Dark Mode Light Mode

Ποτόλιας κατά όλων των αντιπάλων του

Συνέντευξη τύπου δόθηκε χθες από τη Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Καβάλας, με επικεφαλής υποψήφιο δήμαρχο τον Χρήστο Ποτόλια. Ήταν μία αναφορά στην ιδρυτική διακήρυξη της παράταξης, μια κριτική στη σημερινή κατάσταση από κυβερνητικής πλευράς, μια κριτική του Χρήστου Ποτόλια προς κάθε κατεύθυνση, προς όλους τους αντιπάλους του, υποψήφιους δημάρχους Καβάλας. Το κείμενο που διάβασε ο κ. Ποτόλιας είναι το ακόλουθο:

 

Σας παρουσιάζουμε το πρόγραμμα της ΛΣ για το Δήμο Καβάλας, για το οποίο έχουμε εκδώσει και το αντίστοιχο έντυπο που θα διανείμουμε. Με αυτή τη διακήρυξη θα έρθουμε σε άμεση επαφή και επικοινωνία με τους κατοίκους της πόλης και των χωριών του Δήμου.

Πριν παρουσιάσουμε αναλυτικά το πρόγραμμά μας, τώρα πια που όλοι άνοιξαν τα χαρτιά τους, με τα μεγάλα σχέδια και τις προτάσεις τους για το αύριο της Καβάλας, με τις πρωτοπόρες και καινοτόμες ιδέες τους, τις εμπειρίες τους που οι άλλοι δεν έχουν, με τον τσαμπουκά προς την κεντρική εξουσία, με την αγάπη τους για τον τόπο μας που «όλοι μαζί» μπορούμε να κάνουμε θαύματα, θέλουμε να βάλουμε δύο ζητήματα προς όλους τους δήθεν ανεξάρτητους:

1ο: να σταματήσουν να εκμεταλλεύονται τη μεγάλη ανάγκη για εργασία που πλήττει τους εργαζόμενους, τάζοντας δουλειές αριστερά και δεξιά, παίζοντας με τον πόνο χιλιάδων ανέργων. Πόσους άραγε θα προσλάβει στο Δήμο όταν ανανεώσει τη θητεία του ο Σιμιτσής ή γίνουν στη θέση του οι άλλοι Δήμαρχοι? Την κάθε θέση που θα δώσουν, αν ποτέ δώσουν, την τάζουν σε 45 οικογένειες, ας το πάρουν υπ’ όψη τους αυτό οι εργαζόμενοι. Να σταματήσουν να τάζουν θέσεις, οι δύο επίσης δήθεν ανεξάρτητοι, στις επιχειρήσεις που τάχα ορίζουν, ο ένας ιδιαίτερα να μας πει πως θα παρακάμψει την αγγλική ΒP στην οποία ξεπουλήθηκαν τα πετρέλαια και την Ενεργειακή που έχει τώρα πια το γενικό πρόσταγμα.

2ο: παρόλο που μέχρι σήμερα το έχουμε θέση πάρα πολλές φορές, δεν έχουν πει κουβέντα για την κατάργηση των δημοτικών τελών στους ανέργους. Να δηλώσουν «εδώ και τώρα» τι θα κάνουν με αυτό το τεράστιο θέμα. Αυτό είναι μέτρο πραγματικής ανακούφισης των ανέργων. Όλα τα άλλα, είναι “άλλα λόγια να αγαπιόμαστε”.

 

Παρουσιάζουμε στη συνέχεια το πρόγραμμα μας για το Δήμο:

Κατ’ αρχήν θέλουμε να βάλουμε τη βάση πάνω στην οποία πατά το πρόγραμμά μας, χωρίς να θέλουμε να σπείρουμε αυταπάτες, ότι μπορούν να υπάρξουν οάσεις ευημερίας και ανάπτυξης, μέσα στην απέραντη καπιταλιστική έρημο της καταστροφής των πάντων, εργατικών δικαιωμάτων, ιατρικής περίθαλψης, μόρφωσης των παιδιών μας, μέλλον των νέων και των γυναικών, καταστροφής και κακοποίησης του περιβάλλοντος. Αυτή τη σκληρή πραγματικότητα που ετοίμασαν για τον ελληνικό λαό οι εκάστοτε κυβερνήσεις για λογαριασμό των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών και των μεγαλεμπόρων έρχεται να συμπληρώσει όλα τα τελευταία χρόνια η πέρα για πέρα ταξική πολιτική που άσκησε και για την Καβάλα η δημοτική και η περιφερειακή αρχή. Και όταν λέμε ταξική εννοούμε την πλήρη ταύτιση που επέδειξαν πάνω στα βασικά, τα κεντρικά ζητήματα με την κυρίαρχη κατεύθυνση των κυβερνήσεων, όπως αυτή εξειδικεύτηκε και με τον Καλλικράτη.

