Το Σάββατο το μεσημέρι ώρα Ελλάδος πραγματοποιήθηκε στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας η κεντρική εκδήλωση για την επέτειο της μάχης της Καλλίπολης όπου επί σκηνής μπροστά σε κοινό πέραν των 1000 ανθρώπων, εμφανίστηκαν τα χορευτικά συγκροτήματα του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας και Λήμνου, Η φιλοξενία εξελίσσεται ομαλά. Τα μέλη της αποστολής του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας, περιγράφουν με τα καλύτερα λόγια την παραμονή στη μακρινή Αυστραλία, στο όμορφο Σίδνεϋ.
«Περπατάμε στο δρόμο και μας μιλούνε ελληνικά. Υπάρχουν και καβαλιώτες που ζούνε στο Σίδνεϋ», είπε στην εφημερίδα μας η Μαρίνα Φιλιππίδου.
Οι δε οικοδεσπότες, δηλαδή το Λύκειο Ελληνίδων Σίδνεϋ θα έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί την περιοχή το καλοκαίρι, καθώς θα συμμετέχει στο Θρακιώτικο αντάμωμα που διοργανώνει το Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης.
Μιλήσαμε με την κα Μαρίνα Φιλιππίδου αλλά και με την πρόεδρο του Λυκείου Ελληνίδων Σίδνεϋ Κάθυ Στογιάννοβιτς. Η κα Φιλιππίδου είπε τα εξής: «Οι εντυπώσεις μας είναι πάρα πολύ καλές. Πρόκειται για μία πάρα πολύ όμορφη χώρα. Το Σίδνεϋ είναι πανέμορφο. Αλλά ακόμη πιο σημαντική είναι η φιλοξενία που έχουμε εισπράξει. Μας συγκινεί πάρα πολύ το ενδιαφέρον της ελληνικής ομογένειας. Εμείς φιλοξενούμαστε από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Λυκείου Ελληνίδων Σίδνεϋ και είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι. Εκτός δε του ότι μας προσφέρουνε στέγη και φαγητό βέβαια, από εκεί και πέρα μας έχουνε γυρίσει σε πάρα πολλά μέρη, και ακόμη καλύτερα αυτό που εισπράττουμε είναι η αγάπη τους για να χορεύουμε, να τραγουδάμε ελληνικά, κι αυτό μας συγκινεί ιδιαίτερα».
ΕΡ: Είναι σαν να γνωρίζεστε πολύ καιρό, ενώ ας πούμε συναντηθήκατε πρώτη φορά;
ΑΠ: «Έχουμε ξανασυναντηθεί με τις κυρίες του Λυκείου Ελληνίδων Σίδνεϋ, και βέβαια γι΄ αυτό και γίνεται η πρόσκληση, αλλά και οι υπόλοιποι Έλληνες, μας έχουνε αγκαλιάσει και θεωρώ πως αυτό είναι ένα από τα καλύτερά μας ταξίδια. Έχουμε πάει κι άλλα μακρινά ταξίδια, αλλά δεν υπήρχε τέτοιο συναίσθημα, υπάρχει τώρα αυτή η αλληλεγγύη, μας ενώνει η Ελλάδα και νομίζω ότι θα φύγουμε πολύ γεμάτοι με συναισθήματα».
ΕΡ: Δεν είπαμε το βασικό βέβαια, ότι όλα τα μέλη της αποστολής είναι καλά;
ΑΠ: «Ναι, φυσικά όλοι μας είμαστε καλά. Και οι χορευτές και οι κυρίες του διοικητικού συμβουλίου. Όλα πάνε καλά, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Ο καιρός είναι πάρα πολύ καλός. Είναι μεν φθινόπωρο, αλλά έχει πάρα πολύ ζέστη».
Η κα Κ. Στογιάννοβιτς είπε τα εξής: «Γεννήθηκα στην Αυστραλία. Οι γονείς μου είναι από την Ελλάδα με καταγωγή από Καλαμάτα και Σάμο».
ΕΡ: Πως περνάτε με το Λύκειο Ελληνίδων της Καβάλας, που φιλοξενείτε εκεί;
ΑΠ: «Είμαστε πολύ συγκινημένοι. Είναι υπέροχη ομάδα. Είχαμε τη χαρά να έχουμε και τους Ξανθιώτες πέρσι και φέτος έχουμε τους καβαλιώτες. Η αγάπη που μας δείχνουμε και τους δείχνουμε κι εμείς, είναι σπουδαία, αλλά αυτό που είναι πιο σημαντικό, είναι ότι λόγω του ότι είχανε έρθει οι Ξανθιώτες πέρσι, και ήταν τόσο πετυχημένη η παρουσία τους, μάθανε εδώ πέρα τι καλή δουλειά κάνουνε τα Λύκεια στην Ελλάδα. Φέτος έχουμε όλες τις θέσεις πουλημένες. 1000 και ο κόσμος πίσω ουρά να πάρει εισιτήρια».
ΕΡ: Πόσοι είναι οι Έλληνες στο Σίδνεϋ;
ΑΠ: «Νομίζω κάπου στις 200.000 και, πάρα πολλοί Έλληνες, αλλά αυτό γίνεται πρώτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια, να φέρνουμε λύκεια από την Ελλάδα και βλέπουμε κάτι γνήσιο, καταπληκτικό».
ΕΡ: Θα έχετε μάθει για την οικονομική κρίση της Ελλάδας;
ΑΠ: «Έχουμε μάθει γι΄ αυτό χαρήκαμε που τα δύο Λύκεια Ελληνίδων της Καβάλας και της Λήμνου δεχθήκανε την πρόσκληση που τους κάναμε για να έρθουν στην επετειακή αυτή εκδήλωση, γιατί ξέρουμε πόσο δύσκολα είναι γι΄ αυτούς τα οικονομικά και να κάνουνε αυτό το μακρινό ταξίδι…»
—