Dark Mode Light Mode

Πίνουμε καθαρό νερό

Ολοκληρώθηκε χθες το απόγευμα στο ξενοδοχείο «Ιμαρέτ» διεθνής διημερίδα που διοργάνωσε το τμήμα δασοπονίας του ΤΕΙ Καβάλας. Επρόκειτο για την υλοποίηση ευρωπαϊκού προγράμματος με επιστημονικό υπεύθυνο το τμήμα δασοπονίας του ΤΕΙ. Σ΄ αυτό το πρόγραμμα συμμετέχουν και συνεργάζονται χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Μολδαβία, η Ουκρανία, η Αρμενία και η Τουρκία.
Η συμμετοχή σπουδαστών στο ΤΕΙ, υπηρεσιακών παραγόντων κι εκπροσώπων των χωρών που προαναφέραμε στην ημερίδα κρίνεται κάτι παραπάνω από ικανοποιητική.
Υπεύθυνος για την διημερίδα εκ μέρους του ΤΕΙ Καβάλας, ήταν το διήμερο ο καθηγητής εφαρμογών του τμήματος δασοπονίας που εδρεύει στη Δράμα, Γιώργος Ζαΐμης. Η αίθουσα ήταν γεμάτη και την πρώτη ημέρα και τη δεύτερη της διημερίδας.
Θέμα του προγράμματος και της διημερίδας ειδικότερα η καινοτομία στην καταπολέμηση πυρκαγιών, σε προστατευόμενες περιοχές. Το θέμα ενδιέφερε – και το έδειξαν με την παρουσία τους – τις δασικές και τις πυροσβεστικές υπηρεσίες της περιοχής.
Όπως είπε στην εφημερίδα μας ο Γιώργος Ζαΐμης σκοπός τώρα είναι όλα όσα παρουσιάστηκαν στη διημερίδα να υλοποιηθούν στην πράξη.
Ειδικότερα στη διημερίδα παρουσιάστηκε η εγκατάσταση και λειτουργία ενός συστήματος λιμνοδεξαμενών σε δασικές περιοχές, οι οποίες θα χρησιμοποιούνται από τις πυροσβεστικές δυνάμεις, όταν πέφτει ο ήλιος και σε μια πυρκαγιά το βράδυ δε μπορούν να δράσουν αεροπλάνα ή ελικόπτερα.
Ταυτόχρονα μέσω του προγράμματος και της διημερίδας συντάσσονται χάρτες επικινδυνότητας για κάθε περιοχή. Το συνέδριο ήταν στην αγγλική γλώσσα, ακριβώς επειδή ήταν διεθνές.
Την πρώτη μέρα παρουσιάστηκε εισήγηση από τον καθηγητή του ΤΕΙ Καβάλας Θωμά Σπανό, σχετικά με την ποιότητα νερού που καταναλώνουν οι κάτοικοι του νομού Καβάλας. Έγιναν δειγματοληψίες από 49 διαφορετικά σημεία του νομού, το νερό από τις περιοχές αναλύθηκε και βρέθηκε πεντακάθαρο. Βέβαια οι κάτοικοι του Νομού Καβάλας πίνουν νερό από περίπου 60 διαφορετικά σημεία. Η έρευνα ωστόσο έφτασε στα περισσότερα από αυτά.
Ο Θωμάς Σπανός για το νερό που πίνουμε ως κάτοικοι του νομού, είπε τα εξής: «Η χημειομετρική εκτίμηση της ποιότητας των πόσιμων νερών στο Νομό Καβάλας. Ήταν μία έρευνα η οποία έγινε για δύο συνεχόμενα χρόνια. Μέσα από την έρευνα κατ΄ αρχάς αναλύθηκαν οι φυσικοχημικές παράμετροι της ποιότητας των νερών. Φάνηκε ότι όλα τα δείγματα στα 49 σημεία που αφορούσε η έρευνα ήταν κατάλληλα για κατανάλωση και χρήση. Η χημειομετρική εκτίμηση η οποία είναι μια γενική στατιστική, είναι ένας τρόπος με τον οποίο μπορούσε να δείξουμε την επίδραση διαφόρων παραγόντων που μπορούνε να επηρεάσουν την ποιότητα των νερών, είτε ανθρωπογενούς φύσης, είτε από διάφορους ρύπους. Κατέδειξε λοιπόν ότι με βάση αυτή τη στατιστική μπορούμε να κατηγοριοποιήσουμε ως προς την ποιότητα τα νερά σε δύο μεγάλες κατηγορίες και η κατηγοριοποίηση των σημείων δειγματοληψίας κατέδειξε ότι όλα τα σημεία δειγματοληψίας μπορούνε να κατηγοριοποιηθούν σε τρεις ιδιαίτερες κατηγορηθούν. Με τον τρόπο αυτό έχουμε συμπληρωματική πολύ ενδιαφέρουσα πληροφόρηση εκτός από τις φυσικοχημικές αναλύσεις. Για την ποιότητα τη μελλοντική των νερών όλες αυτές οι πληροφορίες μπορούνε να βοηθήσουν τις αρχές στη λήψη αποφάσεων για τη διαχείριση τους».
ΕΡ: Προς το παρόν λοιπόν με την έρευνά σας, προκύπτει ότι το νερό που πίνουν οι μόνιμοι κάτοικοι κι οι επισκέπτες του νομού Καβάλας είναι καθαρό;
ΑΠ: «Στα 49 αυτά σημεία τα οποία καλύπτουν σχεδόν το σύνολο του Νομού Καβάλας, το νερό είναι άριστης ποιότητας».

Προηγούμενο άρθρο

Τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ κατά της Κυβέρνησης!

Επόμενο άρθρο

Κριτική Δημάρχων στους Αντιπεριφερειάρχες Αμοιρίδη και Μαρκόπουλο