Ο Ντίνος Κλειτσιώτης, γεννημένος το 1958 στην Καβάλα και διατελέσας πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου ΑΜ από το 2004 έως το 2012, εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος της τότε αντιπολίτευσης του δήμου Καβάλας, είχε εγκαταλείψει το αξίωμά του στην τοπική αυτοδιοίκηση λόγω της βουλευτικής εκλογής του με το τοπικό ψηφοδέλτιο της ΝΔ. Ο Ντίνος Κλειτσιώτης παρέμεινε βουλευτής Καβάλας από τις εκλογές του 2012 έως και το τέλος του 2014 και σήμερα είναι εκ νέου υποψήφιος βουλευτής του κόμματος στις εκλογές της Κυριακής. Φιλοξενούμενος στο ραδιοφωνικό στούντιο της ΠΡΩΙΝΗΣ λίγες ημέρες πριν την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, μίλησε για τα δεινά του τρίτου μνημονίου, για τη δημιουργία «οικουμενικής» κυβερνήσεως και για τη συνέπεια της ΝΔ, η οποία πάντα στα δύσκολα καλείται να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά.
ΕΡ: Γνωρίζουν επακριβώς οι πολίτες όσα τους επιφυλάσσει το τρίτο μνημόνιο;
ΑΠ: Το κείμενο του τρίτου μνημονίου απαιτεί τη λήψη πολλών και δύσκολων αποφάσεων. Στις 354 σελίδες του περιλαμβάνονται μέτρα που θα πρέπει να εφαρμοστούν έως το τέλος της χρονιάς και τα οποία θα πονέσουν τους πολίτες. Το κείμενο δίνει έμφαση στο ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό προβλέποντας μείωση στο 1% του ΑΕΠ, άρα πρέπει να ληφθούν μέτρα περίπου 1,8 δις. Βεβαίως, η συμφωνία αναγνωρίζει την ευχέρεια λήψης ισοδύναμων μέτρων. Θέλω ωστόσο να πιστεύω ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή. Στη διάρκεια της θητείας μου επέλεξα να λέω την αλήθεια στο λαό, γι’ αυτό και σήμερα επαναλαμβάνω ότι οι ημέρες που έρχονται θα είναι δύσκολες. Επίσης, γι’ αυτό και η ΝΔ πρεσβεύει πως θα πρέπει να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή στη νέα κυβέρνηση, προκειμένου να μειωθούν κατά το δυνατό οι επιπτώσεις στους πολίτες.
ΕΡ: Μήπως θα έπρεπε να εξετασθεί με μεγαλύτερη προσοχή το σενάριο του εθνικού νομίσματος;
ΑΠ: Επικαλούμενος την ιδιότητά μου ως οικονομολόγου απαντώ ότι το σενάριο επιστροφής στη δραχμή θα ήταν πράγματι καταστροφικό. Θα ήταν ακόμη χειρότερο από τις παρούσες συνθήκες και τα δεινά για τις λαϊκές τάξεις θα ήταν ανυπόφορα.
ΕΡ: Πότε επιτέλους θα τελειώσουν τα μνημόνια;
ΑΠ: Το τρίτο και τελευταίο μνημόνιο έχει ισχύ τριών ετών. Μακάρι η σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης και η συνεννόηση να μας οδηγήσει το ταχύτερο δυνατό στην έξοδό μας από τα μνημόνια.
ΕΡ: Προτιμάτε τη δημιουργία μιας «οικουμενικής» κυβερνήσεως;
ΑΠ: Αφού εμείς ήδη συν-κυβερνήσαμε, διαπιστώσαμε ότι προκειμένου να τηρηθούν οι όροι ενός μνημονίου απαιτείται μέχρις ενός σημείου και η σύμφωνη γνώμη της αντιπολίτευσης. Θα πρέπει να εξηγήσουμε στο λαό ότι όσα θα εφαρμόσουμε θα είναι προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και του κοινωνικού συνόλου. Έτσι ώστε η χώρα να γλιτώσει από τη λαίλαπα. Δεν επιθυμώ να ωραιοποιήσω τις αποφάσεις της συν-κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ αλλά επί των ημερών της τα δεδομένα ήταν σαφώς καλύτερα, βάσει των οικονομικών δεικτών. Αν δεν ευημερήσουν πρωτίστως οι δείκτες τότε δε θα ευημερήσει και η τσέπη κάθε συμπολίτη μας.
ΕΡ: Το επιχείρημα της πλατιάς συνεργασίας που ευαγγελίζεται η ΝΔ προβάλλεται επειδή έτσι χαϊδεύει τα αυτιά του εκλογικού σώματος, ή όντως το εννοεί;
ΑΠ: Προσωπικά θεωρώ επιτακτική ανάγκη την πλατιά συνεργασία. Το κλειδί θα είναι το δεύτερο κόμμα αλλά θα πρέπει να αναμένουμε τη διεξαγωγή των εκλογικών αποτελεσμάτων. Αν και ορισμένοι υποστηρίζουν πως η Χρυσή Αυγή θα βρεθεί στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ωστόσο διαφαίνεται ικανοποιητική συσπείρωσης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, γεγονός που δεν αποκλείεται να της εξασφαλίσει την τρίτη θέση.
