Ολοκληρώθηκε χθες το απόγευμα στο ξενοδοχείο Ιμαρέτ το πρώτο διεθνές συνέδριο με θέμα «σύγχρονες όψεις των ισλαμικών κήπων, πολλαπλές ερμηνείες του παράδεισου».
Τα πολιτικά πρόσωπα που παρακολούθησαν το συνέδριο και δε μίλησαν σε αυτό, έκλεψαν την παράσταση. Δεν επηρέασαν την ουσία του, απλά το διαφήμισαν.
Τις εργασίες του συνεδρίου παρακολούθησε ο πρώην υπουργός Θόδωρος Πάγκαλος, που ήταν στην Καβάλα το τριήμερο Παρασκευή – Σάββατο – Κυριακή, ο πρώην υπουργός Αλέκος Παπαδόπουλος, που ήταν στο ξενοδοχείο το Σάββατο, η πρώην υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου, που ήταν στην Καβάλα και στο ξενοδοχείο Ιμαρέτ το Σάββατο και την Κυριακή.
Μεταξύ αυτών που παρακολούθησαν το ίδιο συνέδριο, ήταν ο πρώην περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, σήμερα δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος. Τις εργασίες παρακολούθησαν: ο αντιδήμαρχος Μιχάλης Λυχούνας, μηχανικοί κι αρχιτέκτονες από την Καβάλα, πολλοί σπουδαστές του ΤΕΙ.
Οι ομιλίες ήταν όλες στην αγγλική γλώσσα. Θέμα του οι ισλαμικοί κήπου γενικότερα, η ιστορία, η φιλοσοφία τους, ο συμβολισμός τους.
Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε περιήγηση σε χώρους του ξενοδοχείου, όπου υπήρχαν ειδικές κατασκευές κοντά στο θέμα του συνεδρίου, από την Ειρήνη Γκόνου.
Η Άννα Μισσιριάν είπε στην εφημερίδα μας, ότι το συνέδριο πήγε πολύ καλά, ήταν πολύ σημαντικό. Το παρακολούθησε επίσης η πρόεδρος του μεγαλύτερου πολιτιστικού κέντρου του Κουβέιτ, η επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας της Ουνέσκο, Κατερίνα Κιτσικώστα. Δημοσιογράφοι προσέγγισαν το Θόδωρο Πάγκαλο ζητώντας του συνέντευξη, όχι φυσικά για το θέμα του συνεδρίου, αλλά αυτός αρνήθηκε ευγενικά.
Η υπεύθυνη του ερευνητικού κέντρου Μοχάμεντ Άλι, Χριστίνα Κυριακίδου, δήλωσε στην εφημερίδα μας για το συνέδριο τα εξής: «Το Σ/Κ που μας πέρασε πραγματοποιήθηκε στο Ιμαρέτ υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO το 1ο Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Σύγχρονες Όψεις των Ισλαμικών Κήπων:Πολλαπλές Ερμηνείες του Παραδείσου. Το Συνέδριο που ήταν μία συνδιοργάνωση του Ερευνητικού Κέντρου Μοχάμετ Άλι και του ΤΕΙ ΑΜΘ έφερε σε επαφή ειδικούς του Ισλαμικού Πολιτισμού από τα επιστημονικά πεδία της τέχνης, της ιστορίας, της αρχιτεκτονικής εξωτερικών χώρων, του περιβαλλοντικού σχεδιασμού και της μηχανικής, ενώ κατάφερε να αποτελέσει το όχημα για μια πολύ ενδιαφέρουσα συνομιλία μεταξύ των δύο κόσμων Δύσης και Ανατολής, να αναδείξει τη συνέχειά τους, την αλληλεπίδρασή τους.
Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε σε μία περίοδο όπου η επικαιρότητα των ακραίων φανατισμών καθιστά την ανάγκη ειρηνικού και ισότιμου διάλογου μεταξύ των δύο πολιτισμών περισσότερο από ποτέ επιτακτική. Ο φόβος και η καχυποψία για το διαφορετικό αναπόφευκτα καλλιεργείται όσο αποφεύγουμε να συνομιλούμε δημιουργικά μαζί του, όσο φωτίζουμε τα στοιχεία που μας χωρίζουν και όχι αυτά στα οποία επικοινωνούμε. Και ο πολιτισμός είναι πανανθρώπινη οδός επικοινωνίας, ο δρόμος που δείχνει ότι οι κόσμοι έχουν συνέχεια. Εξάλλου η Δύση και η Ανατολή ανέκαθεν επικοινωνούσαν σαν δύο συγκοινωνούντα δοχεία.
Σε κάθε ιστορική στιγμή ξεπροβάλλει η ιδέα της διαχρονικότητας του «ιδανικού κήπου», η ιδέα του «παραδείσου», όπως κάθε κοινωνία τη διαμόρφωσε μέσα από τα δικά της αισθητικά και κοινωνικά πρότυπα.
Η αλληλεπίδραση υπήρχε και θα υπάρχει πάντα όσο υπάρχουν άνθρωποι που σκέφτονται ελεύθερα αποδεσμευμένοι από πολιτικές και θρησκευτικές αγκυλώσεις. Και αυτό είναι το στοίχημα της ανθρωπότητας. Να καταφέρει να στήσει το μέλλον της σε ασφαλή θεμέλια, ανθεκτικά στους κραδασμούς της ίδιας της ιστορίας.»
ΥΓ. Στο συνέδριο συμμετείχαν διακεκριμένοι καθηγητές από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου (Πρόγραμμα Αγά Χαν για την Ισλαμική Αρχιτεκτονική του MIT,Harvard,Michigan,AΠΘ,Sultan Qaboos,Παν/μιο Κων/λης)