Με ημερομηνία 21 Ιανουαρίου 2015, οι υπηρεσίες του υπουργείου πολιτισμού που εδρεύουν στην Ξάνθη, ενέκριναν την οριστική μελέτη αρχιτεκτονική – στατική – ηλεκτρομηχανολογική, αποκατάστασης και αλλαγής χρήσης, σε στέγη σύγχρονης τέχνης, του διατηρητέου κτηρίου της καπναποθήκης στην οδό Φιλίππου 12 και πάροδος Ρωμανού στην πόλη μας, ιδιοκτησίας της περιφερειακής ενότητας Καβάλας.
Πρόκειται για μία διαδικασία που άρχισε πριν από λίγα χρόνια, προκειμένου το συγκεκριμένο έργο όχι μόνο να ωριμάσει, αλλά να ενταχθεί σε χρηματοδότηση μέσα από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται εφικτό, καθώς το ΕΣΠΑ τελειώνει, παρουσιάζεται ωστόσο η ευκαιρία της επόμενης προγραμματικής περιόδου.
Βάσει των σχετικών εγγράφων που αναφέρονται στην ίδια εγκριτική απόφαση, η πρωτοβουλία της περιφερειακής ενότητας Καβάλας, να αξιοποιήσει την διατηρητέα καπναποθήκης της στην οδό Φιλίππου άρχισε το 2011. Η γραφειοκρατία και ο έλεγχος των μελετών που υποβλήθηκαν καθυστέρησαν αρκετά την έγκριση της οριστικής μελέτης που είναι ουσιαστικά τρεις μελέτες, η αρχιτεκτονική – η στατική και η ηλεκτρομηχανολογική.
Η εγκριτική απόφαση που προαναφέραμε έχει και τους απαραίτητους όρους της, βάσει των οποίων οι μελέτες εγκρίνονται.
Οι όροι είναι ιδιαίτερα αναλυτικοί, όπως γίνεται πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις, η δε έγκριση των μελετών – τονίζει η υπηρεσία – εκδίδεται μόνο σε αναφορά με τις διατάξεις του νόμου 3028 του 2002, με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι ισχύουσες στην περιοχή πολεοδομικές – κτηριοδομικές και λοιπές διατάξεις που απαιτούνται για την έκδοση οικοδομικής άδειας. Οι παρατηρήσεις και οι όροι που μπαίνουν για την εκτέλεση του έργου, όταν αυτό εξασφαλίσει χρηματοδότηση, έχουν ως εξής:
α. Να μην κατασκευαστεί το αίθριο έως τον Β’ όροφο αλλά να περιορισθεί μόνο στον Α’, προκειμένου να καλύψουν τα ύψη που απαιτούνται για τις ανάγκες ή τις προδιαγραφές για την συγκεκριμένη χρήση.
β. Να μην καθαιρεθεί η στέγη του Δ’ ορόφου στο σύνολό της αλλά να αποκατασταθεί. Να ανακατασκευαστεί μόνο το βορειοανατολικό κατεστραμμένο τμήμα της σοφίτας. Τα νέα κεραμίδια να είναι ιδίου τύπου με τα υπάρχοντα (γαλλικά) και να επαναχρησιμοποιηθούν όσα από αυτά κρίνονται υγιή.
γ. Να μην κατασκευασθεί σενάζ οπλισμένου σκυροδέματος στη στέψη των οπτοπλινθοδομών διότι θα επιφέρει αλλοίωση στις πλαϊνές όψεις και πιθανή καταστροφή των διακοσμημένων οροφών και του θόλου το δυτικού δωματίου.
δ. Να διατηρηθούν-αποκατασταθούν οι ξυλόπηκτες οροφές με πηχάκια (μπαγδατί) που φέρουν ανάγλυφο διάκοσμο και να κατατεθεί μελέτη για την αποκατάσταση-στερέωσή τους. Οι νέες οροφές που προτείνεται να κατασκευασθούν στους υπόλοιπους χώρους του Δ’ ορόφου θα είναι όμοιες με τις αρχικές με πηχάκια και επίχρισμα.
ε. Να διατηρηθούν-αποκατασταθούν τα ξύλινα δάπεδα σε σχήμα ψαροκόκαλου στο βορειοδυτικό τμήμα του Δ’ ορόφου (χώροι 5.3 και 5.4, σχέδιο Α.05 της αρχιτεκτονικής πρότασης) και τα πλακίδια του διαδρόμου στην εσωτερική είσοδο του Δ’ ορόφου (χώρος 5.6, σχέδιο Α.05 της αρχιτεκτονικής πρότασης).
