Dark Mode Light Mode
Έκτακτη Συνέλευση αποφάσισε το σωματείο της ΒΦΛ
Ο Nasser Rabbat είναι απόλυτα βέβαιος: «Οι πρόσφυγες δεν θα γυρίσουν στην Συρία»
Η πλατεία γέμισε αισιοδοξία και χαμόγελα

Ο Nasser Rabbat είναι απόλυτα βέβαιος: «Οι πρόσφυγες δεν θα γυρίσουν στην Συρία»

Άρχισε χθες στο ξενοδοχείο Ιμαρέτ, συνεχίζεται και τελειώνει σήμερα, το πρώτο διεθνές συμπόσιο με τίτλο «Μεσογειακές συνέχειες, υλικές και πνευματικές διαδρομές».

Εξαιτίας της συμμετοχής του στο συνέδριο  έρχεται σήμερα στην Καβάλα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου παιδείας κ. Καλαϊτζής. Από την Πέμπτη το βράδυ είναι φιλοξενούμενος του Ιμαρέτ, παρακολουθώντας το συμπόσιο, ο πρώην υπουργός Θόδωρος Πάγκαλος. Ωστόσο ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει η παρουσία στην Καβάλα, του καθηγητή Νάσερ Ράμπατ, ενός αρχιτέκτονα, που δραστηριοποιείται και προοδεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο Πανεπιστήμιο ΜΙΤ, είναι ωστόσο γεννημένος στη Δαμασκό, γνωρίζει καλά τα προβλήματα στη Συρία, όπως επίσης και τη δράση του ISIS. Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε χθες με τον Νάσερ Ράμπατ, σχετικά με τη Συρία, το μέλλον της χώρας, κυρίως όμως το μέλλον των προσφύγων. «Δεν είμαι αισιόδοξος, δεν αισθάνομαι άνετα για τη Συρία. Είναι μία δύσκολη στιγμή και για τη Συρία και για τη Μέση Ανατολή», μας είπε αρχικά. Στη συνέχεια δήλωσε με νόημα: «Μόνο ο Θεός ξέρει πότε η κατάσταση θα διορθωθεί» και συνέχισε λέγοντας: «Ειδικότερα για τη Συρία σας λέω, ότι σήμερα είναι μία κατεστραμμένη χώρα. Βάλλεται χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος να συμβαίνει αυτό».

Ο Νάσερ Ράμπατ ρωτήθηκε για το πότε κι αν επιστρέψουν στην πατρίδα τους, οι πρόσφυγες που είναι ήδη στην Ελλάδα ή την Ευρώπη; Απάντησε ως εξής: «Σας απαντώ ότι οι πρόσφυγες δεν θα γυρίσουν στη Συρία. Δεν υπάρχει λόγος να γυρίσουν σε μία χώρα κατεστραμμένη, όπου το 25% των σπιτιών έχει καταστραφεί. Πέντε εκατομμύρια άνθρωποι στη  Συρία δεν έχουνε σπίτια. Μέχρι να επανέλθει η Συρία στην κατάσταση που ήταν πριν τον πόλεμο, θα πρέπει αρχικά να τελειώσει ο πόλεμος, στη συνέχεια θα περάσουν δέκα με είκοσι χρόνια να ξαναγίνει ότι υπήρχε. Σε αυτό το χρονικό διάστημα οι πρόσφυγες θα έχουνε φτιάξει από την αρχή τη ζωή τους στην Ευρώπη. Άρα η Ευρώπη θα πρέπει να το πάρει απόφαση, να μάθει να ζει με ένα εκατομμύριο ανθρώπους από τη Συρία».

Το διεθνές συμπόσιο που ασχολείται με την πολιτιστική συνέχεια στη Μεσόγειο, ανάμεσα στον Ισλαμικό κόσμο, το Βυζάντιο και τον Δυτικοευρωπαϊκό χριστιανισμό, παρακολουθεί όπως σημειώσαμε και ο πρώην υπουργός Θ. Πάγκαλος. Ο κ. Πάγκαλος συχνά βρίσκεται σε παρόμοιες διαδικασίας στο ξενοδοχείο Ιμαρέτ. Στο συμπόσιο εξετάζεται η μεταμόρφωση της πολιτιστικής κληρονομιάς από την ύστερη αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Στόχος του συμποσίου είναι η ανάδειξη της πολιτιστικότητας στη Μεσόγειο. Εκτός από τον Νάσερ Ράμπατ, κεντιρκός ομιλητής είναι και ο καθηγητής του Καίμπριτζ Κλάρκ Φόντεν.

Η εισήγηση του κ. Φόντεν αφορά την Αλεξάνδρεια. Σημειώνουμε ότι στο πλαίσιο του συμποσίου, σε συνεργασία με την εθνική επιτροπή της Ουνέσκο, εγκαινιάζεται σήμερα φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Ελληνικά μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουνε στις 8.00 το απόγευμα. Όλα αυτά διοργανώνονται από το Ερευνητικό Κέντρο MOHA, μ΄ επικεφαλής τη συμπολίτισσα κα Άννα Μισιριάν.

Προηγούμενο άρθρο

Έκτακτη Συνέλευση αποφάσισε το σωματείο της ΒΦΛ

Επόμενο άρθρο

Η πλατεία γέμισε αισιοδοξία και χαμόγελα