Dark Mode Light Mode
Οδός Θεσσαλονίκης με παρκαρισμένα στο πεζοδρόμιο
Πρεμιέρα με την παιδική σκηνή – «Περπατώ εις το δάσος» στην αίθουσα του «Αντιγόνη Βαλάκου»
Την Τρίτη συνεδριάζει ο Εμπορικός Σύλλογος

Πρεμιέρα με την παιδική σκηνή – «Περπατώ εις το δάσος» στην αίθουσα του «Αντιγόνη Βαλάκου»

H Δημοτική Θεατρική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας παρουσιάζει την πρεμιέρα της παιδικής της σκηνής με το έργο της Στέλλας Μιχαηλίδου «Περπατώ εις το δάσος» στις 7:00 το απόγευμα της Κυριακής 20 Οκτωβρίου, στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου. Παραστάσεις θα δίνονται καθημερινά το πρωί για τους μαθητές των σχολείων από τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου έως και την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου, ενώ το έργο θα παρουσιάζεται για το κοινό κάθε Κυριακή στις 5:00 το απόγευμα, στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου.

Το «Περπατώ εις το δάσος» είναι ένα «παραμυθοκοκτέϊλ». Οι αναμνήσεις από πολλά κλασικά παραμύθια (Κοκκινοσκουφίτσα, Σταχτοπούτα, Χιονάτη, Κοντορεβιθούλης…) διασταυρώνονται, συνδυάζονται, μπερδεύονται και φτιάχνουν την περιπετειώδη διαδρομή μιας αλλόκοτης ηρωίδας.

Η ηρωίδα του έργου είναι ένα κορίτσι γεμάτο κουράγιο, που ακούει στο όνομα Κοκκινοσκουφίτσα, αλλά που θα μπορούσε επίσης να λέγεται Σταχτοπούτα, Χιονάτη, Κατερίνα, Μαρία, Ελένη, Στέλλα. Τα εμπόδια, οι ταλαιπωρίες, οι κίνδυνοι που συναντάει η ηρωίδα, καθώς προσπαθεί να βρει τον δρόμο της μέσα στο δάσος, ίσως δεν είναι κατά βάθος παρά οι φόβοι της, οι δισταγμοί της, οι προκαταλήψεις της.

Ένα μυητικό ταξίδι είναι λοιπόν το «Περπατώ εις το δάσος». Η πορεία ενός παιδιού, δηλαδή του καθενός από μας, μέσα στη ζωή, για ν’ ανακαλύψει τον εαυτό του και τους άλλους, να ενσωματώσει τον εαυτό του μέσα στον κόσμο.

Στην παράσταση την ομάδα των ηθοποιών συμπληρώνει ένας μάγος που αναλαμβάνει τον ρόλο του Αφηγητή και με τα μαγικά του κόλπα κάνει τον κόσμο του παραμυθιού ακόμη πιο μαγικό.

Την έναρξη για τη χειμερινή σεζόν με την παραγωγή της παιδικής σκηνής κήρυξε στη χθεσινή συνέντευξη τύπου ο καλλιτεχνικός διευθυντής Θοδωρής Γκόνης, ανακοινώνοντας επίσης ότι τα 2/3 του προϋπολογισμού της περιόδου δαπανώνται για τη συγκεκριμένη παράσταση. Παράδοση καλών έργων, σπουδαίων συγγραφέων και σκηνοθετών έχουν δημιουργήσει οι σοβαροί θεατρικοί οργανισμοί κι έτσι το ΔΗΠΕΘΕΚ βασίζεται πάνω σ’ αυτή τη πορεία διατηρώντας υψηλά τον πήχη όπως αρμόζει στα παιδιά. Το θέατρο είναι παιδεία πολύ περισσότερο για τα παιδιά, παρατήρησε ο πρόεδρος Ανέστης Δημητριάδης, συμπληρώνοντας πόσο σημαντικά είναι τα μηνύματα που λαμβάνουν οι τρυφερές ηλικίες μέσα από μία παράσταση. Ένα δυνατό ΔΗΠΕΘΕΚ κι ένα γεμάτο θεατρικό χειμώνα υποσχέθηκε από την πλευρά του ο κ. Δημητριάδης.

