Dark Mode Light Mode

Παρούσες οι σχολικές καθαρίστριες

Οι συμβασιούχες καθαρίστριες των σχολείων του δήμου Καβάλας βρέθηκαν χθες στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, η πρόεδρος των οποίων έλαβε το λόγο προκειμένου να αναφερθεί σε πολλές από τις συναδέλφους της που έμειναν εκτός δουλειάς αφού δεν επαναπροσλαμβάνονται. Μπορεί βάσει εγκυκλίου να μην κατοχυρώνονται για κάτι ανάλογο ωστόσο η πρόεδρος ζήτησε έστω και την τελευταία στιγμή να επέλθουν κάποιες τροποποιήσεις ελέω κοινωνικών κριτηρίων.
Η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα αναγνώρισε ότι επί σειρά ετών οι συμβάσεις των συγκεκριμένων καθαριστριών ανανεώνονταν, ωστόσο υπάρχουν κι άλλες γυναίκες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και χρήζουν επαγγελματικής στηρίξεως. Η δήμαρχος θύμισε επίσης ότι υπάρχουν κι εναλλακτικές εργασιακές λύσεις όπως για παράδειγμα οι διμηνήτες απασχολούμενοι που αμείβονται πιο ικανοποιητικά.
Ο πρόεδρος της Ενιαίας Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Νίκος Ξανθόπουλος, σημείωσε ότι η φετινή προκήρυξη ήταν μια «φωτοτυπία» της περσινής και δεν περιελάμβανε καμία τροποποίηση. Αναφέρθηκε στη διαδικασία που ακολουθήθηκε ώστε να τακτοποιηθούν τα θέματα της προκήρυξης, της επιλογής και του καταλόγου των 25 ονομάτων καθαριστριών. Από τις 56 αιτήσεις που κατατέθηκαν, οι 25 έφεραν ελλιπή στοιχεία έτσι απορρίφθηκαν εξαρχής. Για τις υπόλοιπες ζητήθηκαν πληροφορίες και από τους διευθυντές των σχολείων που εξυπηρετούσαν πέρσι. Η επιλογή έγινε με κοινωνικά κριτήρια, ενώ η απόφαση της τελικής επιλογής ήταν ομόφωνη από τα μέλη της σχολικής επιτροπής όπου προΐσταται ο κ. Ξανθόπουλος.
Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ενιαίας Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Μαρία Φραντζεσκάκη εξήγησε ότι ζήτησε τη συμβουλή υπηρεσιακών παραγόντων, ώστε να επιλεγούν οι 12 παλαιές και κάποιες νεότερες καθαρίστριες, επίσης βάσει κοινωνικών κριτηρίων. Ο αντιδήμαρχος παιδείας και αθλητισμού Γιώργος Φιλόσογλου διευκρίνισε ότι μία από τις αιτούσες ήταν ξαδέλφη του ωστόσο η αίτησή της απορρίφθηκε αφού θεωρήθηκε ότι δεν πληρούσε τα κριτήρια.
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Κωστής Σιμιτσής παρατήρησε ότι ο δήμος δε δύναται να αντικαταστήσει τον ΟΑΕΔ, αλλά περίμενε από τη νέα διοίκηση να ακολουθήσει πολιτική που δε θα είναι ανάλγητη. Ο κ. Σιμιτσής ισχυρίστηκε ότι η δημοτική αρχή θα έπρεπε να συνεχίσει την πολιτική των προηγούμενων ετών κι απλά να συμπληρώσει με νέα πρόσωπα τα όποια κενά, ή τις θέσεις για τις οποίες θα είχαν θέσει ενστάσεις οι διευθυντές των εξυπηρετούμενων σχολείων.
Ο Κωστής Σιμιτσής ξεκαθάρισε ότι στο παρελθόν προσλήψεις καθαριστριών δεν προκήρυττε ο δήμος αλλά φορείς όπως οι διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. «Μη ξεγελάτε τους ανέργους λέγοντας ότι θα τους προωθήσετε στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, αφού αυτό δεν είναι εφικτό. Τέτοιες πελατειακές πολιτικές ανήκουν στο παρελθόν. Έγινε κάτι που δεν έπρεπε και θα έπρεπε να είχε θεραπευτεί νωρίτερα στο γραφείο της δημάρχου. Ποιος θα πληρώσει το μεροκάματο στις καθαρίστριες οι οποίες εργάστηκαν για ένα μήνα ύστερα από εντολή της διοικήσεώς σας; Ενημερωθείτε επίσης για όσα έπραξαν ομόλογοί σας σε άλλους δήμους όπου κανένας εργαζόμενος δεν άλλαξε», δήλωσε ο κ. Σιμιτσής απευθυνόμενος προς τη δήμαρχο.
Την επίδειξη της μέγιστης ευαισθησίας εκ μέρους της κ. Τσανάκα ζήτησε ο Μάκης Παπαδόπουλος προκειμένου το πρόβλημα να επιλυθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Τα εύσημα απέδωσε ο Βαγγέλης Παππάς στη δήμαρχο για την ειλικρίνειά της και για τους χειρισμούς της στο συγκεκριμένο θέμα, το οποίο σαφώς και είναι λυπηρό αφού αφορά σε ανθρώπους ανέργους που μένουν χωρίς μεροκάματο. Ο Άρης Βέρρος θύμισε ότι οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες του δήμου θα πρέπει να καλύπτονται από μόνιμους εργαζομένους κι όχι συμβασιούχους. Ο Χρήστος Ποτόλιας απέδωσε τα προβλήματα στη σύντομη προθεσμία που δόθηκε, σύστησε να σταλεί υπόμνημα στον αρμόδιο υπουργό ζητώντας την επανάληψη της προκήρυξης. Ο Παράσχος Αγανικόλας ζήτησε να εξαντληθεί η επιείκεια και η ελαστικότητα της διοικήσεως και τα 19 άτομα να επιστρέψουν στις εργασίες τους.
Η πρόεδρος των καθαριστριών εξήγησε ότι με δική τους πρωτοβουλία καθάρισαν τους σχολικούς χώρους και κυρίως τις τουαλέτες προκειμένου να μην υπάρχουν προβλήματα υγιεινής για τα παιδιά. Η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα επεσήμανε ότι πολύς ακόμη κόσμος παραμένει άνεργος χωρίς να έχει τη δυνατότητα να ταΐσει τα παιδιά του και πρέπει να βοηθηθεί. Προσπάθησε να μην αλλάξει τις παλαιότερες εργαζόμενες γι’ αυτό και δεν χρησιμοποιήθηκε το κριτήριο της κάρτας ανεργίας. Ζήτησε να της παραδοθεί λίστα με ονόματα ώστε από αυτή να αντλούνται εργαζόμενοι για τις ανάγκες του δήμου Καβάλας.

Προηγούμενο άρθρο

Καθαρίστριες στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Επόμενο άρθρο

Την Παρασκευή το ραντεβού για τον ΤΑΡ