Στο δασαρχείο Καβάλας πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την παρουσίαση της δουλειάς της υπηρεσίας σχετικά με την ανάρτηση του δασικού χάρτη του παλιού Δήμου Καβάλας, πριν από τον Καλλικράτη και τον Καποδίστρια. Κατά την υπηρεσία αναρτήθηκε ο δασικός χάρτης της δημοτικής κοινότητας Καβάλας, ανάρτηση η οποία όμως μπορεί και ν΄ ανακληθεί. Στην εκδήλωση εισηγητές ήταν ο κ. Γιάννης Καπετανγιάννης και ο κ. Διαμαντής Σταγγίδης. Την εκδήλωση παρακολούθησαν κάνοντας διάλογο στη συνέχεια με τους εκπροσώπους της υπηρεσίας, πολλοί δικηγόροι, λίγοι ιδιώτες, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Λάζαρος Βασιλειάδης, δύο αντιδήμαρχοι της Καβάλας, ο Θ. Παπαδόπουλος, ο Θ. Μουριάδης, εκπρόσωπος των δημοσίων κτημάτων, της τοπογραφικής υπηρεσίας και πολλοί εργαζόμενοι στο δασαρχείο.
Όπως είπε ο Γιάννης Καπετανγιάννης, η επεξεργασία των δασικών χαρτών και η ανάρτηση αυτών άρχισε από το δασαρχείο και ειδικότερα τη διεύθυνση Δασών, τον Ιούλιο του 2011. Σήμερα είπε υπάρχουν κυρωμένοι οκτώ δασικοί χάρτες του Νομού, που αφορούν έκταση 166.000 στρεμμάτων, εκ των οποίων το 31% είναι έκταση δασική.
Για την περίπτωση της δημοτικής κοινότητας Καβάλας ο δασικός χάρτης της οποίας αναρτήθηκε πρόσφατα, πρόκειται για έκταση 39.000 στρεμμάτων, από την οποία τα 29.000 στρέμματα, δηλαδή περίπου το 75% είναι έκταση δασική.
Ο κ. Γ. Καπετανγιάννης αναφέρθηκε στο νέο νόμο 4164, που αφαιρεί τη δυνατότητα της εργασίας και ανάρτησης νέων δασικών χαρτών από τις δασικές υπηρεσίες οι οποίες θα έχουν μόνο την επίβλεψη.
Από δω και πέρα την επεξεργασία και την ανάρτηση δασικών χαρτών – άσχετα από τον προγραμματισμό, που είχε και η δασική υπηρεσία Καβάλας – θα γίνεται από τους ιδιώτες, ειδικότερα από την εταιρία Κτηματολόγιο Α.Ε.
Ειδικότερα για την ανάρτηση του δασικού χάρτη της Καβάλας, μίλησε στην εκδήλωση ο Διαμαντής Σταγγίδης. Θύμισε ότι από καιρό τώρα, από το 1985 ίσως, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τις δασικές εκτάσεις στην Καβάλα, γιατί έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες εκτάσεις, περιοχές που είναι εντός του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου της πόλης. Ο κ. Σταγγίδης είπε ότι οι πρώτες αναδασωτέες εκτάσεις στην Καβάλα κηρύχθηκαν το 1927. Οπου η αναδασωτέα έκταση συμπίπτει με το εγκεκριμένο ρυμοτομικό, το δασαρχείο ζήτησε άρση της αναδάσωσης, αλλά πήρε αρνητική απάντηση από το υπουργείο. Υπάρχουν είπε ο Δ. Σταγγίδης 55 τμήματα στα όρια της πόλης, όπου συμπίπτει αναδασωτέα έκταση με ρυμοτομικό σχέδιο. Αυτό το πρόβλημα είπε μπορεί να λυθεί μόνο με υπουργική απόφαση.
Ένα άλλο ζήτημα αφορά την περιοχή του Περιγιαλίου, ειδικότερα τη δασική γραμμή του Αγίου Τρύφωνα. Ο δασικός χάρτης που αναρτήθηκε υπολογίζει το όριο όπως εξ αρχής υποστήριζαν οι δασικές υπηρεσίες.
Ο κ. Σταγγίδης έκανε ειδικότερες αναφορές για την περιοχή της ΔΕΠΟΣ και του Παληού, διαπιστώνοντας ότι σε άλλες περιοχές στην Καβάλα υπάρχουν κληροτεμάχια μέσα αναδασωτέες εκτάσεις. Ενδιαφέρον είχε αυτό που τόνισε και ο κ. Σταγγίδης και ο κ. Καπετανγιάννης, ότι εξαιτίας των προβλημάτων που υπάρχουν ειδικά στην Καβάλα, αναδασωτέες εκτάσεις μέσα σε εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια, είναι πιθανό ο χάρτης που αναρτήθηκε ν΄ ανακληθεί. Από το διάλογο προέκυψε ότι κάτι τέτοιο αν συμβεί θα συμβεί τις επόμενες ημέρες. Ο κ. Σταγγίδης είπε στην εφημερίδα μας:
«Η ανάρτηση του δασικού χάρτη Καβάλας, είναι κάτι το πολύ σημαντικό, αν σκεφτεί κανείς ότι χρόνια προβλήματα λύνονται ή τέλος πάντων παίρνουν το δρόμο να λυθούν».
ΕΡ: Είναι σημαντικό τώρα να ενημερωθούν όλοι όσοι τους αφορά αυτό το πράγμα;
ΑΠ: «Ήδη έρχεται αρκετός κόσμος. Δεν έχουνε γίνει ακόμα αντιρρήσεις, αλλά ο κόσμος έρχεται να ενημερωθεί».
ΕΡ: Μπορεί έρθει ένας απλός πολίτης μόνος του, ή θα πρέπει να συνοδεύεται από δικηγόρο ή μηχανικό;
ΑΠ: Αρκεί να έρθει και μόνο του για να κάνει αντίρρηση. Από κει και πέρα στην εκδίκαση μπορεί να φέρει και δικηγόρο αν θέλει, πραγματογνώμονα, είναι προαιρετικό».
ΕΡ: Περιμένετε πολλές αντιρρήσεις;
ΑΠ: «Με δεδομένο ότι πρέπει να έχει κάποιος έννομο συμφέρον, επομένως αυτοί που είναι τελείως παράνομοι δε μπορούν να κάνουν. Δεν ξέρω ακριβώς, αλλά νομίζω 150 με 200 αντιρρήσεις εκτιμώ πως θα έχουμε»
ΕΡ: Ο επόμενος δασικός χάρτης τι θα αφορά και πότε θα αναρτηθεί;
ΑΠ: «Με το νέο νομοσχέδιο που πέρασε κι έχει ισχύ από σήμερα, οι δασικές υπηρεσίες αποξενώνονται από το αντικείμενό τους. Θα τα κάνει όλα ο ιδιωτικός τομέας, το κτηματολόγιο».
ΕΡ: Άρα σταματά η δουλειά των χαρτών από εσάς, αυτός είναι ο τελευταίος χάρτης;
ΑΠ: «Ο τελευταίος χάρτης… και θα τα πούμε αργότερα. Πιθανόν και να μην ολοκληρωθεί η ανάρτηση γιατί υπάρχουν σκέψεις απ΄ το υπουργείο να τις σταματήσουμε».
ΕΡ: Και;
ΑΠ: «Άγνωστο»!