Ευχαριστίες για την πρόσκληση συνεργασίας που έλαβε, διατύπωσε η σκηνοθέτης της παράστασης Στέλλα Μιχαηλίδου, αναφερόμενη στην ελευθερία επιλογής των συνεργατών της που της πρόσφερε χαρά. Το έργο γράφτηκε το 1992 κατά παραγγελία και παρά τη μακρά πορεία του αυτή είναι η πρώτη φορά που τη σκηνοθεσία αναλαμβάνει η ίδια η κ. Μιχαηλίδου. Πρόκειται για μια απαιτητική παράταση στη διάρκεια της οποίας οι ηθοποιοί κινούνται διαρκώς.

Σκηνοθεσία-Κίνηση: Στέλλα Μιχαηλίδου

Σκηνικά-Κοστούμια-Φωτισμοί: Ελένη Χαϊδεμενάκη

Μουσική: Κώστας Βόμβολος

Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Συμεωνίδου

Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Σόνια Σαμαρτζίδου

Διδασκαλία Τραγουδιών: Ελένη Γαλανοπούλου

Παίζουν: Ίρις Νικολάου, Αντώνης Πριμηκύρης, Κλέα Σιαμαντά, Παύλος Σταυρόπουλος, Ελένη Γαλανοπούλου, Κωνσταντίνα Κανδυλίδου, Έφη Πριμικυρλίδου

 

ΜΙΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΤΑΛΕΝΤΑ

Η σκηνοθέτης της παράστασης Στέλλα Μιχαηλίδου ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Φυσικής Αγωγής του Α.Π.Θ. και της Δραματικής Σχολής του Κ.Θ.Β.Ε.

Παρακολούθησε μαθήματα κλασικού και σύγχρονου χορού, σεμινάρια Physical Theatre, Butoh, Contact Improvisation και Feldenkrais στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ασχολήθηκε με εναλλακτικές μορφές άσκησης όπως Pilates, ολιστική γυμναστική και Yoga.

Γράφει και σκηνοθετεί κυρίως έργα που απευθύνονται σε παιδιά και νέους, επιμελείται την κίνηση και τις χορογραφίες σε θεατρικές παραστάσεις και διδάσκει Κινησιολογία και στο Τμήμα Θεάτρου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από το 1999. Έχει διδάξει το ίδιο μάθημα στη Δραματική Σχολή του Κ.Θ.Β.Ε και σε πλήθος σεμιναρίων.

Με τις παραπάνω ιδιότητες αλλά και με αυτή της ηθοποιού, συνεργάζεται με την Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης» από το 1989, καθώς και με το Κ.Θ.Β.Ε. και με Δημοτικά Θέατρα.

Έχει χορογραφήσει κι έχει παίξει σε περισσότερες από τριάντα παραστάσεις.

Έγραψε κείμενα για ραδιοφωνικές εκπομπές, στίχους για θεατρικές παραστάσεις και ιστορίες σε συνεργασία με παιδιά. Ακόμη τρία θεατρικά έργα: Περπατώ εις το δάσος (1992), Το όνειρο του Ρο (1996) και Τζιτζιμιτζιχοτζιριά (2005), που παίχτηκαν από την Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης» από ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ (Πατρών, Βέροιας) και από πλήθος επαγγελματικών και ερασιτεχνικών ομάδων σε όλη την Ελλάδα καθώς και σε φεστιβάλ του εξωτερικού. Τα παραπάνω έργα κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Επόμενος Σταθμός»

Έχει γράψει επίσης τα έμμετρα παραμύθια: Ιστορίες για μαύρες γάτες (2003, Επόμενος Σταθμός), Ο γάιδαρος ο Μένιος, ο παραχαϊδεμένος (2010, Εν Πλω) και το διπλό βιβλίο: Μικρές ιστορίες για μεγάλους έρωτες/Αστριμάλι – Ροδολάλι (2011, Εν Πλω)

Σκηνοθέτησε και χορογράφησε τα έργα της: Τζιτζιμιτζιχοτζιριά (2005-2006) και Το όνειρο του Ρο (2007) (Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης»), το έργο του Α. Αδαμόπουλου: Ο Σιμιγδαλένιος (2009, Κ.Θ.Β.Ε.) και την Ψ Ραψωδία της Ιλιάδας, σε μετάφραση του Δ. N. Μαρωνίτη (Εθνικό Θέατρο, 2011).

 

 

Προηγούμενο άρθρο

Οδός Θεσσαλονίκης με παρκαρισμένα στο πεζοδρόμιο

Επόμενο άρθρο

Την Τρίτη συνεδριάζει ο Εμπορικός Σύλλογος