Συγκρατημένα αισιόδοξος για το μέλλον των ελληνικών τραπεζών εμφανίστηκε την Τετάρτη κατά τη διάρκεια επισκέψεώς του στην Καβάλα προκειμένου να μιλήσει σε συναδέλφους του, ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Σταύρος Κούκος. Επέμενε ότι η ανακεφαλαιοποίηση πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2015 κι άφησε να εννοηθεί ότι τα capital controls θα πάψουν να ισχύουν αμέσως μετά. Ο κ. Κούκος έφτασε στην Καβάλα ώστε να ενημερώσει τους τραπεζοϋπαλλήλους για τις τελευταίες εξελίξεις στις τράπεζες. Εξελίξεις που φέρουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μετά την πρωτοφανή και πρωτόγνωρη κατάσταση η οποία δημιουργήθηκε στον τραπεζικό τομέα, εξαιτίας της τραγικής επιλογής του δημοψηφίσματος και της μοναδικής στα ελληνικά χρονικά τραπεζικής αργίας.
Ο περιορισμός στην κίνηση των τραπεζικών κεφαλαίων αποδεικνύει ότι επί της ουσίας οι τράπεζες παραμένουν σε αργία, αφού περιορισμένη είναι η λειτουργία τους και δεν καταφέρνουν να ανταποκριθούν στο σημαντικότερο κομμάτι των συναλλαγών τους με τις ελληνικές επιχειρήσεις. Οι ιδιάζουσες συνθήκες κατέστησαν επισφαλή τη θέση των επιχειρήσεων που δεν μπορούν πλέον να κάνουν εισαγωγή πρώτων υλών κι άρα να παράγουν προκειμένου να πουλήσουν τα προϊόντα τους. Αυτό, κατά τον κ. Κούκο, θα επιφέρει τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομία που θα φανούν εντός του επόμενου διαστήματος.
Όταν επιβλήθηκαν τα capital controls οι δημοσιογράφοι είχαν ζητήσει την εκτίμηση του κ. Κούκου αναφορικά με τη διάρκεια εφαρμογής τους. Τότε, ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ είχε προβλέψει ότι το χρονικό διάστημα επιβολής θα είναι μακρύ. Ο περιορισμός στην κίνηση των τραπεζικών κεφαλαίων αποφασίστηκαν από την κυβέρνηση, διευκρίνισε ο κ. Κούκος, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η διαρροή των καταθέσεων λόγω του γενικευμένου αρνητικού κλίματος. Επρόκειτο για μία αμυντική κίνηση με στόχο τον περιορισμό της ρευστότητας και τη στήριξη των τραπεζών.
Ο Σταύρος Κούκος υπογράμμισε ότι εάν δεν ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες, εάν δεν επανέλθει η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα και κυρίως στην ελληνική οικονομία, τότε δε θα αρθούν τα capital controls. Το συγκεκριμένο μέτρο αποτελεί το «ανάχωμα» που θα αποτρέψει την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, το οποίο αποτελεί πυλώνα στήριξης των παγκόσμιων οικονομικών. Άρα, επιβεβλημένη είναι η τάχιστη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έως το τέλος του έτους προκειμένου οι πολίτες να νιώσουν σίγουροι για τη θωράκιση, τη λειτουργία και την προοπτική των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Στο ερώτημα εάν θα αντέξουν τη διαδικασία οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες κι εάν προβλέπονται συγχωνεύσει τραπεζών, ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ μας απάντησε: «Σε εξέλιξη βρίσκεται από ξένη εταιρεία και τα εποπτικά όργανα της ΤτΕ η διαδικασία ελέγχου των στοιχείων ενεργητικού σε όλες τις συστημικές τράπεζες προκειμένου να εξετασθούν λεπτομερώς τα χαρτοφυλάκιά τους. Όταν ο έλεγχος ολοκληρωθεί τότε θα προχωρήσει η διαδικασία stress test, σχετική με την αντοχή των τραπεζών σε δυσμενείς οικονομικές συνθήκες. Τα αποτελέσματα των τεστ που θα αποτυπώνουν την ακριβή κατάσταση των τραπεζών θα ανακοινωθούν το αργότερο έως τις 26 Οκτωβρίου 2015. Τότε θα αποδειχθεί εάν οι τράπεζες θα αντέξουν μια κεφαλαιακή στήριξη. Εάν κάποια τράπεζα δε θα αντέξει τότε θα ενταχθεί σε διαδικασία συγχωνεύσεως.
Στο τέλος του 2014 και πριν την τραγική επιλογή προκήρυξης του δημοψηφίσματος, οι ελληνικές τράπεζες ήταν πλήρως ανακεφαλαιοποιημένες. Ήταν ασφαλείς και δρομολογούσαν τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας. Δυστυχώς, η οικονομική πολιτική που οδήγησε στην αβεβαιότητα και στο αποκορύφωμα των capital controls ήταν η αιτία για την περιπέτεια της ελληνικής οικονομίας. Ευελπιστώ ότι οι ελληνικές τράπεζες θα αντέξουν, ότι η ανακεφαλαιοποίηση θα ολοκληρωθεί εμπρόθεσμα έως το τέλος του έτους».