Με πρωτότυπο τρόπο εξελίχθηκε η κυριακάτικη συζήτηση του προϋπολογισμού για το 2015 από το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας, αφού εν τω μέσω συναινετικού κλίματος οι τρεις μεγάλες αντιπολιτευτικές παρατάξεις υπερψήφισαν την εισήγηση της δημάρχου Δήμητρας Τσανάκα. Ως τιμητικές θεωρεί τις θετικές ψήφους των κ.κ. Σιμιτσή – Παπαδόπουλου – Παππά ο αρμόδιος αντιδήμαρχος οικονομικών Δημοσθένης Τουλκίδης κατόπιν της επίσημης «πρώτης» του και για ένα τόσο σημαντικό θέμα. Με δηλώσεις του στη ραδιοφωνική συχνότητα της ΠΡΩΙΝΗΣ, ο κ. Τουλκίδης επεσήμανε :
«Η εισήγηση του θέματος απέδειξε ότι δεν καθίσαμε με σταυρωμένα χέρια, καταθέτοντας έναν προϋπολογισμό – φασόν. Η εισήγηση δηλαδή απέδειξε πως υπήρξε καλή προετοιμασία κι αυτό εκτιμήθηκε. Βεβαίως, ένα μεγάλο τμήμα του προϋπολογισμού είναι προδιαγεγραμμένο κι ανελαστικό εκ μέρους της κεντρικής διοικήσεως. Μπορεί ο τρόπος υπολογισμού ορισμένων εσόδων να είναι συγκεκριμένος, ωστόσο απαιτείται δουλειά με πνεύμα συναίνεσης επί της διαβούλευσης. Πρόκειται για την ευρύτατη διαβούλευση με όλους τους τοπικούς φορείς ώστε να προετοιμαστεί και το επιχειρησιακό σχέδιο του δήμου. Το αποτέλεσμα της διαβούλευσης, εμπλουτισμένο με τις υποδείξεις της δημάρχου επί του προγράμματός της, αποτέλεσε το σχέδιο του προϋπολογισμού για την πρώτη χρονιά της διοικήσεως».
Η Δήμητρα Τσανάκα εμπιστεύθηκε στα χέρια του Δημοσθένη Τουλκίδη τη λειτουργία τριών ευαίσθητων διευθύνσεων, Οικονομικών – Διοικητικών – Προγραμματισμού & Ανάπτυξης. Ο κ. Τουλκίδης «βούτηξε στα βαθιά» και ενημερώθηκε για τα κρίσιμα στοιχεία της εικόνας του δήμου Καβάλας. Όπως μας εξήγησε λοιπόν: «Το μέγιστο πρόβλημα δεν εστιαζόταν στην οικονομική ευρωστία του δήμου, υπό την έννοια των χρημάτων σε τραπεζικούς λογαριασμούς και ταμείο, αλλά στη χαλάρωση των διαδικασιών. Η είσπραξη των εσόδων δε γίνονταν με συνέπεια αφού κανείς δεν είχε καταστήσει σαφές προς τους πολίτες ότι δυστυχώς ο δήμος δεν έχει πλέον άλλους πόρους. Τα χρήματα των δημοτών επομένως επιστρέφουν και πάλι στους ίδιους μέσω του δήμου.
Πάντως, η οικονομική κατάσταση του δήμου έχει μεγάλα περιθώρια βελτιώσεως. Σίγουρα, υπάρχουν πολλοί συνειδητοί πολίτες που εξοφλούν τις οφειλές τους, ωστόσο τα μισθώματα, οι φόροι ακαθαρίστων και τα τέλη παρεπιδημούντων εμφανίζουν εισπρακτική χαλαρότητα. Επίσης, υπάρχουν τομείς εσόδων που παραμένουν ανεκμετάλλευτοι, ενώ ομοίως ανεκμετάλλευτος παραμένει στο σύνολό του ο ακίνητος πλούτος του δήμου».