Οι προτάσεις μας πατάνε πάνω στην εγκατάλειψη της πόλης της Καβάλας και των χωριών από όλες εδώ και 20 χρόνια διοικήσεις του Δήμου, ιδιαίτερα της σημερινής.

Για παράδειγμα τι το διαφορετικό από την κυβερνητική πολιτική έχει να επιδείξει η σημερινή δημοτική αρχή, όταν ερχόντουσαν τα μεγάλα πολυκαταστήματα και έκλειναν και κλείνουν ακόμη και σήμερα τα μικρομάγαζα, στέλνοντας εκατοντάδες μικροεπαγγελματιών και εργαζόμενων στις μικρές επιχειρήσεις, στην ανεργία;

Δεν ενδιαφέρθηκαν, αντίθετα πρωτοστάτησαν, όταν ένα-ένα κοβόντουσαν εργατικά δικαιώματα (μονιμότητα εργασίας, εργασιακές σχέσεις, μισθοί και μεροκάματα).

Δεν είπαν κουβέντα όταν έκλειναν τα καπνομάγαζα, οι βιοτεχνίες ιματισμού, τα αλίπαστα, το Δελφίνι, αντίθετα ταυτιζόντουσαν πλήρως με τα κόμματα από τα οποία προέρχονται, στην πολιτική που είχαν, για την επιχειρηματική διείσδυση στα Βαλκάνια, που θα μας έκανε μεγάλη Ελλάδα. Όλες οι άλλες παρατάξεις ακόμα και σήμερα, που έχουμε συσσωρεύσει τεράστια πείρα για το τι πραγματικά σημαίνει και για ποιους τελικά είναι η περιβόητη πολιτική των κινήτρων, συνεχίζουν να παραμυθιάζουν τους μικροεπαγγελματίες της πόλης για την επιδότηση του 12%, που τάχα θα τους σώσει.

Δεν άρθρωσαν κουβέντα, ούτε τώρα το κάνουν, που η ΚΑΠ ξεκλήρισε και ξεκληρίζει χιλιάδες αγρότες και στην περιοχή μας.

Τεράστιες είναι οι ευθύνες του κ. Σιμιτσή και της διοίκησής του, για την σημερινή κατάσταση των εργαζόμενων στην πόλη και τα χωριά. Δεν είπε ούτε ένα όχι, σε ό, τι η πολιτική των εκάστοτε κυβερνήσεων έφερνε στις πλάτες των εργαζόμενων. Ούτε στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις ενός δήμου δεν ανταποκρίθηκε, την καθαριότητα, την ποιότητα των δρόμων, το κυκλοφοριακό. Υποβαθμίστηκαν οι λεγόμενες «δομές κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης». Με πιέσεις του Δήμου κι άλλων αποσύρθηκε ο δασικός χάρτης. Τίποτε απολύτως δεν έχει γίνει για την στέγαση σε νέες εστίες των σπουδαστών του Τ.Ε.Ι. Παραμένει ανεπαρκής η στήριξη της ερασιτεχνικής πολιτιστικής έκφρασης. Τίποτε απολύτως δεν γίνεται για την επιδιόρθωση ή την αντικατάσταση του καναλιού παροχέτευσης των νερών από τα Τενάγη. Τα πιο κρίσιμα έργα υποδομής, η περιμετρική, το λιμάνι στην Ν. Καρβάλη, τα κοινόχρηστα δίκτυα στο Περιγιάλι, περιμένουν τις ευρωπαϊκές καλένδες. Ο σκουπιδότοπος του Δήμου έχει ξεχειλίσει και κρέμεται πάνω από το Περιγιάλι που κινδυνεύει. Ο Νέος Ζυγός παραμένει κρανίου τόπος, ο Αγ. Τρύφωνας και η Παναγούδα παραμένουν εκτός σχεδίου. Η επέκταση και ανοικοδόμηση στο Περιγιάλι μένει στα σχέδια. …

Ο κατάλογος της εγκατάλειψης είναι μακρύς και δεν έχει τελειωμό. Πάρτε για παράδειγμα την κατάσταση των τριών, μέσα στον ιστό της πόλης, πλαζ, μοναδικών σε παγκόσμιο επίπεδο, που κινδυνεύουν να εξαφανισθούν από τους νοτιάδες, αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα.

Αυτή η μοναδική ομορφιά για την πόλη, αλλά κυρίως για τη δυνατότητα που παρέχουν σε χιλιάδες καβαλιωτών, μικρών και μεγάλων, να κάνουν το μπάνιο τους χωρίς μετακινήσεις και χωρίς να πληρώνουν για αυτό (εκτός κι αν…..), αυτές οι μοναδικές παραλίες που σχηματίστηκαν με τη δράση γεωλογικών φαινομένων σε εκατομμύρια χρόνια, κινδυνεύουν από την αδιαφορία τους να χαθούν και αυτή η εξαφάνιση θα είναι μόνιμη, με ό, τι αυτό σημαίνει για την Καβάλα και τους Καβαλιώτες. Γιατί όμως αδιαφορούν την ίδια ώρα που με σπουδή και στόμφο μιλούν για την περιβόητη τουριστική ανάπτυξη που δήθεν θα ωφελήσει όλους τους Καβαλιώτες; μα ακριβώς γιατί για αυτές τις παραλίες δεν έχει ακόμα εκδηλωθεί ιδιαίτερο επενδυτικό ενδιαφέρον, ώστε να τις παραχωρήσουν και αυτές στους ιδιώτες, να πληρώνει η φτωχολογιά της πόλης και οι τουρίστες για να μπουκώνουν με χρήμα οι λίγοι.

