Dark Mode Light Mode

Πλήθος κόσμου στην παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Χιόνη

Το απόγευμα της Τετάρτης στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός», η Θασιακή Ένωση Καβάλας, η Δημοτική Βιβλιοθήκη και οι εκδόσεις «ΞΥΡΑΦΙ» παρουσίασαν το νέο έργο του Κωνσταντίνου I. Χιόνη, που κυκλοφόρησε με τίτλο: «Ο Μακεδονικός αγώνας στο σαντζάκι της Δράμας» και υπότιτλο: «Η πορεία του Μακεδονικού αγώνα στις περιοχές Καβάλας – Δράμας και Θάσου».
Ο κόσμος γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και παρά την «επίταξη» (sic) επί πλέον καθισμάτων από άλλους ορόφους του κτηρίου πολλοί από το κοινό αναγκάστηκαν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση όρθιοι.
Το έργο παρουσίασαν ο δικηγόρος και συγγραφέας Δημήτριος Αποστολίδης, η Ιωάννα Γόρδου – Tσιλογεώργη, φιλόλογος, πρώην διευθύντρια του Πειραματικού Γυμνασίου Καβάλας. Προλόγισε ο Νικόλαος Τσιλογεώργης, πρόεδρος Θ.Ε.Κ. και συντόνισε ο Γεώργιος Γανίτης, δημοσιογράφος. Ο Κωνσταντίνος Χιόνης δούλεψε το βιβλίο επί σειρά ετών ενώ είχε αρχίσει με τη μορφή της διδακτορικής διατριβής. Η συγγραφική προσπάθεια ήταν πολύχρονη και κοπιώδης, έχει δε ιδιαίτερη ιστορική σημασία για την περιοχή μας.
Ο Δημήτρης Αποστολίδης που μίλησε εκτός χειρογράφου αναφέρθηκε με συγκινητικά λόγια για τον δάσκαλό του, όπως είπε, Κωνσταντίνο Χιόνη και για τη μεγάλη του προσφορά στην έρευνα και την ανάδειξη της τοπικής ιστορίας. Με το βιβλίο αυτό είπε, αποδίδεται φόρος τιμής σε όλους του μακεδονομάχους της περιοχής μας και γίνονται γνωστοί πλέον με το ονοματεπώνυμό τους και όχι γενικά ως «μακεδονομάχοι» όπως τους ξέραμε μέχρι τώρα. «Εγώ προσωπικά», είπε ο Δημήτρης Αποστολίδης, «γνώριζα μόνον τον ποιητή Ιωάννη Κωνσταντινίδη ως Καβαλιώτη μακεδονομάχο και με το βιβλίο του Χιόνη ανακάλυψα πάρα πολλούς άλλους».
Η κ. Γόρδου – Τσιλογεώργη αναφέρθηκε πιο διεξοδικά στο βιβλίο, είπε ότι είναι μια πολυετής έρευνα και μελέτη, η διδακτορική διατριβή του Κωνσταντίνου Χιόνη ενώ αναφέρθηκε στην διάταξη των θεμάτων του βιβλίου αναφερόμενη στα πολύτιμα έγγραφα που δημοσιεύει ο συγγραφέας στις 125 από τις 350 σελίδες του βιβλίου του.
Όσοι παρέστησαν στην εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να λάβουν αντίτυπο του έργου, τιμής ένεκεν. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι ήταν τόσο αθρόα η προσέλευση με αποτέλεσμα να μη φτάσουν τα βιβλία για όλους και έτσι ο πρόεδρος της Θασιακής Ένωσης κ. Τσιλογεώργης αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη και να παρακαλέσει όσους δεν πρόλαβαν να πάρουν βιβλίο να περάσουν από τα γραφεία της Θασιακής Ένωσης για να το προμηθευτούν φυσικά δωρεάν.
Ήταν μια γενναιόδωρη κίνηση του συγγραφέα που θέλησε έτσι να επεκτείνει τις ιστορικές γνώσεις του κοινού. Το 350 σελίδων βιβλίο είναι αφιερωμένο στο εκλιπόντα Γιώργο Αστεριάδη που είχε επίσης ασχοληθεί εντονότατα με την τοπική ιστορία. Ο κ. Χιόνης και ο κ. Αστεριάδης υπήρξαν φίλοι και συνεργάτες.
Όπως όλα δείχνουν θα ακολουθήσει και νέα έκδοση, αφού καινούργια στοιχεία έφτασαν στον κ. Χιόνη που φωτίζουν περαιτέρω τις πτυχές του Μακεδονικού Αγώνα στην περιοχή μας. Σε ένα περίπου χρόνο δηλαδή το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να αναμένει μια νέα επαυξημένη έκδοση του βιβλίου.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα και ο αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος που όμως αφού απηύθυναν ένα σύντομο χαιρετισμό αποχώρησαν λίγο πριν τελειώσει η εκδήλωση λόγω άλλων ανειλημμένων υποχρεώσεων.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον ίδιο τον Κώστα Χιόνη που μίλησε στο τέλος για τον Γιώργο Αστεριάδη, στον οποίο άλλωστε είναι αφιερωμένο το βιβλίο και για τον οποίο ο συγγραφέας είπε ότι ήταν βαθύς γνώστης της τοπικής ιστορίας διαθέτοντας μεγάλη βιβλιοθήκη με πολύτιμα και σπάνια βιβλία τα οποία και ήθελε να δωρίσει στην Δημοτική Βιβλιοθήκη.
Η συγκεκριμένη βιβλιοπαρουσίαση άνοιξε τον κύκλο ανάλογων εκδηλώσεων της Θασικής Ένωσης αφιερωμένων σε Θάσιους συγγραφείς. Στις 16 Δεκεμβρίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη θα ακολουθήσει η παρουσίαση της νέας ποιητικής συλλογής του πατέρα Γεωργίου Διαμαντόπουλου και της κόρης του Ανδρομάχης.

Προηγούμενο άρθρο

Προλαβαίνει μέχρι τις 13 του μήνα να έρθει και πάλι η Ευγενία ;

Επόμενο άρθρο

Σπατάλες στη Δημωφέλεια διαπιστώνει ο Γιάννης Μούτλιας