Ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης πολλές φορές σε συνεντεύξεις και ομιλίες του κατά το πρόσφατο παρελθόν, μνημονεύει το πλωτό LNG που προτείνει για την περιοχή μας η ΔΕΠΑ, το μνημονεύει με τέτοιο τρόπο που το θεωρεί δεδομένο σαν κάτι που ήδη έγινε. Φαίνεται δεν έχει ακούσει τίποτα για τις αντιρρήσεις των Καβαλιωτών ή σκοπίμως αποφεύγει να τις μνημονεύσει. Σε συνέντευξη που έδωσε εφ’ όλης της ύλης το Σάββατο στην εφημερίδα «Ημερησία» -οικονομική εφημερίδα των Αθηνών, συνέντευξη που υπογράφει η δημοσιογράφος Μανταλένα Πίου- ο Γιάννης Μανιάτης αναφέρεται όχι μόνο στο πλωτό LNG αλλά και στον αγωγό ΤΑΡ, όπως επίσης και στην διαδικασία για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ.
Σχετικά με το πλωτό LNG επαναλαμβάνετε, με λίγα λόγια το μνημονεύει σαν κάτι τετελεσμένο, όπως επίσης τετελεσμένο θεωρεί και το πλωτό LNG που ιδιωτικά συμφέροντα προωθούν για την περιοχή της Αλεξανδρούπολης.
Στο θέμα του αγωγού ΤΑΡ, ο Γιάννης Μανιάτης γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τις αντιδράσεις των ανθρώπων των Τεναγών των Φιλίππων, αναφέρεται σε διαβούλευση ανάμεσα σε αυτούς και τους κατασκευαστές του αγωγού. Από την άλλη, αποφεύγει να σημειώσει ότι αυτή η συζήτηση, αυτή η διαβούλευση έχει σταματήσει στο μήνα Μάρτιο. Έκτοτε, οι τοπικοί παράγοντες δεν έχουν μάθει κανένα νέο από πλευράς των κατασκευαστών κι εκκρεμεί η απάντησή τους στην γνωστή εναλλακτική πρόταση του Τεχνικού και του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, για μια άλλη όδευση που θα αποφύγει τα Τενάγη των Φιλίππων.
Όσο για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, που κι αυτή μας ενδιαφέρει αφού ο ιδιώτης που θα αναλάβει τη ΔΕΠΑ υποτίθεται ότι θα επωφεληθεί του πλωτού LNG, ο υπουργός στην ίδια συνέντευξη είναι γενικός και αόριστος.
Απομονώσαμε τρία αποσπάσματα των δηλώσεων Μανιάτη και τα αναδημοσιεύουμε. Το πρώτο για το LNG, το δεύτερο για τον αγωγό ΤΑΡ και το τρίτο για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ. Τα αποσπάσματα αυτά έχουν ως εξής:
-Η γεωπολιτική θέση της χώρας μας στην ενεργειακή σκακιέρα αναβαθμίζεται και ενισχύεται ακόμα περισσότερο με τους πλωτούς τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου αερίου (LNG) και τις αποθήκες αερίου στην Αλεξανδρούπολη και την Καβάλα. Ενώ, η δημιουργία τερματικού στη Βόρεια Ελλάδα διευρύνει το ρόλο των εγκαταστάσεων της Ρεβυθούσας, που και αυτές αναβαθμίζονται, προσφέροντας ασφαλή ενεργειακή διέξοδο στην Ελλάδα. Κατανοεί ο καθένας πως ο ρόλος της χώρας μας δεν είναι απλά διαμετακομιστικός, προκειμένου να στέλνουμε φυσικό αέριο στην Ευρώπη. Στρατηγικός μας στόχος είναι να δώσουμε φθηνή ενέργεια στα νοικοκυριά, τις βιομηχανίες και την οικονομία της Ελλάδας, ώστε να έχουμε ανταγωνιστικότητα, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να καταπολεμήσουμε τη μάστιγα της ανεργίας.
-Η διαβούλευση με την τοπική κοινωνία είναι καθήκον για εμάς και προϋπόθεση σε κάθε έργο, πριν την κατασκευή του. Η περίπτωση του TAP δεν αποτελεί εξαίρεση.
Την περίοδο αυτή διεξάγονται διαβουλεύσεις ανάμεσα στο ΥΠΕΚΑ, στην εταιρεία του TAP και τις άμεσα ενδιαφερόμενες τοπικές κοινωνίες, στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας που έχουμε εγκαθιδρύσει. Τα θέματα που έχουν προκύψει αφορούν στον σταθμό συμπίεσης στις Σέρρες και στη χάραξη της διαδρομής του αγωγού στην περιοχή των Τεναγών Φιλίππων, μία ιδιαίτερη περιοχή, γεωλογικά και περιβαλλοντικά. Διερευνώνται διάφορες εναλλακτικές προτάσεις που θα συζητηθούν περαιτέρω με όλες τις πλευρές, ενώ στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, είναι βέβαιο ότι μπορεί να υπάρξει σημαντικό πεδίο συνεργασίας. Ο ΤΑΡ προχωρεί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και έχουν προκηρυχθεί διαγωνισμοί για την προεπιλογή εταιρειών κατασκευής του. Το γεγονός ότι η SOCAR κατέχει το 58% του αγωγού ΤΑΝΑΡ στην Τουρκία και το 20% του ΤΑΡ καταδεικνύει τη θέληση των Αζέρων να διοχετεύσουν το κασπιακό αέριο στην Ευρώπη. Αυτό ακριβώς επιβεβαιώθηκε και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν στη χώρα μας, ο οποίος επαναδιατύπωσε την απόλυτη στήριξη της κυβέρνησης του Μπακού στην υλοποίηση του Νοτίου Διαδρόμου και ανέδειξε τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας σε αυτόν.
-Η κυβέρνηση είναι σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε η υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων να επιτευχθεί με τον πιο σύντομο και σύννομο τρόπο.Παράλληλα, κυρίαρχη προτεραιότητά μας είναι η προστασία των οικιακών και βιομηχανικών πελατών των συγκεκριμένων επιχειρήσεων με τη διασφάλιση προσιτών και ανταγωνιστικών τιμών ενέργειας. Με αυτές τις αρχές κινούμαστε για το άνοιγμα της λιανικής αγοράς αερίου, προκειμένου και ο ανταγωνισμός να λειτουργεί υπέρ των καταναλωτών. Για τη ΔΕΠΑ, είμαστε σε συνεχή συνεννόηση με το ΤΑΙΠΕΔ.Στόχος μας παραμένει ο καλύτερος τρόπος αξιοποίησης της εταιρείας με γνώμονα τόσο την αδιάλειπτη προμήθεια της χώρας με αέριο, όσο και την ανάληψη πρωταγωνιστικού ρόλου στην ευρύτερη περιοχή με την ανάπτυξη έργων υποδομής και προμήθεια φυσικού αερίου σε αγορές γειτονικών χωρών.