Για εμάς η σωτηρία αυτών των μοναδικών πλαζ της πόλης θα αποτελέσει προτεραιότητα, για να μπορούν οι εργαζόμενοι της πόλης να έχουν και τα επόμενα χρόνια τις απαραίτητες ανάσες έστω και για λίγες ώρες το καλοκαίρι, μιας και η συντριπτική πλειοψηφία ούτε καν μπορεί να κάνει τη σκέψη να πάει διακοπές.

ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ “ΔΕΝ ΧΩΡΟΥΝ” ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ. ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΑΥΤΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ:

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ:

Μέτρα ανακούφισης των ανέργων και των λαϊκών οικογενειών που έχουν πρόβλημα επιβίωσης όπως την απαλλαγή από τέλη, χαράτσια, πρόστιμα, δραστική μείωση για όλους τους υπόλοιπους.

Έργα αυτεπιστασίας του δήμου και όχι αναθέσεις σε εργολάβους

Πλήρης κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς, ανέγερση νέων κτιρίων ως αναγκαίες υποδομές για παιδικούς σταθμούς που είναι απαραίτητοι, συνολικά για τη σχολική στέγη.

Πλήρης στήριξη από το δήμο των προγραμμάτων και των δομών κοινωνικής πρόνοιας, όπως για παράδειγμα το “βοήθεια στο σπίτι” χωρίς να πληρώνουν οι ωφελούμενοι. Κατάργηση των ΚΟΙΝΣΕΠ.

Πλήρης στελέχωση όλων των δημοτικών υπηρεσιών με εργαζόμενους με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας. Καμία διαθεσιμότητα – απόλυση. Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης (μπλοκάκι, πεντάμηνα κλπ).

Άμεσος σχεδιασμός αντιπλημμυρικών έργων. Με τέτοιο σχεδιασμό, θα είχε ήδη λυθεί το πρόβλημα των πλημμυρισμένων Τεναγών.

Δεν θα κτισθεί ούτε σπιθαμή των ελεύθερων χώρων της πόλης (στρατόπεδο Κωτσάλου, Εσκί Καπού, παλιό Νοσοκομείο), θα δημιουργηθούν χώροι πρασίνου, χώροι άθλησης και αναψυχής, μετατροπή σε πάρκα και πνεύμονες ζωής των 3 στρατοπέδων.

Άμεσες δράσεις για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων από κρατικές δομές, μακριά από την επιχειρηματική εκμετάλλευση σε βάρος του λαού και του περιβάλλοντος, που στηρίζουν όλες οι άλλες παρατάξεις, άμεση μείωση της χρήσης του σκουπιδότοπου πριν είναι πολύ αργά.

Ανάπλαση της περιοχής του νέου δικαστικού μεγάρου.

Ολοκλήρωση της περιμετρικής.

Πριν κλείσουμε καλούμε τους εργαζόμενους να στηρίξουν τη ΛΣ στο Δήμο για όλα όσα και εδώ αναφέραμε και να μην σκορπίσουν την ψήφο τους:

Στους επίδοξους «χαλίφηδες» του ΣΥΡΙΖΑ που με τις αντιμνημονιακές τους κορώνες προσπαθούν να κρύψουν ότι αποδέχονται και υπηρετούν το μοντέλο «ΔΗΜΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», ότι συγκλίνουν και υιοθετούν την στρατηγική της Ε.Ε., την μήτρα που γεννά την αντιλαϊκή πολιτική.

Στους σύγχρονους «μαυρογιαλούρους» που τάζουν «λαγούς με πετραχείλια». Σε αυτούς που τα βρήκαν με τις αυτοαποκαλούμενες «πατριωτικές δυνάμεις», ρίχνοντας μαζί τους το δηλητήριο του φασισμού και εθνικισμού, παίζοντας επικίνδυνα παιχνίδια σε δύσκολες εποχές και επικίνδυνες περιοχές.

Στους ψευτοανεξάρτητους που λανσάρουν ως managers στους ανέργους σεμινάρια και στους μικρομεσαίους Ε.Β.Ε. παραμύθια.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ

 

 

Προηγούμενο άρθρο

Νέα διαφωνία

Επόμενο άρθρο

Παυλίδης – Μαρκόπουλος παρουσίασαν υποψηφίους περιφερειακούς συμβούλους