Dark Mode Light Mode

Πάνω από 3.000.000 € τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου Καβάλας που δεσμεύει η κυβέρνηση

Μια βόμβα έριξε η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα όταν επέστρεψε τη Δευτέρα το βράδι από την Αθήνα και με μικρή καθυστέρηση προσήλθε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου όπου ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησης να δεσμεύσει με απόφαση νομοθετικού περιεχομένου στην Τράπεζα της Ελλάδος τα ταμειακά διαθέσιμα όλων των δήμων της χώρας και συνεπώς και του Δήμου Καβάλας.
Η κ. Τσανάκα ανέφερε ότι η πράξη νομοθετικού περιεχομένου υπεγράφη από τις 17 Μαρτίου χωρίς να πάρει μυρωδιά κανένας, δημοσιεύθηκε την Δευτέρα στην εφημερίδα της κυβερνήσεως και έχει σαν αποτέλεσμα να «κάνουν φτερά» κατά κάποιον τρόπο πάνω από 3.000.000 € που έχει διαθέσιμα ο Δήμος Καβάλας.
Επίσης, όπως είπε η δήμαρχος, ο δήμος έχει δύο μηνιάτικα όλα – όλα για τους μισθούς των δημοτικών υπαλλήλων.
Από την πλευρά του ο Κωστής Σιμιτσής πρότεινε να συντάξει και να ψηφίσει το δημοτικό συμβούλιο ένα ψήφισμα κατά της απόφασης αυτής.
Στο μεταξύ τη σφοδρή αντίδραση φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης προκάλεσε η κίνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, στη δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.

Ήδη φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις καθώς και προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να ακυρώσουν δικαστικά την απόφαση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) Γ.Πατούλης κατήγγειλε την κυβερνητική απόφαση, τονίζοντας ότι πλήττει ευθέως την ανεξαρτησία του θεσμού, ανατρέπει τον προγραμματισμό των Δήμων, θέτει σε κίνδυνο τη χρηματοδότηση της ομαλής λειτουργίας των υπηρεσιών τους και αμφισβητεί τη δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στη μισθοδοσία προσωπικού εντός των επόμενων μηνών.

Η ΚΕΔΕ καλεί την κυβέρνηση να ακυρώσει την απόφασή της να δεσμεύσει στην Τράπεζα της Ελλάδος τα χρήματα των Δήμων, προαναγγέλλει δυναμικές κινητοποιήσεις και άμεση προσφυγή στο ΣτΕ για την ακύρωση της απόφασης. Παράλληλα, συγκαλείται την Τρίτη έκτακτο ΔΣ της ΚΕΔΕ, στο οποίο θα προσκληθούν οι πρόεδροι όλων των Π.Ε.Δ., για να καθορίσει το πλάνο των κινητοποιήσεων.

Προηγούμενο άρθρο

Εκδηλώσεις για την ειρήνη και την πρωτομαγιά

Επόμενο άρθρο

Αξιοκρατία σε όλες τις προσλήψεις του Δήμου Καβάλας ζητά η Συμπαράταξη Πολιτών