Συνέντευξη τύπου δόθηκε στο δημαρχείο παρουσία του αντιδημάρχου Μιχάλη Λυχούνα, επ΄ ευκαιρία της διοργάνωσης στην Καβάλα το Μάιο του 1ου πανελλήνιου συνεδρίου επιστημολογίας που οργανώνει ο σύλλογος Αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας «Συν Αθηνά».
Για το συνέδριο μίλησε με τα καλύτερα λόγια ο αντιδήμαρχος – άλλωστε τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Καβάλας – λεπτομέρειες είπαν στους δημοσιογράφους η κα Χατζοπούλου Κατερίνα, πρόεδρος του Συλλόγου και η κα Κωνσταντίνα Καρέζη, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων.
«Είμαι χαρούμενη γιατί ζήτησα τεκμηριωμένα την υποστήριξη του Δήμου Καβάλας», είπε ο κ. Λυχούνας, ο οποίος ευχήθηκε αυτή η διαδικασία να γίνει παράδοση. Δηλαδή όποιος ζητά την υποστήριξη του Δήμου Καβάλας, να το κάνει εγκαίρως αρκετά πριν το γεγονός που προετοιμάζει και τεκμηριωμένα. «Είναι ένας σύλλογος με παρελθόν. Το συνέδριο είναι συνέχεια του περσινού. Είναι ένα συνέδριο υπέρ τοπικού χαρακτήρα. Εύχομαι να μακροημερεύσει ως θεσμός», είπε επίσης ο κ. Λυχούνας.
Η κα Χατζοπούλου και η κα Καρέζη ανέφεραν στους δημοσιογράφους τα εξής:
Ο Σύλλογος Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας «συν Αθηνά» στο πλαίσιο των δράσεων σπουδής και αναβίωσης της αρχαίας ελληνικής σκέψης διοργανώνει ανοικτό συνέδριο επιστημολογίας υπό την αιγίδα του Δήμου Καβάλας στις 22-24 Μαΐου2015. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Δήμο Καβάλας που για δεύτερη χρονιά εμπιστεύεται το σωματείο μας και μας παρέχει στήριξη και πολύτιμη διευκόλυνση με την κάλυψη βασικού μέρους των δαπανών, χωρίς την οποία η πραγματοποίηση του συνεδρίου δεν θα ήταν εφικτή. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνουμε στην Δήμαρχο Καβάλας κυρία Δήμητρα Τσανάκα και τον Αντιδήμαρχο πολιτισμού κύριο Μιχάλη Λυχούνα για την θετικότητα και την εμπιστοσύνη τους εν μέσω όλου του σύνθετου έργου που επιτελούν.
Το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επιστημολογίας του συλλόγου μας δίνει βήμα σε επιστήμονες-ερευνητές όλων των χώρων και ειδικοτήτων με στόχους (α) αφενός να παρουσιαστεί το σημείο εξέλιξης στο οποίο βρίσκονται οι διάφορες επιστημονικές περιοχές αντιπροσωπευτικά, το πόσο έχουν συμβάλει ήδη τις τελευταίες δεκαετίες και το πόσο δύνανται να συμβάλουν, βάσει του σημείου εξέλιξης, στην ευδαιμονία του ανθρώπου (με ορισμό για την ευδαιμονία ως έλλειψη σωματικού και ψυχικού πόνου και προσέγγιση για τον άνθρωπο ως ον κοινωνικό και μέλος συνόλου) και (β) αφετέρου να αναδείξει την ενότητα της γνώσης, τη σύγκλιση μεταξύ θετικών και κοινωνικών επιστημών και να προαγάγει τη διαθεματικότητα, την επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ των διαφορετικών επιστημονικών περιοχών.
Θεματική περιοχή: Οι βασικές θεματικές περιοχές είναι οι ακόλουθες τέσσερις: (1) Θετικές-Τεχνολογικές Επιστήμες (αυτή η κατηγορία συμπεριλαμβάνει και τις Επιστήμες Υγείας), (2) Κοινωνικές Επιστήμες, (3) Διαθεματική, (4) Επιστημολογία-Φιλοσοφία της Επιστήμης
Το περιεχόμενο των παρουσιάσεων στόχος είναι να ισορροπεί ανάμεσα στην επιστημονικότητα και την εκλαΐκευση. Να έχει δηλαδή επαρκείς ενδείξεις επιστημονικής εγκυρότητας και αξιοπιστίας, αλλά και να απευθύνεται σε ένα γενικότερο και επιστημονικά ετερογενές κοινό.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ Το σκεπτικό των θεματικών των συνεδρίων μας είναι αφενός η χρησιμότητα και σύνδεση με το σήμερα (και τι είναι πιο χρήσιμο από την ενημέρωση για το τι μπορούν να μας προσφέρουν οι διάφοροι επιστημονικοί χώροι σήμερα; Πως μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Ποια είναι η νέα γνώση σε κάθε τομέα; Το οποίο είναι ευθύνη του επιστήμονα γνώση να αναδείξει. Εμείς απλά δίνουμε το βήμα.) και αφετέρου το να αναδειχτούν στοιχεία που είναι μοναδικά στον αρχαιοελληνικό στοχασμό, δεν απαντούν δηλαδή ούτε σε άλλους αρχαίους και πολλαπλώς αξιόλογους πολιτισμούς. Αυτές οι δύο ιδιαιτερότητες εκτιμούμε πως είναι αφ’ ενός ο πολιτικός στοχασμός [την ανάδειξη και επίκαιρη ενημέρωση επί του οποίου επιδιώξαμε με το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Πολιτικής Φιλοσοφίας, που πραγματοποιήθηκε πέρσι τον Απρίλιο] και αφετέρου ο επιστημονικός στοχασμός, ο καλός εννοούμενος ορθολογισμός και συγκεκριμένα η ενότητα της γνώσης (σύγκλιση θετικών και κοινωνικών επιστημών) δεν εκπροσωπούνται σε χώρο έξω από την αρχαιοελληνική φιλοσοφία. Νιώθουμε λοιπόν πως είναι ευθύνη μας να αναδείξουμε αυτά τα δύο σημεία ως Σύλλογος Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας, επιδιώκοντας να σταθούμε στο ύψος της επωνυμίας μας.
ΚΕΝΤΡΙΚΟΙΟΜΙΛΗΤΕΣ: Θωμάς Βουγιουκλής, Καθηγητής Μαθηματικών ΔΠΘ, Χρήστος Γιαπιτζάκης, Επίκουρος Καθηγητής Νευρογενετικής, Τμήμα Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, ΠηνελόπηΚαμπάκη-Βουγιουκλή, Καθηγήτρια Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας, ΔΠΘ, Ελένη Καραμπατζάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Δέσπω Λιάλιου, Καθηγήτρια Θεολογίας, ΑΠΘ, Αργύρης Νικολαΐδης, Καθηγητής Θεωρητικής Φυσικής, Σχολή Θετικών Επιστημών, ΑΠΘ, Γιάννης Παραβάντης, Επίκουρος Καθηγητής Διεθνών Πολιτικών, Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Παναγιώτης Σωτηρόπουλος, Δρ. Επιστημολογίας, Καθηγητής Μαθηματικών Β’/βάθμιας Εκπαίδευσης, Ηλίας Τεμπέλης, Αναπληρωτής Καθηγητής Φιλοσοφίας της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων και ο Στέφανος Τραχανάς, Επίτιμος Δρ. Φυσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης, Διευθυντής των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης.
Κατερίνα Χατζοπούλου (Πρόεδρος) Κωνσταντίνα Καρέζη (Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και ΜΜΕ)
—