Με σχετικά μεγάλη καθυστέρηση και αφού εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια αναμονής και υπομονής από πλευράς των πρώην εργαζομένων στην τοπική εφημερίδα «Η ΕΒΔΟΜΗ», δημοσιοποιήθηκε χθες και επίσημα σε σχετική συνέντευξη τύπου το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν δέκα συμπολίτες μας δημοσιογράφοι που έχασαν τη δουλειά τους αφού απολύθηκαν εδώ και αρκετούς μήνες χωρίς να λάβουν έκτοτε ούτε ένα ευρώ από την νόμιμη αποζημίωσή τους αλλά και από τα δεδουλευμένα αρκετών μηνών που τους όφειλε ο εργοδότης τους. Κι αυτό γίνεται μάλιστα παρά τις δικαστικές αποφάσεις που τους δικαιώνουν και στις οποίες αρνείται πεισματικά να πειθαρχήσει ο εκδότης της ως άνω εφημερίδας Γιάννης Χλώρος.
Την χθεσινή συνέντευξη στην Καβάλα οργάνωσε η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας Θράκης (ΕΣΗΕΜΘ) με εκπροσώπους της τον πρόεδρο του διοικητικού της συμβουλίου Μάκη Βοϊτσίδη, τον αντιπρόεδρο Τάσο Φωκιανίδη, τον γενικό γραμματέα Βασίλη Κοντογουλίδη και το νομικό σύμβουλο της Ένωσης Στρατή Μαυραγάνη.
Εκ μέρους των απολυμένων της «ΕΒΔΟΜΗΣ» που ήταν και η εργασιακή εκπρόσωπος της ΕΣΗΕΜΘ στην εφημερίδα, η Ντίνα Ντάβου έκανε μια μικρή εισαγωγή αναφέροντας ότι οφείλονται από τον εκδότη στους πρώην εργαζομένους αποζημιώσεις και δεδουλευμένα αρκετών μηνών και στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜΘ Μάκης Βοϊτσίδης που αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης, λέγοντας ότι οι εργαζόμενοι έδειξαν μεγάλη υπομονή, κατανόηση και καρτερία, αναλογιζόμενοι το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον. Τέθηκαν χρονοδιαγράμματα στον εκδότη αλλά δυστυχώς δεν τηρήθηκαν.
Ο Μάκης Βοϊτσίδης είπε χαρακτηριστικά ότι η περίπτωση της «ΕΒΔΟΜΗΣ» είναι μοναδική όχι τόσο για τον αριθμό των απολυμένων δημοσιογράφων όσο για το ποσοστό που αντιπροσωπεύουν αυτοί στο σύνολο των εργαζομένων στη συγκεκριμένη εφημερίδα και που ξεπερνά το 90%!!!
Ο αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΜΘ Τάσος Φωκιανίδης ήταν περισσότερο αποκαλυπτικός λέγοντας ότι ο Γιάννης Χλώρος λειτούργησε στην παρούσα περίοδο εκβιαστικά, εκδικητικά και υποκριτικά. «Από τη μια οργάνωνε ραδιοφωνικούς μαραθώνιους για αναξιοπαθούντες και από την άλλη καταδίκασε σε ασιτία τους πρώην εργαζομένους του». Συμπεριφερόταν με κουτσαβάκικο τρόπο αν και χρωστούσε δεδουλευμένα από το 2011. Έγραψε στα παλιά του τα παπούτσια τη δικαιοσύνη και περιφρόνησε τις δικαστικές αποφάσεις με πρωτοφανή τρόπο.
«Να φαντασθείτε», είπε ο αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΜΘ, «ότι δεν έστελνε τις μισθοδοτικές καταστάσεις στον ΟΑΕΔ με αποτέλεσμα να μη μπορούν να πάρουν ούτε το επίδομα ανεργίας οι απολυμένοι δημοσιογράφοι».
Ο νομικός εκπρόσωπος της ΕΣΗΕΜΘ, δικηγόρος Στρατής Μαυραγάνης που πήρε στη συνέχεια το λόγο είπε πως στα 20 και πλέον χρόνια που ασχολείται με την εργατική νομοθεσία και τα εργασιακά θέματα δεν ξανασυνάντησε ποτέ τέτοια κυνική συμπεριφορά σαν αυτή του εκδότη Γιάννη Χλώρου που επιδεικνύει, όπως τόνισε, μια πρωτοφανή συμπεριφορά απέναντι στο δικαστήριο και στις δικαστικές αποφάσεις.
«Από τον Μάιο του 2013 είχε προχωρήσει σε μονομερή μείωση μισθών χωρίς να ενημερώσει τους εργαζόμενους ενώ παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές μας δεν κάθισε ποτέ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και φυσικά δεν κατέβαλε ούτε ένα ευρώ. Δεν κράτησε την υπόσχεσή του ούτε απέναντι στην επιθεώρηση εργασίας η οποία κάποια στιγμή επενέβη, όπως όφειλε, για τη λύση του προβλήματος. Άλλωστε αύριο Τετάρτη 12 Μαρτίου ο κ. Χλώρος είναι κατηγορούμενος στο δικαστήριο μετά από μήνυση της επιθεώρησης εργασίας».
Από πλευράς των πρώην εργαζομένων στα ΜΜΕ του Γιάννη Χλώρου μίλησε ο Κώστας Φιλίδης που ευχαρίστησε την ΕΣΗΕΜΘ για την έμπρακτη συμπαράστασή της. «Μας στήριξε η Ένωση οικονομικά, ηθικά και φυσικά με το νομικό της σύμβουλο διότι ήταν αδύνατο εμείς να επωμισθούμε τα έξοδα που απαιτούνται γι’ αυτόν τον δικαστικό μαραθώνιο». Στο σημείο εκείνο ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜΘ Μάκης Βοϊτσίδης είπε ότι δεν πρόκειται ποτέ να εγκαταλείψουμε τους συναδέλφους μας.
Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων οι απολυμένοι της «ΕΒΔΟΜΗΣ» υποστήριξαν ότι τα οφειλόμενα συνολικά στους δέκα πρώην εργαζόμενους ξεπερνούν τις 200.000€ και πιθανόν να αγγίζουν και τις 250.000€!!!
«Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις ο κ. Χλώρος δεν έχει πληρώσει τίποτα. Δυστυχώς», είπε ο κ. Μαυραγάνης, «δεν έχει στο όνομά του κανένα περιουσιακό στοιχείο και έτσι δεν είναι δυνατόν να κατασχεθεί υπέρ των απολυμένων, τίποτα. Βγάλαμε μια διαταγή για κατάσχεση ορισμένων αντικειμένων από τον εξοπλισμό της εφημερίδας του και του ραδιοφωνικού του σταθμού αλλά όταν πήγε ο δικαστικός κλητήρας για την εκτέλεση, ο κ. Χλώρος είχε μια προσωρινή απόφαση αναστολής διότι είχε κάνει αίτηση για πτώχευση της επιχείρησής του και μέχρι να βγει η σχετική απόφαση δεν μπορούμε να κάνουμε κατασχέσεις», κατέληξε ο νομικός σύμβουλος της ΕΣΗΕΜΘ.