Ο δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής μαζί με τον αντιδήμαρχο Θόδωρο Μουριάδη, προσκάλεσαν χθες τους δημοσιογράφους στην περιοχή πλησίον του Αμυγδαλεώνα, εκεί όπου επί σειρά ετών λειτουργούσε και λειτουργούσε με προβλήματα, ο σκουπιδότοπος του Αμυγδαλεώνα. Πρόκειται για έναν ιστορικό κατά κάποιο τρόπο σκουπιδότοπο, που έφτασε στο σημείο να εξυπηρετεί όλο τον πρώην δήμο Φιλίππων.
Ήταν παράνομος. Συχνά εκδηλώνονταν εκεί πυρκαγιές. Με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν όμορες δασικές εκτάσεις και η πυροσβεστική υπηρεσία να βρίσκεται κάθε καλοκαίρι στη συγκεκριμένη περιοχή.
Ο σκουπιδότοπος έκλεισε, έγινε έργο αποκατάστασης για το οποίο ο δήμαρχος μίλησε με φανερή την ικανοποίησή του. Είχε επίσης την ευκαιρία να επανέλθει στο θέμα των σκουπιδιών και της διαχείρισης τους στο νομό Καβάλας, επαναλαμβάνοντας τις γνωστές του απόψεις.
Σήμερα πραγματοποιείται στην Κομοτηνή γενική συνέλευση της ΔΙΑΜΑΘ όπου αντί του Κ. Σιμιτσή θα παρίσταται η κα Δ. Τσανάκα. Άλλωστε αυτό θα γίνει και με άλλους νέους δημάρχους της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.
Στη γενική συνέλευση της ΔΙΑΜΑΘ θα παρθούν σημαντικές αποφάσεις για το τι θα κάνουν μικροί και μεγάλοι δήμοι της περιφέρειάς μας, στο θέμα της ανακύκλωσης και της διαχείρισης των απορριμμάτων γενικότερα.
Ο δήμαρχος μιλώντας στους δημοσιογράφους για το έργο στον ΧΑΔΑ του Αμυγδαλεώνα, είπε τα εξής: «Εδώ βρίσκεται ο παλιός ΧΑΔΑ του πρώην Δήμου Φιλίππων, όπως λέμε απλά η χωματερή. Έρχονταν όλα τα σκουπίδια εδώ και δυστυχως ορισμένοι ασυνείδητοι συνηθίζουν να φέρνουνε έξω από τον παλιό ΧΑΔΑ τα σκουπίδια τους. Είμαι σίγουρος ότι η καινούρια διοίκηση θα επιβάλει μέτρα αστυνόμευσης ώστε να πέσουν και τα πρόστιμα εκεί όπου χρειάζεται.
Τι έγινε λοιπόν εδώ;; Εδώ είχαμε μία έκταση 20 στεμμάτων, όπου ρίχνανε τα σκουπίδια τους ο Δήμος Φιλίππων και οι κάτοικοι. Αυτά τα 20 στρέμματα έπρεπε οπωσδήποτε να τ΄ αποκαταστήσουμε, αυτή ήταν η υποχρέωσή μας, στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, της χώρας μας, αλλά και της ευρωπαϊκής ένωσης και απ΄ αυτή την άποψη λοιπόν έχουμε τελειώσει τις χωματερές και τους Δήμου Καβάλας, την προηγούμενη 4ετία και του Δήμου Φιλίππων την 4ετία μετά το 2011, μετά την ένωση μας λόγω του Καλλικράτη.
Στη συγκεκριμένη εδώ περιοχή είχαμε λοιπόν 20 στρέμματα σκουπίδια, τα οποία είχανε κι ένα αρκετά μεγάλο βάθος, γιατί εδώ και πολλά χρόνια ρίχνονταν τα σκουπίδια σ΄ αυτόν τον χώρο και η αποκατάσταση έγινε ως εξής: Κατ΄ αρχάς απλώθηκε πολύ χώμα πάνω από τα σκουπίδια. Ύστερα απλώθηκε ένα ειδικό «γαιοΰφασμα» – έτσι λέγεται – που εμποδίζει τα νερά της βροχής να περνάνε πάνω από τα σκουπίδια και να διαρρέουνε προς το υπέδαφος και να μολύνουν έτσι τον υδροφόρο ορίζοντα. Κι από πάνω μία στρώση χώματος, που όπως βλέπετε με αρκετά μεγάλο ύψος, στον οποίο φυτεύτηκαν 300 θάμνοι. Ο χώρος περιφράχτηκε και τοποθετήθηκε μεταλλική θύρα και δυο δεξαμενές νερού, συνολικής χωρητικότητας 10m3 για την πυροπροστασία του χώρου».