Dark Mode Light Mode

Πάλι έλεγχοι για το κάπνισμα

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας της περιφερειακής ενότητας Καβάλας Χρήστος Παπαδόπουλος έλαβε την προηγούμενη εβδομάδα επείγον έγγραφο από το υπουργείο υγείας με σαφή εντολή και οδηγία να γίνουν αμέσως έλεγχοι για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

Δεν μπορεί παρά η υπηρεσία να προσαρμοστεί στο περιεχόμενο αυτού του εγγράφου. Έτσι οι έλεγχοι στην πόλη της Καβάλας πρωτίστως θ΄ αρχίσουν στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας.

Τη διενέργεια αυτών των ελέγχων ουσιαστικά προανήγγειλε με δηλώσεις του χθες ο Χρ. Παπαδόπουλος, που παρατήρησε ότι υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος στις οποίες έχουν βεβαιωθεί τρις τέτοιες παραβάσεις και έτσι μία ενδεχόμενη 4η στη σειρά, προβλέπει οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας.

Αυτό αναφέρεται ρητώς στον αντικαπνιστικό νόμο.

Ήδη η υπηρεσία δεν έχει πολλές δυνατότητες από πλευράς προσωπικού καθώς υπάρχει έλλειψη στη διεύθυνση υγείας της περιφερειακής ενότητας Καβάλας. Όμως όπως εκτιμά ο Χρ. Παπαδόπουλος σ΄ αυτές τις περιπτώσεις προέχει η υλοποίηση και η εφαρμογή των οδηγιών του υπουργείου με όσο προσωπικό η υπηρεσία διαθέτει.

Στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων ο κ. Παπαδόπουλος είπε τα εξής: «Θ΄ αρχίσουν οι έλεγχοι… Αφενός έχουμε ρητή εντολή από το υπουργείο υγείας να ενταθούνε οι έλεγχοι ειδικά την περίοδο των εορτών και βέβαια όχι μόνο στο κάπνισμα, αλλά και στα τρόφιμα, που καταναλώνουν οι πολίτες. Παρόλα αυτά το κάπνισμα είναι μία πονεμένη ιστορία. Δυστυχώς εχουμε ένα νόμο και ίσως είμαστε η μόνη χώρα που δεν τον εφαρμόζει. Και πρέπει κάποτε να καθίσουμε να δούμε τι θα γίνει. Θα τον εφαρμόσουμε ή όχι;»

ΕΡ: Τώρα τι εντολή έχετε;

ΑΠ: «Να τον εφαρμόσουμε»

ΕΡ: Και τα πρόστιμα;

ΑΠ: «Τα πρόστιμα θα είναι αυστηρά… Τώρα θα είμαστε σε κατάσταση να κλείσουμε και καταστήματα».

ΕΡ: Γιατί το λέτε αυτό;

ΑΠ: «Γιατί, μιλάμε για τρίτες και τέταρτες παραβάσεις. Στην τέταρτη παράβαση κλείνει το κατάστημα. Μετράνε δηλαδή και οι προηγούμενες παραβάσεις. Δηλαδή οι περσινές. Οπότε κάποια καταστήματα που είναι στις τρεις, πέρα από το τσουχτερό πρόστιμο, θα έχουνε και τη διακοπή της λειτουργίας τους».

ΕΡ: Ως υπηρεσία έχετε προσωπικό για να κάνετε τους ελέγχους;

ΑΠ: «Είναι λιγοστό. Οι υπηρεσίες δουλεύουμε με λίγο προσωπικό και έχουμε τεράστιο φάσμα, με ευρύ πεδίο. Παρόλα αυτά τη στιγμή που έχουμε εντολές πρέπει να τις εφαρμόσουμε και από τη στιγμή που είναι θέμα δημόσιας υγείας, με όλες τις απόψεις μου για το κάπνισμα, αντιλαμβάνομαι την οικονομική κρίση, είναι μία δύσκολη περίοδος για να εφαρμόσεις μέτρα δημόσιας υγείας, αλλά στην περίοδο της κρίσης είναι που υπάρχει το πρόβλημα, όπως και το AIDS με την αύξηση των φορέων, έτσι στην περίοδος θα πρέπει να είμαστε ακόμη πιο προσεκτικοί για κάποια πράγματα».

 

Προηγούμενο άρθρο

Ένταξη σε πρόγραμμα για το κτήριο του Επιμελητηρίου

Επόμενο άρθρο

Το ΚΕΕΛΠΝΟ ενημερώνει για το AIDS