Dark Mode Light Mode
Τσιφλίκεια 2014
Περί ακυρωμένων αποφάσεων 4μηνη «αργία» των δήμων ελέω υπουργικών εντολών
Δελτίο Τύπου των παλαιμάχων

Περί ακυρωμένων αποφάσεων 4μηνη «αργία» των δήμων ελέω υπουργικών εντολών

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης ακύρωσε τις τελευταίες ημέρες αρκετές αποφάσεις που έλαβε το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας, εκτελώντας τις υπουργικές οδηγίες σύμφωνα με τις οποίες στο μεσοδιάστημα μεταξύ των εκλογών και της 1ης Σεπτεμβρίου οι δημοτικές αρχές δικαιούνται να αποφασίζουν μόνο για επείγοντα κι έκτακτα θέματα. Το σκεπτικό ακύρωσης των αποφάσεων εκ μέρους της υπηρεσίας εστιάζεται στο γεγονός ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 93 παρ.6 του Ν 3463/06 και τις διατάξεις της παρ.5 του αρθ.65 του Ν 3852/2010: Έναν (1) μήνα πριν από τη διενέργεια των εκλογών και μέχρι την εγκατάσταση των νέων δημοτικών αρχών, το δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει μόνο για θέματα που αναφέρονται σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης.
Ερωτώμενη για τη σειρά των ακυρωτικών αποφάσεων και σχολιάζοντας το θέμα, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Άννα Σπανδώνη επεσήμανε: «Είναι αδιανόητο κάθε δήμος ένα μήνα προ των εκλογών και τρεις μήνες έως την αλλαγή των διοικήσεων να παραμένει εκτός λειτουργίας. Να πάψει δηλαδή τη διεκπεραίωση των υποθέσεών του, την εξυπηρέτηση των δημοτών, την προώθηση κάποιων σημαντικών ζητημάτων. Πρόκειται για μια λανθασμένη οδηγία του υπουργείου, που είχε ως αποτέλεσμα και τη λανθασμένη ακύρωση των αποφάσεων εκ μέρους της Αποκεντρωμένης Διοικήσεως. Μπορεί το κράτος να σφάλει, αλλά η τοπική υπηρεσία έχει τη δυνατότητα να κρίνει και να ελίσσεται αναλόγως.
προγραμματίζοντας τη συνεδρίαση της 5ης Ιουνίου γνωρίζαμε τις διατάξεις του νόμου, έπρεπε όμως να πάρουμε το ρίσκο. Η διοίκηση δικαιολογούσε απόλυτα την εισήγηση των έκτακτων θεμάτων και μάλιστα στα περισσότερα εξ αυτών οι αποφάσεις ήταν ομόφωνες».
Παρά τις ακυρώσεις της Αποκεντρωμένης Διοικήσεως, το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας προγραμματίζει νέα συνεδρίαση στις 14 Ιουλίου με επείγοντα θέματα στην ατζέντα, ενώ μία ακόμη συνεδρίαση προγραμματίζεται για το τέλος Αυγούστου ώστε να παρουσιαστούν ο απολογισμός και ο ισολογισμός. Δεν αποκλείεται στις εν λόγω συνεδριάσεις να επανέρθουν προς συζήτηση τα θέματα των οποίων οι αποφάσεις ακυρώθηκαν.

Προηγούμενο άρθρο

Τσιφλίκεια 2014

Επόμενο άρθρο

Δελτίο Τύπου των παλαιμάχων