Dark Mode Light Mode

Παλιός μεντρεσές με σύγχρονη όψη

Η παρουσίαση της μελέτης για την ανάπλαση τμήματος του περιβάλλοντα χώρου του παλιού υδραγωγείου (Καμάρες) πραγματοποιήθηκε χθες από το Δήμαρχο Καβάλας Κωστή Σιμιτσή και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Θόδωρο Μουριάδη. Παρούσα ήταν και η αντιδήμαρχος πολιτισμού Θοδώρα Βαβαλέσκου, αλλά κι εκπρόσωποι του Συλλόγου Μικρασιατών.

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στη μεγάλη προσπάθεια παρέμβασης επί μιας μεγάλης περιοχής της πόλεως, που θα εξελιχθεί διαδοχικά και σε στάδια. Στόχος είναι η διαφοροποίηση της υφιστάμενης εικόνας που παρουσιάζει η περιοχή γύρω από τις Καμάρες. Μιας περιοχής που εμφανίζει τουριστική επισκεψιμότητα και που θα πρέπει να αναπτυχθεί περαιτέρω και για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Τα Ολοκληρωμένα Σχέδια Αστικής Ανάπτυξης στάθηκαν το αρχικό σκαλοπάτι ενός προγράμματος παρεμβάσεων, που θα απλωθούν όχι μόνο στη χερσόνησο της Παναγίας αλλά και σε σημεία όπως η πλατεία Καπνεργάτη και το κτήριο της Μεγάλης Λέσχης. Πέραν των αλλαγών πολεοδομικού χαρακτήρα το έργο θα βοηθήσει στην προσφορά θέσεων εργασίας. Ένας κύκλος διαβουλεύσεων εξελίχθηκε με πολλούς φορείς, όχι μόνο πολιτικούς αλλά και πολιτιστικούς. Έτσι αποφασίστηκε ένα σύνολο έργων ενώ η διοίκηση σχεδιάζει και την επόμενη ημέρα, κατόπιν της ολοκληρώσεως των Ολοκληρωμένων Σχεδίων Αστικής Ανάπτυξης με την υλοποίηση επιπλέον έργων.

Ο δήμος δεν παρεμβαίνει απλά σε κάποιο μεμονωμένο κτήριο αλλά σε ολόκληρες συνοικίες. Κάπως έτσι εντάχθηκε στο πλαίσιο η ανακατασκευή του χώρου Κρέη (μετά το φούρνο Τσινάρη). Πρόκειται για μία αυλή που έρχεται σε επαφή με το τείχος, όπου και θα «γεννηθεί» ένας πολιτιστικός χώρος. Δημιουργία χώρου στάθμευσης, δενδροφυτεύσεις, νέος φωτισμός, αναπλάσεις είναι τα σχέδια του δήμου.

Αναφερόμενος στον παλιό μεντρεσέ, ο Δήμαρχος σημείωσε ότι δε θα τον ενοχλούσε η κατεδάφιση του κτηρίου, κάτι όμως επί του οποίου δε θα συμφωνούσε η αρχαιολογία, αφού πρόκειται για ένα κτίσμα άνω των εκατό ετών. Ως παλιό κτήριο διαθέτει μεγάλη αρχαιολογική αξία, επομένως ο δήμος αναγκάστηκε να αναζητήσει μια νέα χρήση κατόπιν της αναπλάσεως. Σήμερα το οίκημα βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση και εγκυμονεί κινδύνους για τους πολίτες. Αφού ο αρχαιολογικός νόμος απαγορεύει την κατεδάφιση ως μόνη λύση φαντάζει η ανάπλαση.

Εκεί αποφασίστηκε ότι θα στεγαστεί το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού που λειτουργεί ήδη από το Σύλλογο Μικρασιατών. Το σχέδιο έχει λάβει την έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο παρά το γεγονός ότι η νέα όψη του μεντρεσέ θα είναι πολύ πιο σύγχρονη και διαφορετική σε σύγκριση με την παλαιά. Το κόστος ανέρχεται σε 1.700.000 όπου περιέχεται η εκπόνηση της μελέτης, η αγορά γης που θα χρησιμοποιηθεί για την ανάπλαση, αλλά και έργα επί της οδού Πιπίνου. Το «καθαρό» ποσό δηλαδή της αναπλάσεως του μεντρεσέ υπολογίζεται σε 900.000 ευρώ που κατόπιν των εργολαβικών εκπτώσεων προβλέπεται να διαμορφωθεί στις 650.000 περίπου.

Μικρά σπιτάκια της περιοχής τα οποία κτίσθηκαν από πρόσφυγες, θα διατηρηθούν, θα αναπλασθούν και θα αποτελούν χώρους πολιτιστικής φιλοξενίας. Κυκλικός κόμβος θα δημιουργηθεί πλάι στα παλιά δικαστήρια για την ομαλότερη κυκλοφοριακή ροή των οχημάτων, ενώ τα έργα θα επεκταθούν έως το καρνάγιο. Υπενθυμίζεται ότι εκεί θα εγκατασταθεί το Ναυτικό Μουσείο. Επεμβάσεις θα γίνουν σε σημεία της οδού Ομονοίας αλλά και στην περιοχή του Αγίου Νικολάου.

Η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομίας της Καβάλας αφορά σε ολόκληρες περιοχές και όχι σε μεμονωμένα κτήρια, αφού με αυτόν τον τρόπο διατηρείται συνολικά η ιστορική φυσιογνωμία της πόλης. Ολοκλήρωση των έργων θα πρέπει να αναμένουμε το 2015.

 

 

Προηγούμενο άρθρο

Προετοιμασμένοι οι καταναλωτές - Καταθέτουν αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης

Επόμενο άρθρο

Κοντά στην ξαναλειτουργία το δημόσιο ΚΤΕΟ