Μεγάλες ανατροπές στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων φέρνει ήδη η ραγδαία πτώση των τιμών του πετρελαίου, η οποία συντελείται στη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών και προκαλεί σημαντικά προβλήματα στις δραστηριότητες ακόμη και των μεγαλύτερων ομίλων στον κόσμο. Στην επισήμανση αυτή προχώρησε το μεσημέρι της Τρίτης ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της EnergeanOil&Gas κ. Μαθιός Ρήγας, ο οποίος και τόνισε ότι η εκμετάλλευση του Πρίνου επιδεικνύει αντοχές μόνο με την προϋπόθεση ότι θα πραγματοποιηθούν οι νέες μεγάλες προγραμματισμένες επενδύσεις που θα αυξήσουν την παραγωγή.
Μιλώντας στη διάρκεια του 25ου συνεδρίου «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας» που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο με θέμα τις προοπτικές του κλάδου των υδρογονανθράκων, ο κ. Ρήγας στάθηκε στην αναστολή επενδυτικών προγραμμάτων καθώς και στις περικοπές χιλιάδων θέσεων εργασίας που καταγράφονται ανά τον κόσμο εξαιτίας της μεγάλης υποχώρησης στις τιμές του πετρελαίου. Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, όταν η Ελλάδα ψήφιζε το νέο θεσμικό πλαίσιο για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων πριν από 3,5 περίπου χρόνια, η τιμή του brent βρισκόταν κοντά στα 117 δολάρια το βαρέλι ενώ πλέον βρίσκεται κατά 40% χαμηλότερα. Όλοι, δε, οι ειδικοί αναλυτές προβλέπουν συνέχιση της πτώσης, λόγω της μεγάλης αύξησης της παραγωγής κυρίως στις ΗΠΑ αλλά και της αποδυνάμωσης των ρυθμών ανάπτυξης στις ασιατικές οικονομίες.
«Όλο αυτό το διάστημα, η χώρα μας άνοιξε την αγορά και προσπάθησε να προσελκύσει επενδυτές, ωστόσο οι σημαντικές καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των διαδικασιών του opendoor είχε ως αποτέλεσμα να ξεκινά η ερευνητική διαδικασία μέσα σε ένα σαφώς αρνητικό διεθνές περιβάλλον αλλά και με αυξανόμενη και πάλι την αβεβαιότητα για τις εξελίξεις στην Ελλάδα με προφανείς συνέπειες σε παραμέτρους όπως το κόστος χρηματοδότησης. Αυτά τα δεδομένα πρέπει οπωσδήποτε να ληφθούν υπόψιν από την Πολιτεία και σε σχέση με τους νέους γύρους παραχωρήσεων, καθώς καταδεικνύουν ότι η προσπάθεια αξιοποίησης του εγχώριου δυναμικού σε υδρογονάνθρακες εμπεριέχει ιδιαίτερα υψηλό ρίσκο και απαιτεί μακροχρόνιες δεσμεύσεις από τους επενδυτές. Για αυτούς τους λόγους, θα πρέπει να χαρακτηρίζεται διαχρονικά από πολιτική συναίνεση, ώστε να μην προστίθενται αντικίνητρα στους ενδιαφερόμενους να δραστηριοποιηθούν σε αυτήν», ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean.
O ίδιος πρόσθεσε ότι, έπειτα από την πραγματοποίηση επενδύσεων που ξεπέρασαν τα 200 εκατ. δολάρια στη διάρκεια της χειρότερης οικονομικής κρίσης στην ιστορία της Ελλάδας, μέσω των οποίων επιτεύχθηκε η διάσωση και η αναβίωση της παραγωγής στον Πρίνο, η Energean έχει ξεκινήσει ήδη ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα, αυτήν την φορά μέσα σε διεθνώς αντίξοες συνθήκες για τον κλάδο. «Ο Πρίνος θα αντέξει, με την προϋπόθεση να μην προστίθενται και εσωτερικά εμπόδια και να πραγματοποιηθούν οι νέες γεωτρήσεις, καθώς στα τρέχοντα επίπεδα παραγωγής και τιμών πετρελαίου, η μοναδική παραγωγική δραστηριότητα στην χώρα είναι ζημιογόνος. Η Energean έχει ήδη φέρει στην Ελλάδα ένα νέο ιδιόκτητο γεωτρύπανο το οποίο πρόκειται να ξεκινήσει με τη νέα χρονιά την υλοποίηση του νέου επενδυτικού προγράμματος, αρχίζοντας με επτά γεωτρήσεις στον Πρίνο με στόχο εντός του 2015 να έχει υπερδιπλασιαστεί η παραγωγή», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Ρήγας.
Με το νέο επενδυτικό πρόγραμμα, η EnergeanOil&Gas έχει ως στόχο την άντληση 30 εκατ. βαρελιών πετρελαίου που έχουν βεβαιωθεί από τον διεθνή ανεξάρτητο οίκο ERCEquipose για τον κόλπο της Καβάλας. Πέραν της προετοιμασίας των γεωτρήσεων στον κόλπο της Καβάλας, η εταιρεία έχει ξεκινήσει την ερευνητική διαδικασία για τις περιοχές των Ιωαννίνων και του Κατακόλου, ενώ αξιολογεί τα δεδομένα για την προοπτική συμμετοχής στους νέους διαγωνισμούς που αφορούν τα τρία χερσαία και τα είκοσι θαλάσσια οικόπεδα, οι οποίοι βρίσκονται σε εξέλιξη.