ΕΡ: Η ανάκαμψη της ΝΔ οφείλεται στην υπογραφή του μνημονίου από τον κ. Τσίπρα ή στην δημοτικότητα του κ. Μεϊμαράκη;
ΑΠ: Η σύντομη ανάκαμψη της ΝΔ εντός επτά μηνών οφείλεται στο γεγονός ότι πλέον οι πολίτες έχουν την ευκαιρία της συγκρίσεως. Τον Ιανουάριο οι πολίτες άκουγαν με ιδιαίτερη ευχαρίστηση τις προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και την παροχολογία. Σήμερα όμως ο λαός έρχεται αντιμέτωπος με την πραγματικότητα και κυρίως με το χειρότερο μνημόνιο των δύο προηγούμενων. Ασχέτως με τις ώρες διάρκειας των διαπραγματεύσεων εκείνο που τελικά μετρά είναι το αποτέλεσμα, δηλαδή η συμφωνία. Δυστυχώς, η συμφωνία του κ. Τσίπρα είναι δύσκολη για τον ελληνικό λαό.
ΕΡ: Μήπως βιάστηκε να παραιτηθεί ο Αντώνης Σαμαράς από την αρχηγία της ΝΔ;
ΑΠ: Ο κ. Σαμαράς ήταν καλός αρχηγός ανεξαρτήτως με τα όσα λέγονται και τα όσα του προσάπτονται. Παρέλαβε μια οικονομία με ρυθμό ύφεσης 8% και την παρέδωσε σε κατάσταση ανάπτυξης. Παρέλαβε μια χώρα με τεράστια ελλείμματα και την παρέδωσε με πρωτογενές πλεόνασμα. Παρέλαβε μια χώρα με το ποσοστό της ανεργίας να καλπάζει ανεξέλεγκτο και στο τέλος του 2014 το ποσοστό είχε αρχίσει να μειώνεται. Άρα ο κ. Σαμαράς έδωσε μια διαφορετική κατεύθυνση στη χώρα. Κοντολογίς, πιστεύω ότι ο Αντώνης Σαμαράς αδικήθηκε.
ΕΡ: Μετακίνησε πράγματι τη ΝΔ λίγο δεξιότερα στον κομματικό χάρτη ο κ. Σαμαράς;
ΑΠ: Το κόμμα της ΝΔ κινείται εδώ και χρόνια στον κεντροδεξιό χώρο. Οδηγείται από τις αρχές του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή και γι’ αυτό ο κεντρικός κορμός της παράταξης παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Το ΠΑΣΟΚ για παράδειγμα που επίσης υπέγραψε μνημόνιο είναι γνωστό πως διαλύθηκε. Η ΝΔ όμως επί χρόνια παραμένει ο κορμός της Ελλάδας και της δημοκρατίας ενώ πάντα στα δύσκολα καλείται να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά.
ΕΡ: Σκεφθήκατε το ενδεχόμενο να απουσιάσετε από το ψηφοδέλτιο της ΝΔ αυτή τη φορά;
ΑΠ: Ανήκω στην παράταξη από μικρό παιδί, την αγαπώ και την υπηρετώ ως στρατιώτης. Αν και οι πιθανότητες εκλογής μου είναι ελάχιστες ωστόσο αποφάσισα να συμμετέχω στην εκλογική διαδικασία, να επισκεφθώ τους πολίτες της εκλογικής μου περιφέρειας και να τους ενημερώσω.
ΕΡ: Λόγω της γενικευμένης αμφισβήτησης των κομμάτων εξετάσατε το ενδεχόμενο να αποσυρθείτε από το κόμμα και την πολιτική δράση;
ΑΠ: Σέβομαι την ιστορία μιας μεγάλης παρατάξεως η οποία έθεσε τις βάσεις για τη σημερινή Ελλάδα. Πιστεύω δηλαδή στην παράταξη και στην ανόρθωση που πρόσφερε στη χώρα, όσες φορές οι συνθήκες δυσκόλευαν. Ακόμη και σήμερα η ΝΔ είναι έτοιμη να βάλει τα λιθαράκια της ώστε η χώρα να εξέλθει από την κρίση. Γι’ αυτούς τους λόγους και συνεχίζω να προσφέρω τις υπηρεσίες μου στην παράταξη.
ΕΡ: Ταυτόχρονα με τα σκληρά μέτρα του μνημονίου δε θα πρέπει να υιοθετηθούν και ανακουφιστικές δράσεις για την κοινωνία;
ΑΠ: Βεβαιότατα. Το μόνο ευχάριστο των μνημονίων είναι η δυνατότητα για ισοδύναμα. Ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ βελτίωσαν τα δεδομένα και εξασφάλισαν επιπλέον έσοδα στα δημόσια ταμεία προκειμένου να διοχετευθούν σε άλλους τομείς. Δυστυχώς, όσα επιτεύχθηκαν δεν στάθηκε εφικτό να δημοσιοποιηθούν στους πολίτες και να τα γνωρίσουν. Ενδεχόμενα πασιφανή λάθη που θα εντοπισθούν από το εκσυγχρονισμένο σύστημα μπορούν να διορθωθούν με αποτέλεσμα να ανακουφισθούν οικονομικά οι εμπλεκόμενοι πολίτες.
ΕΡ: Θα ρισκάρετε και μία πρόβλεψη για το νικητή των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου;
ΑΠ: Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων οι εκλογές θα είναι ντέρμπι. Πιστεύω ότι στις εκλογές της Κυριακής ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει να παραδώσει εκ νέου την τύχη της χώρας στα χέρια της ΝΔ, διαθέτοντας ένα μέτρο σύγκρισης μεταξύ των δύο κομμάτων.