στ. Το σανίδωμα των δαπέδων και των πλακιδίων στον Δ’ όροφο που είναι απαραίτητο να αντικατασταθούν, να ακολουθήσουν την αρχική διαμόρφωσή τους, έτσι ώστε να μην θιγεί η αρχική τυπολογία του ορόφου.
ζ. Να γίνει αλλαγή χρήσης των δωματίων που φέρουν ανάγλυφο διάκοσμο στις οροφές (χώροι 5.3 και 5.4, σχέδιο Α.05 της αρχιτεκτονικής πρότασης) διότι απαιτούνται εκτεταμένες επεμβάσεις για τις χρήσεις που προτείνονται (control room και πληροφορίες) ιδιαίτερα στις ΗΜ εγκαταστάσεις, οι οποίες θα επιφέρουν αλλοίωση και πιθανή καταστροφή των
διακοσμητικών οροφών. Αντίστοιχα προτείνεται οι παραπάνω χρήσεις να μεταφερθούν στους χώρους (5.7 και 5.8 σχέδιο Α.05 της αρχιτεκτονικής πρότασης) όπου σύμφωνα με την πρόταση είναι οι χώροι διοίκησης και η γραμματεία.
η. Στον Δ’ όροφο να γίνει διερεύνηση για την ύπαρξη ζωγραφικού διάκοσμου και σε περίπτωση που υπάρχει να συνταχθεί μελέτη αποκατάστασης η οποία θα υποβληθεί στο Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων του ΥΠ.ΠΟ.Α. για την διαδικασία ελέγχου-έγκρισής της. Να διατηρηθεί-αποκατασταθεί η ανάγλυφη ταπετσαρία του χώρου 5.3. στον Δ’ όροφο.
θ. Τα αρχιτεκτονικά διακοσμητικά στοιχεία των όψεων να αποκατασταθούν και να συμπληρωθούν με υλικά όμοιας σύνθεσης με τα υπάρχοντα. Κατά την επισκευή των επιχρισμάτων των όψεων να μην αλλοιωθούν οι διατομές τους. Τα νέα επιχρίσματα να γίνουν σε στρώσεις και να χρησιμοποιηθούν υλικά παρόμοιας σύνθεσης με τα αρχικά.
ι. Να γίνει διερεύνηση των αρχικών χρωματισμών του κτιρίου και να κατατεθεί αντίστοιχα χρωματική πρόταση.
Β2 Στατική μελέτη
κ. Να αντικατασταθεί το διάζωμα οπλισμένου σκυροδέματος στη στέψη των οπτοπλινθοδομών με ανισοσκελή γωνιακά σύμφωνα με τον (γ) όρο της πρότασης της υπηρεσίας μας
λ. Να επικαιροποιηθεί η στατική μελέτη του υπογείου μετά την ολοκλήρωση της γεωτεχνικής έρευνας.
μ. Να επικαιροποιηθεί η στατική μελέτη του κτιρίου μετά την ολοκλήρωση της γεωτεχνικής έρευνας λαμβάνοντας υπόψη και την αντικατάσταση του διαζώματος οπλισμένου σκυροδέματος με ανισοσκελή γωνιακά σύμφωνα με τον (γ) όρο της πρότασης της υπηρεσίας μας και το σχέδιο Σ.09 (οροφή Ε’ ορόφου-ξύλινες στέγες) της πρότασης της στατικής μελέτης όπου αναφέρεται ότι τα τριγωνικά δικτυώματα της στέγης στηρίζονται σε ανισοσκελή γωνιακά. Η παραπάνω στατική μελέτη να συμπληρωθεί με όλα τα απαραίτητα στοιχεία ώστε να έχει την απαιτούμενη πληρότητα ως μελέτη εφαρμογής.
ν. Να υποβληθεί αναλυτική αποτύπωση της παθολογίας των φερόντων στοιχείων.
ξ. Να διορθωθεί το σχέδιο Σ.09 (οροφή Ε’ ορόφου-ξύλινες στέγες) της πρότασης της στατικής μελέτης στο οποίο αναφέρεται ότι η επικάλυψη των δύο στεγών είναι με βυζαντινά κεραμίδια ενώ όπως αναφέρεται στην αντίστοιχη τεχνική έκθεση τα υπάρχοντα κεραμίδια είναι γαλλικά.
Β3. Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη
ο. Όλες οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις που θα κατασκευαστούν στο κτίριο, να μην προκαλέσουν φθορά και αλλοίωση των ανάγλυφων οροφών του Δ’ ορόφου καθώς και των δαπέδων που διατηρούνται.
—