. διακρίνονται σε κεντρική και περιφερειακές. Η κεντρική υπηρεσία διαρθρώνεται σε έξι (6) Διευθύνσεις ενώ οι περιφερειακές υπηρεσίες του Κ.Ε.Α.Ο. αποτελούν τα Ταμεία Είσπραξης Εσόδων και ταμειακές υπηρεσίες των υποκαταστημάτων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Προηγούμενο άρθρο

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης εγκαινιάζει την έκθεση

Επόμενο άρθρο

Περίφραξη οικοπέδου στο ΒΙΟΠΑ