Dark Mode Light Mode

Ο Σάββας Εμφιετζής εξηγεί περί ελεγχόμενης στάθμευσης & καρτών ΑμΕΑ

Το τμήμα ελέγχου του δήμου Καβάλας, στελεχωμένο από πρώην δημοτικούς αστυνομικούς και νυν δημοτικούς υπαλλήλους, έχει αναλάβει κατόπιν σχετικής ομόφωνης αποφάσεως του δημοτικού συμβουλίου την αρμοδιότητα της ελεγχόμενης στάθμευσης, του ελέγχου των σημαινόμενων χώρων για δίκυκλα, του ελέγχου των πεζοδρόμων και των πεζοδρομίων. Η διοίκηση του δήμου προβληματίστηκε αναφορικά με την ενδεχόμενη επανασύσταση της υπηρεσίας ελέγχου, κάτι που αναγνωριζόταν και βάσει της νομοθεσίας, παρά τα γνωστά προβλήματα λόγω της δυσαρέσκειας των πολιτών.

Φαίνεται όμως ότι τελικά ο έλεγχος ήταν επιθυμητός ακόμη και από τους δημότες, διότι μετά τη διάλυση της δημοτικής αστυνομίας και εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού στην τροχαία, οι κυκλοφοριακές συνθήκες του κέντρου θύμισαν περισσότερο κομφούζιο. Στη διάρκεια του τελευταίου 1,5 μήνα οι υπάλληλοι μοίρασαν έγγραφες ενημερώσεις προς τους οδηγούς, σε όλα τα σημεία εφαρμογής της ελεγχόμενης στάθμευσης, όπως και στους πεζόδρομους. Οι ενημερώσεις γνωστοποιούσαν την επαναφορά του μέτρου και την πιθανή επιβολή προστίμου για τις περιπτώσεις παραβάσεων.

Επίσης, στη διάρκεια των τελευταίων 15 ημερών μοιράστηκαν και προειδοποιητικές κλήσεις με τις οποίες συνιστούνταν προσοχή εκ μέρους των οδηγών. Εξάλλου, το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης δεν είναι καινούργιο, αφού εφαρμόζονταν επί μία επταετία περίπου. Επομένως, οι όποιες διαμαρτυρίες των οδηγών που ενδεχομένως επικαλούνται άγνοια δεν είναι δικαιολογημένες. Κάποιοι άλλοι πολίτες διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι οι υπάλληλοι ελέγχου του δήμου Καβάλας δε φορούν διακριτική στολή και δε φέρουν σφυρίχτρα. Όπως όμως απάντησε ο υπεύθυνος Σάββας Εμφιετζής, δεν προβλέπεται από κανένα νόμο η χρήση στολής και σφυρίχτρας. Το μόνο προβλεπόμενο είναι να φέρουν διακριτικό καρτελάκι για την περίπτωση που κάποιος δημότης ζητήσει δικαιολογημένα διευκρινίσεις.

Εδώ κι ένα χρόνο έχει πάψει από τη διεύθυνση συγκοινωνιών η χορήγηση της κάρτας για τα ΑμΕΑ προκειμένου να σταθμεύουν στις ειδικές θέσεις οι οποίες έχουν προβλεφθεί στο κέντρο της Καβάλας. Οι κάρτες φέρουν τα στοιχεία του κατόχου και το σήμα του αναπηρικού αμαξιδίου. Μέχρι την έκδοση νέας διατάξεως σύμφωνα με την οποία θα διευκρινίζονταν πλήρως το καθεστώς κυκλοφορίας των καρτών ΑμΕΑ, οι οδηγοί μοιραία στάθμευαν στις θέσεις αφού πληρούσαν τις προϋποθέσεις, ωστόσο θεωρούνταν παραβάτες.

Με σκοπό την επίλυση του προβλήματος, εισήχθη στο δημοτικό συμβούλιο από την επιτροπή κυκλοφοριακών ρυθμίσεων θέμα ώστε οι κάρτες να εκδίδονται από το δήμο Καβάλας. Γεγονός που θα βοηθήσει στην εξυπηρέτηση των δημοτών οι οποίοι διαθέτουν τις παλιές γνωστές προϋποθέσεις. Τα κριτήρια θα εξετάζονται από την αρμόδια επιτροπή, όπως από την ίδια επιτροπή θα εκδίδονται και οι κάρτες των μονίμων κατοίκων με υπογραφή δημάρχου.

 

 

Προηγούμενο άρθρο

Για τα θαλασσοδάνεια της Proton - Λαυρεντιάδης: Εγγύηση-μαμούθ 100 εκατ. ευρώ προτείνει ο εισαγγελέας

Επόμενο άρθρο

Λόγω αυστηρών ελέγχων το τσιγαράκι σας και στο πεζοδρόμιο…