Ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Καβάλας Νάσος Μητρόπουλος κάλεσε εκτάκτως στο ίδρυμα το απόγευμα του Σαββάτου τους βουλευτές του νομού, προκειμένου από τη μια να τους ενημερώσει, από την άλλη να ζητήσει τη βοήθειά τους. Είχε προηγηθεί σύνοδος των προέδρων των ΤΕΙ όλης της χώρας, όπου το θέμα που κυριάρχησε ήταν η περικοπή πλέον και σε διοικητικό προσωπικό.
Ο Νάσος Μητρόπουλος γνωρίζοντας το τι έρχεται, την κινητικότητα και τη διαθεσιμότητα, από την οποία δεν εξαιρούνται οι διοικητικοί υπάλληλοι των ΤΕΙ και των Πανεπιστημίων, είχε προετοιμάσει το έδαφος με δηλώσεις που έκανε τις προηγούμενες ημέρες.
Τα ιδια πάνω κάτω επανέλαβε στους βουλευτές, από τους οποίους πήρε στήριξε στήριξη, θα επιδιώξουν να δουν τι συμβαίνει στην Αθήνα, κι αν είναι δυνατόν να μην μπει σε διαθεσιμότητα κανένας διοικητικός υπάλληλος του ΤΕΙ.
Προβλήματα με τις απεργιακές κινητοποιήσεις των διοικητικών υπαλλήλων του ΤΕΙ, αρχίζουν από αύριο, καθώς αναβάλλεται επ αόριστο η διαδικασία εγγραφής πρωτοετών φοιτητών. Το δελτίο τύπου που εκδόθηκε από το ΤΕΙ Καβάλας μετά τη συνάντηση του Σαββάτου, είναι το ακόλουθο:
Σε συνάντηση για το θέμα της διαθεσιμότητας διοικητικών υπαλλήλων κάλεσε το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος του ΤΕΙ ΑΜΘ Θανάσης Μητρόπουλος τους βουλευτές του Νομού. Στο κάλεσμα αυτό ανταποκρίθηκαν οι βουλευτές Κώστας Κλειτσιώτης, Νίκος Παναγιωτόπουλος και Γιάννης Πασχαλίδης, ενώ από πλευράς ΤΕΙ συμμετείχαν, εκτός από τον πρόεδρο Θανάση Μητρόπουλο, οι τρεις αναπληρωτές πρόεδροι Δημήτρης Μπαντέκας, Νίκος Θερίου και Δημήτρης Εμμανουλούδης, ο γραμματέας του ΤΕΙ Σπύρος Καραχάλιος, ο Νίκος Κιούρτης από το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων, όπως επίσης και το προεδρείο του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων: Όλγα Πασσαλίδου πρόεδρος, Σταμάτης Χατζησταμάτης αντιπρόεδρος και Χαρίλαος Μίζας γραμματέας.
Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Καβάλας Θανάσης Μητρόπουλος, αναφερόμενος στην διαθεσιμότητα και απόλυση 1.500-1.700 διοικητικών υπαλλήλων από τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας που επίκειται στις 16 ή 23 Σεπτεμβρίου 2013, ενημέρωσε σχετικά με τα αποτελέσματα της έκτακτης Συνόδου των προέδρων ΤΕΙ στην οποία συμμετείχε μία ημέρα πριν στην Αθήνα, αναφέροντας πολύ απλά, όπως και στη Σύνοδο, ότι το ΤΕΙ ΑΜΘ δεν θα μπορεί να λειτουργήσει, αν απωλέσει προσωπικό: Μεταξύ άλλων, είπε, ότι «Το ΤΕΙ ΑΜΘ διεθέτει 65 διοικητικούς υπαλληλους για 8.500 περίπου ενεργούς και 12.000 εγγεγραμμένους φοιτητές, ότι η αναλογία υπαλλήλων προς φοιτητές βρίσκεται παγκοσμίως στο «ένας υπάλληλος προς 50 φοιτητές», ενώ εμείς εδώ έχουμε μια αναλογία «ενός υπαλλήλου προς 130 φοιτητές»! Σύμφωνα με το νέο οργανόγραμμα στο ΤΕΙ ΑΜΘ υπάρχουν ακόμη 55 κενές οργανικές θέσεις, άρα έχουμε να παίρνουμε υπαλλήλους και όχι να δίνουμε. Στο νέο οργανόγραμμα του ΤΕΙ ΑΜΘ έχουν εγκριθεί 48 διοικητικές μονάδες, οι οποίες οφείλουν να βρίσκονται σε λειτουργία, άρα από έναν υπάλληλο να έχουν αυτές οι μονάδες πρέπει να υπάρχουν 48 υπάλληλοι για να τις εξυπηρετούν. Τμήματα όμως, όπως είναι το Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου με συνολικά 3000 φοιτητές, δεν μπορεί να λειτουργεί με έναν υπάλληλο, αυτό είναι λογικό. Από την άλλη πλευρά διαθέτουμε δυο Σχολές σε ακριτικές περιοχές (Δράμα και Διδυμότειχο), το κόστος των οποίων πρέπει να σηκώσουμε εμείς στις πλάτες μας, χωρίς την υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών. Είμαστε ένα ΤΕΙ με τη μεγαλύτερη γεωγραφική έκταση, αφού το Διδυμότειχο απέχει από την Καβάλα 250 χιλιόμετρα. Η κάθε μετακίνηση καθηγητών και τεχνικού προσωπικού προς τις Σχολές αυτές δεν κοστίζει μόνο χρήματα αλλά και παλλαπλάσιο χρόνο εργασίας. Και ο πρόεδρος του ΤΕΙ ΑΜΘ συνέχισε: Δεν κάναμε οριζόντιες προσλήψεις και δεν θα δεχθούμε οριζόντιες απολύσεις. Αν τελικά τεθούν σε διαθεσιμότητα 1500-1700 διοικητικοί υπάλληλοι από τα πανεπιστήμια -ΤΕΙ της χώρας, στις μεγάλες πόλεις (Αθήνα-Θεσσαλονίκη) έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν εύκολα σε διπλανό Ίδρυμα καταλαμβάνοντας εκεί μια κενή οργανική θέση. Από την Καβάλα, όμως, προς τα πού να μετακινηθούν οι υπάλληλοι; Προς Θεσσαλονίκη, προς Σέρρες; Άρα η διαθεσιμότητα προβλέπω να φέρει μετακινήσεις στο Ιδρύματα των κέντρων και απολύσεις στα περιφερειακά. Θέλουμε να πετύχει η κυβέρνηση, κατέληξε, αλλά υπάρχουν και κάποια όρια. Δεν γίνεται να αιμοδοτούμε διαρκώς εμείς και κάποιοι άλλοι να μένουν αλώβητοι».
Άπαντες οι παρόντες βουλευτές εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους και την αμέριστη συμπαράστασή τους προς τον πρόεδρο του ΤΕΙ, υποσχόμενοι να συναντήσουν τους αρμόδιους υπουργούς Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, θέτοντάς τους τα σχετικά προβλήματα υπόψη. Εξ άλλου, οι εκπρόσωποι των διοικητικών υπαλλήλων ανέφεραν στους βουλευτές την συμμετοχή τους στις απεργιακές κινητοποιήσεις της επόμενης εβδομάδας, ανησυχώντας για τις επικείμενες διαθεσιμότητες-απολύσεις, οι οποίες, όπως είπαν, υποβαθμίζουν την παροχή υπηρεσιών του ίδιου του ΤΕΙ ΑΜΘ.
—