Στις 9.00 το πρωί οδηγήθηκαν στην αναπληρώτρια ανακρίτρια Καβάλας, Δήμητρα Στεργιούδα, τέσσερις συλληφθέντες για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης. Τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια.
Οι τέσσερις κατηγορούμενοι είναι όλοι κάτοικοι Καβάλας, συνελήφθησαν την προηγούμενη μέρα στην εξόρμηση της αστυνομικής διεύθυνσης. Μετά από λίγη ώρα αναμονής κοντά τους βρέθηκαν συνήγοροι υπεράσπισης, τόσο από το δικηγορικό σύλλογο Καβάλας όσο κι από το δικηγορικό σύλλογο Κομοτηνής.
Όλοι οι κατηγορούμενοι μετά από σχετικό αίτημα των συνηγόρων τους ζήτησαν και πήραν προθεσμία ώστε η απολογίες να γίνουν την Παρασκευή, διαδοχικά η μία πίσω από την άλλη, από τις 9.00 το πρωί.
Η δικογραφία είναι ογκωδέστατη. Φημολογείται μάλιστα ότι οι δικηγόροι δεν πήραν αντίγραφό της με την παραδοσιακή οδό των φωτοτυπιών, αλλά σε ηλεκτρονική μορφή, προκειμένου να διευκολυνθεί η εργασία τους.
Οι κατηγορούμενοι είχαν συχνά συζήτηση με τους συνηγόρους υπεράσπισης, τους οποίους πάντως είχανε ειδοποιήσει από την προηγούμενη μέρα.
Το κατηγορητήριο είναι κοινό. Αναφέρεται σε σύσταση συμμορίας, ληστεία με κουκούλες, διακεκριμένες κλοπές και αρπαγή. Η τελευταία κατηγορία αναφέρεται στο περιστατικό όπου έγινε ληστεία σε μονοκατοικία, στην Καβάλα, κρατήθηκαν όμηροι για λίγη ώρα πολιτικός της Καβάλας με τη σύζυγό του.
Αργότερα χθες το μεσημέρι δόθηκε στον 5ο όροφο του κτηρίου της αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας, η καθιερωμένη συνέντευξη τύπου, όπου ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Σαλαμάγκας, διάβασε το δελτίο τύπου και ο αστυνομικός διευθυντής Καβάλας, Αβραάμ Κοσκερίδης, περιέγραψε το τι βρέθηκε στα σπίτια των δραστών, απάντησε επίσης σε ερωτήσεις.
Το εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι ότι για έξι περιστατικά στα οποία εμπλέκεται η ομάδα, όλα όσα βρέθηκαν στα σπίτια των μελών της, είναι πάρα πολλά. Οι αστυνομικοί εικάζουν ότι η ίδια ομάδα είχε κι άλλη δραστηριότητα για την οποία δεν έχουνε στοιχεία, ενδέχεται μάλιστα αυτή η δραστηριότητα – που ήταν φυσικά εγκληματικής φύσεως – να μην έχει σχέση με την περιοχή της Καβάλας, αλλά με την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη. Γι΄ αυτό και οι έρευνες συνεχίζονται.
Η ομάδα εμφανίζεται να δρα από τον Αύγουστο του 2011, μέχρι το Φεβρουάριο του 2012. Τουλάχιστον τότε το Φεβρουάριο του 2012, διαπιστώνεται η τελευταία της δραστηριότητα με στόχο τη μονοκατοικία του πολιτικού προσώπου.
Οι αστυνομικοί μετά από προσεκτική, υπομονετική και μεθοδική έρευνα, έφρασαν στα στοιχεία των δραστών – μάλιστα η τέσσερις καβαλιώτες δεν είχαν απασχολήσει άλλη φορά την αστυνομία – αξιοποιώντας μαρτυρίας που είχαν στη διάθεσή τους και άλλα στοιχεία που δεν αποκαλύπτονται φυσικά.
Στην κατοχή των δραστών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν – όπως αναφέρεται και στο δελτίο τύπου – 47 κινητά τηλέφωνα. Στα σπίτια των μελών της ομάδας βρέθηκαν κάρτες SIM οι οποίες ενεργοποιούνταν ανάλογα με το τι ήθελαν να κάνουν, τα μέλη της ομάδας.
Λέγεται ότι οι υπεύθυνοι της ομάδας, όλοι όσοι ήταν μέλη αυτής της εγκληματικής οργάνωσης, έπαιρναν κάρτες κινητής τηλεφωνίας όχι στο όνομά τους, αλλά σε ονόματα και στοιχεία αλλοδαπών οι οποίοι εμφανίζονται να είναι κάτοικοι Αθηνών. Χρησιμοποιούσαν λοιπόν κινητά τηλέφωνα που θεωρητικά ήταν στην ιδιοκτησία αλλοδαπών, αλλά τα εργαλεία αυτά ήταν πολύτιμα προκειμένου να συνεννοούνται, ώστε να μη μπορεί κανείς να τους εντοπίσει.
Η υπόθεση φαίνεται να έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Οι αστυνομικοί υποστηρίζουν ότι τα διαρρηκτικά εργαλεία και τα υπόλοιπα ευρήματα της έρευνας είναι πολύ περισσότερα από αυτά που είδαν χθες οι δημοσιογράφοι σε δωμάτιο του 1ου ορόφου, της αστυνομικής διεύθυνσης Καβάλας, διότι βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κι άλλα αντικείμενα στο σπίτι ενός εκ των δραστών στην πρωτεύουσα.