Dark Mode Light Mode
Καραμπόλα στα φανάρια της Τενέδου
Που πήγαν τα λεφτά, οέο; Συνέντευξη Εριφυλλίδη για τα οικονομικά της ΔΕΥΑΚ
Τέλος Μοκάκε- Ενσαλίβα - Πήρε Τάσιτς- Ντουτσαρίδη- Ζιαμπάρη

Που πήγαν τα λεφτά, οέο; Συνέντευξη Εριφυλλίδη για τα οικονομικά της ΔΕΥΑΚ

Μια ακόμη συνέντευξη τύπου παραχώρησε χθες ο επικεφαλής της ΑΚΕΠ και πρώην δήμαρχος Στάθης Εριφυλλίδης με θέμα την οικονομική κατάσταση και τα χρέη της ΔΕΥΑΚ, της δημοτικής επιχειρήσεως που ο ίδιος κάποτε αποκαλούσε ως «διαμάντι» και σήμερα είναι εντελώς απαξιωμένη. Παρόντες στη συνέντευξη ήταν ο πρόεδρος Κώστας Χανδρουλίδης και ο γραμματέας Νίκος Πασβάντης του σωματείου εργαζομένων της ΔΕΥΑΚ, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την αγωνία τους για το μέλλον της δημοτικής επιχείρησης. Όπως πάντοτε, ο πρώην δήμαρχος διένειμε στους δημοσιογράφους καταγεγραμμένα στοιχεία και αριθμούς, τα οποία άντλησε από την μελέτη που είχε εκπονήσει το ΤΕΙ για λογαριασμό του δήμου, αλλά και από τους ισολογισμούς της ΔΕΥΑΚ.

Ο Στάθης Εριφυλλίδης επανέλαβε ότι εδώ και χρόνια ζητά σταθερά από τη διοίκηση του δήμου να λάβει ενημέρωση σχετικά με την οικονομική κατάσταση της ΔΕΥΑΚ, κάτι που ομοίως σταθερά του αρνούνται. Υπενθύμισε ότι μόλις τη Δευτέρα ο πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης παραδέχθηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου πως στη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών δε διενεργήθηκε έλεγχος από ορκωτούς λογιστές. Ερωτώμενος μάλιστα για ποιο λόγο μέχρι σήμερα και παρά τις δικές του έντονες αναφορές, δεν έχει σπεύσει να ασχοληθεί με το θέμα είτε ο ελεγκτικός μηχανισμός δημόσιας διοίκησης είτε η δικαιοσύνη, ο κ. Εριφυλλίδης αποφάνθηκε ότι κάτι παρόμοιο δύναται να γίνει μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου των ορκωτών λογιστών.

Βασιζόμενος στα νούμερα, ο κ. Εριφυλλίδης συνέκρινε το έτος 2006 με το τέλος του 2012. Έτσι αποφάνθηκε ότι η συνολική ζημία από 22.903.000 εκτοξεύθηκε στα 31.302.000 ευρώ, οι απαιτήσεις από 1.120.000 έφτασε σε 4.361.000 ευρώ, οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις από 2.161.000 αυξήθηκαν σε 6.004.000 ευρώ, οι απαιτήσεις των προμηθευτών από 101.000 εξακοντίστηκαν σε 2.621.000 ευρώ τα δε διαθέσιμα από 730.000 μειώθηκαν σε 124.000 ευρώ. Βάσει των λεγομένων του κ. Εριφυλλίδη, τα έσοδα ύδρευσης στη διάρκεια της 6ετίας δεν παρουσιάζουν σοβαρές αλλαγές, ενώ το κόστος πωλήσεων εμφανίζει ελάττωση το 2012 εξαιτίας της μείωσης των μισθών.

Ο επικεφαλής της ΑΚΕΠ αναφέρθηκε επίσης στη δύναμη του τακτικού προσωπικού της ΔΕΥΑΚ που το έτος 2006 αριθμούσε 137 άτομα και στο τέλος του 2012 είχε μειωθεί σε 100 εργαζόμενους. Ο κ. Εριφυλλίδης υπολόγισε ότι συνολικά το όφελος της ΔΕΥΑΚ κατά την εξαετία 2006 – 2012 από την ελάττωση του προσωπικού και την μείωση των μισθών ανέρχεται στο ποσό των 7.500.000 ευρώ. Για δύο αυξήσεις στην τιμή του νερού της τάξεως του 9% και του 5% που επιβλήθηκαν έκανε λόγο ο Στάθης Εριφυλλίδης, σημειώνοντας ότι ελήφθησαν και δύο νέα δάνεια.

Ενώ λοιπόν η δική του διοίκηση παρέλαβε ταμειακό χρέος ύψους 40.000.000 ευρώ και μείωσε το ποσό του χρέους στα 9.000.000, σήμερα το χρέος της ΔΕΥΑΚ λόγω της κακοδιαχείρισης της διοικήσεως Σιμιτσή διαμορφώνεται στα 13.000.000 ευρώ. Παράλληλα, οι μισθοί του προσωπικού μειώθηκαν κατά 60%, η συμμετοχή της ΔΕΥΑΚ στα έργα του ΕΣΠΑ είναι πλέον μηδενική, η δε επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων έχει διαμορφώσει μικρότερη ετήσια δόση. Κατέληξε δε να συμπεράνει ότι επιβάλλεται μείωση της τιμής του νερού, όπως έχει αποφασιστεί και σε άλλους δήμους. Μείωση γενναία όμως και όχι μόνο στις τριακόσιες οικογένειες των ευεργετούμενων του κοινωνικού παντοπωλείου.

Ο επικεφαλής της ΑΚΕΠ θεώρησε ως αποπροσανατολιστικές όλες τις απαντήσεις περί του θέματος, που κατά καιρούς έχει δώσει ο Δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής και μετέφερε το ερώτημα των δημοτών αναφορικά με το που πήγαν τα χρήματα για τα οποία μίλησε. Σχετικά με το γεγονός ότι επί τρία χρόνια δεν υπήρξε έλεγχος από ορκωτούς λογιστές, ο κ. Εριφυλλίδης το απέδωσε στην απροθυμία της διοικήσεως να αποκαλυφθούν σημαντικά στοιχεία για την κατάσταση της ΔΕΥΑΚ.

Ο Στάθης Εριφυλλίδης ξεκαθάρισε ότι εάν δεν πονούσε την επιχείρηση και τους εργαζόμενους δε θα ενδιαφερόταν και δε θα αναζητούσε πιεστικά απαντήσεις. Μιλώντας για τους εργαζόμενους, επεσήμανε την αγαστή συνεργασία που επικρατούσε στη διάρκεια των δικών του θητειών αλλά και στην συνεργασία της 6ετιας που έχει ακολουθήσει από το 2006. Υπογράμμισε μάλιστα, πως εάν χρειαστεί, θα προτάξει τα στήθη του προκειμένου να πάψει η μισθολογική κατρακύλα της ΔΕΥΑΚ.

Κατέληξε παρατηρώντας ότι για την υλοποίηση των φιλόδοξων έργων του ΕΣΠΑ που σχεδιάζει η δημοτική επιχείρηση, θα πρέπει οπωσδήποτε ο δήμος να εξασφαλίσει τη συνεργασία του προσωπικού, άρα οφείλει να μην απαξιώνει τους εργαζόμενους αφήνοντάς τους να μαθαίνουν από την τράπεζα για την περικοπή των μισθών τους.

 

 

Προηγούμενο άρθρο

Καραμπόλα στα φανάρια της Τενέδου

Επόμενο άρθρο

Τέλος Μοκάκε- Ενσαλίβα - Πήρε Τάσιτς- Ντουτσαρίδη- Ζιαμπάρη