Μπορεί τα περισσότερα καταστήματα στις οδούς Ομονοίας και Βενιζέλου να μη λειτούργησαν το πρωί της Κυριακής, ωστόσο το κοινό έκανε τη βόλτα του και είδε τις βιτρίνες. Φαίνεται ότι τα καταστήματα που λειτούργησαν ήταν εκείνα των πεζόδρομων της πόλης, ενώ ανοιχτά ήταν τα πολυκαταστήματα και οι αλυσίδες κάποιων εταιρειών. Ο επιχειρηματίας και μέλος της διοικήσεως του επιμελητηρίου Παναγιώτης Αγγελίδης, άνοιξε το κατάστημά του την Κυριακή και μας περιέγραψε τις συνθήκες που επικράτησαν παρά την πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου σχετική με την κλειστή αγορά.
Ο κ. Αγγελίδης μας περιέγραψε την εικόνα του κέντρου της πόλης όπου σχεδόν όλα τα καταστήματα ήταν ανοιχτά και την αυξημένη κίνηση του κόσμου. Η Κυριακή 2 Νοεμβρίου περιλαμβάνεται εντός των επτά θεσμοθετημένων διότι είναι η πρώτη ημέρα του δεκαημέρου των φθινοπωρινών εκπτώσεων. Επομένως, το ωράριο λειτουργίας αφορά κυρίως στα καταστήματα ένδυσης – υπόδησης αλλά και όσα καταστήματα πωλούν τα προϊόντα τους με έκπτωση.
Καλούμενος να σχολιάσει την αντίθετη απόφαση που έλαβε η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου για την κυριακάτικη λειτουργία της αγοράς, ο κ. Αγγελίδης σημείωσε: «Προφανώς, πρόκειται για μία ακόμη λανθασμένη απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου, αφού η πραγματικότητα τελικά είναι διαφορετική από τις αποφάσεις που λαμβάνει η διοίκηση. Είτε αγνοεί, είτε δε θέλει να αντιμετωπίσει η διοίκηση ορισμένες πραγματικότητες, που κάποιος θα πρέπει επιτέλους να τις αναφέρει με το όνομά τους.
Προσωπικά δέχομαι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του Εμπορικού Συλλόγου και τη μη ύπαρξη δόλου, αφού καθένας ψηφίζει βάσει των απόψεών του. Να σημειώσω ότι διαφορετικές είναι οι ανάγκες των επαγγελματιών της διοικήσεως του Εμπορικού Συλλόγου και διαφορετικές είναι οι ανάγκες των καταστηματαρχών που ψηφίζουν στο σύλλογο. Για παράδειγμα, άλλες είναι οι ανάγκες ενός κουρείου και άλλες είναι οι ανάγκες ενός καταστήματος που εμπορεύεται τουριστικά είδη. Κάθε μέλος της διοικήσεως δηλαδή ψηφίζει βάσει των δικών του συμφερόντων, ή και σύμφωνα με τα συμφέροντα των επαγγελματιών που δεν εκπροσωπούνται στο διοικητικό συμβούλιο;
Το αποτέλεσμα 12 – 1 της ψηφοφορίας του συλλόγου αποδεικνύει τουλάχιστον σ’ εμένα ότι κάθε μέλος ψήφισε προασπίζοντας τις δικές του ιδιαιτερότητες και ανάγκες, αγνοώντας τις ανάγκες άλλων συναδέλφων. Επιπρόσθετα, διαφορετικές είναι οι ανάγκες των καταστημάτων του κέντρου της Καβάλας με τα υπέρογκα λειτουργικά έξοδα και διαφορετικές είναι οι ανάγκες των καταστημάτων σε μια πάροδο ή μια συνοικία με χαμηλότερο ενοίκιο. Να συμπληρώσω δε και την τουριστική παράμετρο, αφού την Κυριακή 2/11 στο λιμάνι της Καβάλας υπήρχε κρουαζιερόπλοιο. Πότε λοιπόν θα λειτουργήσει η αγορά της πόλης, εάν όχι την πρώτη Κυριακή του φθινοπωρινού εκπτωτικού δεκαημέρου και με τουρίστες να κυκλοφορούν στο κέντρο;»
Ρωτήσαμε τον Παναγιώτη Αγγελίδη για ποιο λόγο υποθέτει ότι ο πρόεδρος του συλλόγου, ο οποίος διατηρεί ομοειδή επιχείρηση στο κέντρο της πόλης, ψήφισε αρνητικά για την κυριακάτικη λειτουργία. Ο κ. Αγγελίδης μας απάντησε: «Προφανώς διότι διατηρεί διαφορετική αντίληψη από τη δική μου για το μέλλον της πόλης. Το θέμα δεν είναι προσωπικό είναι ωστόσο εξαιρετικά σοβαρό. Ας μη λησμονούμε ότι είμαστε μια από τις λίγες περιοχές της χώρας που διαθέτει τρεις περιφερειακές αγορές, της Θάσου, της Χρυσουπόλεως, της Ελευθερουπόλεως. Την Κυριακή λοιπόν επισκέφθηκε την Καβάλα κόσμος που συνήθως εξυπηρετείται σε κάποια από τις περιφερειακές αγορές, ενώ ήρθαν και πελάτες από τη Δράμα και τη Ξάνθη, συνδυάζοντας τα ψώνια με μια ημερήσια απόδραση.
Εάν επομένως η απόφαση του συλλόγου ήταν θετική υπέρ της λειτουργίας τότε μάλλον η κίνηση των επισκεπτών θα ήταν πιο αυξημένη. Πάντως, ο κόσμος ήταν μπερδεμένος, διότι πίστευε πως η αγορά θα έμεινε κλειστή, ωστόσο λόγω του καλού καιρού κατέβηκε στο κέντρο για τη βόλτα του κι έτσι έκανε και τα ψώνια του. Η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου ακόμη δε μας εξήγησε το σκεπτικό της, να παραμείνει κλειστή η αγορά την πρώτη Κυριακή του εκπτωτικού δεκαήμερου του Ιουλίου, ενώ δε μας εξήγησε τους λόγους για τους οποίους θεώρησε ως μη παραγωγική την πρώτη Κυριακή του φθινοπωρινού εκπτωτικού δεκαημέρου. Κάποιοι καταστηματάρχες περίμεναν να λειτουργήσουν τη συγκεκριμένη Κυριακή των προεκπτώσεων, έστω κι αν τα εκπτωτικά ποσοστά ήταν χαμηλά».
Ρωτήσαμε επίσης τον Παναγιώτη Αγγελίδη εάν είναι υπέρμαχος τις λειτουργίας των καταστημάτων και τις 52 Κυριακές του έτους. Μας εξήγησε ότι: «Κανένας επαγγελματίας δεν επιθυμεί να λειτουργεί το κατάστημά του εάν δεν υπάρχει αγοραστική κίνηση. Εάν η αγοραστική κίνηση ήταν τόσο αυξημένη δε θα προβληματιζόμουν να ταχθώ υπέρ της λειτουργίας των 52 Κυριακών. Εμείς στην Καβάλα ωστόσο από τις επτά θεσμοθετημένες, βάσει νόμου, εκμεταλλευόμαστε ελάχιστες.
Θα πρέπει να μελετήσουμε σοβαρά το θέμα των παραγωγικών Κυριακών του έτους κατά περίπτωση, εάν φυσικά θέλουμε να διαφημιζόμαστε ως τουριστική πόλη. Ειδικά όταν προσπαθούμε να προσελκύσουμε επισκέπτες από τη γειτονική Τουρκία και τις Βαλκανικές χώρες προκειμένου να επιτύχουμε την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου».