Dark Mode Light Mode
Πληρώθηκαν στη ΒΦΛ
Πετυχημένο «Ανταλλακτικό Βazaar» – Δίνουμε ό,τι δε χρειαζόμαστε και παίρνουμε ό,τι έχουμε ανάγκη
Νέα ενημέρωση από τους απολυμένους της Coca Cola

Πετυχημένο «Ανταλλακτικό Βazaar» – Δίνουμε ό,τι δε χρειαζόμαστε και παίρνουμε ό,τι έχουμε ανάγκη

Το απόγευμα της Τρίτης, πρώτης ημέρας του Ιούλη, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην παραλιακή ζώνη της Καβάλας επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως, το «Ανταλλακτικό Bazaar» που διοργάνωσε η δομή της Τράπεζας Χρόνου του προγράμματος Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας «Στηρίζω» στο Δήμο Καβάλας, όπου συμμετείχαν το ΚΕΘΕΑ – Κιβωτός, ο σύλλογος δασκάλων και η δημοτική σχολή χορού. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε επίσης χορευτικά δρώμενα από τη δημοτική σχολή χορού, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λατινοαμερικάνικής Κουλτούρας Καβάλας «Kavalatino» και τη χορευτική ομάδα BellyArtGroup. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε εργαστήρι ζωγραφικής σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ.
Με το σύνθημα «Δίνουμε ό,τι δε μας χρειάζεται πια και παίρνουμε ό,τι έχουμε ανάγκη», οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν είδη όπως ρούχα, βιβλία, παιχνίδια, τρόφιμα κι ότι άλλο μπορούσε καθένας να σκεφθεί και συνήθως υπάρχει σε κάθε σπίτι. Η προσέλευση του κόσμου ήταν ικανοποιητική κι όσο νύχτωνε και δρόσιζε ο καιρός, τόσο και περισσότεροι προσέρχονταν. Η Τράπεζα Χρόνου δεν είναι ακόμη ευρύτερα γνωστή στον κόσμο, ίσως διότι οι υπόλοιπες κοινωνικές δομές λειτουργούν περισσότερα χρόνια.
Ωστόσο, οι διαχειριστές της Τράπεζας Χρόνου, αυτής της σύγχρονης εναλλακτικής δομής, είναι πρόθυμοι να ενημερώσουν τον κόσμο και να βοηθήσουν στη λειτουργία της. Όσοι ενδιαφέρονται για περισσότερες λεπτομέρειες, μπορούν να απευθυνθούν στο κτήριο της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ επί της οδού Ομονοίας 117 και συγκεκριμένα στο β’ όροφο εντός των γραφείων της διεύθυνσης τουρισμού. Στην Τράπεζα Χρόνου απασχολούνται τέσσερις εργαζόμενοι, τρεις διαχειριστές και μία κοινωνική λειτουργός. Βρίσκονται στο γραφείο καθημερινά από τη Δευτέρα έως την Παρασκευή και από τις 9:00 το πρωί τις 5:00 το απόγευμα.
Στο πλαίσιο του «Ανταλλακτικού Βazaar» οι υπεύθυνοι του συμβουλευτικού κέντρου ΚΕΘΕΑ – Κιβωτός διένειμαν ενημερωτικά φυλλάδια σχετικά με τη δράση του φορέα, ενώ δημιούργησαν και ζωγράφισαν παρέα με τα παιδιά έχοντας ως θέμα τους την αλληλεγγύη. Υπενθυμίζεται ότι το ΚΕΘΕΑ – Κιβωτός δημιουργήθηκε το 2002 στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, ύστερα από αιτήματα φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Προσφέρει ένα ολοκληρωμένο δίκτυο υπηρεσιών απεξάρτησης σε ενήλικες χρήστες νόμιμων και παράνομων ουσιών και τις οικογένειές τους στις πόλεις Καβάλα, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη.
Στην Καβάλα, το Συμβουλευτικό Κέντρο παρέχει υπηρεσίες συμβουλευτικής, κινητοποίησης και προετοιμασίας για ένταξη στη Θεραπευτική Κοινότητα ΚΙΒΩΤΟΣ. Η συμμετοχή στην Κοινότητα, η οποία στεγάζεται σε κτίριο παραχωρημένο από το δήμο Καβάλας, γίνεται σε εξωτερική βάση (μη διαμονής), ενώ υπάρχει δυνατότητα φιλοξενίας σε ξενώνα όσων δεν διαθέτουν υποστηρικτικό δίκτυο ή προέρχονται από άλλους νομούς.
Η θεραπευτική πορεία ολοκληρώνεται με τη συμμετοχή στις δράσεις του Κέντρου Κοινωνικής Επανένταξης. Επιπλέον, στην Καβάλα λειτουργεί Βραδινή Θεραπευτική Κοινότητα, με ωράριο και υπηρεσίες προσαρμοσμένες στις ανάγκες χρηστών που είναι φοιτητές ή εργάζονται. Υποστήριξη και θεραπεία προσφέρονται επίσης σε άτομα εξαρτημένα από το αλκοόλ.
Το πρόβλημα της εξάρτησης δυστυχώς συνεχίζει να υφίσταται και λόγω της οικονομικής κρίσης που δυσχέραινε την καθημερινότητα των ανθρώπων. Το πρόγραμμα του συμβουλευτικού κέντρου εξελίσσεται παρά τα προβλήματα της υποστελέχωσης, αφού το λιγοστό προσωπικό δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες. Πρόβλημα όμως υπάρχει και σε σχέση με τη χρηματοδότηση του προγράμματος. Ωστόσο, οι προσπάθειες συνεχίζονται προκειμένου το πρόγραμμα να στηρίξει τα εξαρτημένα άτομα. Τρανή απόδειξη της επιτυχίας του προγράμματος είναι το γεγονός ότι προ δύο εβδομάδων αποφοίτησαν εκατό και πλέον άτομα που στηρίχθηκαν από το συμβουλευτικό κέντρο και παραβρέθηκαν σε ειδική εκδήλωση στην Αθήνα.
Με τη συμμετοχή τους στο «Ανταλλακτικό Βazaar» οι δάσκαλοι απέδειξαν ότι το εκπαιδευτικό τους έργο δεν εξαντλείται στους τέσσερις τοίχους μιας αίθουσας διδασκαλίας, αλλά φροντίζουν να προωθούν την ιδέα του «ανοιχτού σχολείου» σε συνεργασία με όλους τους φορείς. Μέσω της συμμετοχής τους στην εκδήλωση, οι δάσκαλοι γνωστοποίησαν και την αντίδρασή τους στην προτεινόμενη επένδυση του LNG, βοηθώντας τα παιδιά να ζωγραφίσουν, να προβληματισθούν και να αντιδράσουν επίσης σε όσα επιχειρούνται να επιβληθούν στο θαλάσσιο κόλπο της Καβάλας.
Οι δάσκαλοι που ασχολούνται με τα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης είναι ιδιαιτέρως ευαισθητοποιημένοι, ειδικά μετά από τα όσα συμβαίνουν στην Καβάλα το τελευταίο διάστημα. Έτσι μέσω των δράσεων της εκδήλωσης προσπάθησαν να αφυπνίσουν γονείς και μαθητές, προπαγανδίζοντας ταυτόχρονα και το συλλαλητήριο της 3ης Ιουλίου. Συμβάλλοντας στην ευαισθητοποίηση, οι δάσκαλοι ώθησαν τα παιδιά να ζωγραφίσουν πάνω σε βότσαλα, γράφοντας τα δικά τους μηνύματα. Τα βότσαλα θα παρέμεναν στην παραλία ώστε να τα ανακαλύψουν οι ενήλικες.

 

Προηγούμενο άρθρο

Πληρώθηκαν στη ΒΦΛ

Επόμενο άρθρο

Νέα ενημέρωση από τους απολυμένους της Coca Cola