Μετά τις γκρίνιες και τις αστοχίες, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας από τη Δευτέρα βρίσκεται σε διαρκή συνεδρίαση για να καθορίσει την ημερομηνία και τους όρους διεξαγωγής των εκλογών. Στην Επιτροπή θα συμμετάσχουν και οι εκπρόσωποι των τεσσάρων υποψηφίων μετά την ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων, ενώ οι τρεις υποψήφιοι θα έχουν το βάρος της εκπροσώπησης του κόμματος στη Βουλή κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.
Κρίσιμο ζήτημα είναι επίσης ο αριθμός των εκλογικών κέντρων και τέλος το αντίτιμο συμμετοχής, που στις εκλογές του 2009 ήταν συμβολικό. Διχογνωμία επικρατεί για την ημερομηνία της εκλογής προέδρου. Οι υποψήφιοι πρόεδροι αναμένουν την απόφαση της ΚΕΦΕ ωστόσο έχουν τοποθετηθεί σχετικά με την ημερομηνία διεξαγωγής των εσωκομματικών εκλογών. Η πλευρά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη θέλει οι εκλογές να διεξαχθούν μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτείνει τη 15η Νοεμβρίου, ημερομηνία με την οποία εμφανίζεται να συμφωνεί και ο Άδωνις Γεωργιάδης. Η πλευρά του Απόστολου Τζιτζικώστα, προτείνει την 1η Νοεμβρίου.
Οι «γαλάζιοι» βουλευτές, δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους σχετικά με τον υποψήφιο που θα στηρίξουν κάτι που άλλωστε δεν αναμένεται να γίνει δημόσια αλλά παρασκηνιακά την ίδια ώρα που εντείνεται η κόντρα ανάμεσα στα μπλοκ των καραμανλικών και των σαμαρικών.
Σε τοπικό επίπεδο τώρα, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Καβάλας Κώστας Λεπίδας υπογράφει υπέρ της υποψηφιότητας του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην προεδρεία της ΝΔ. Ο Κώστας Ευθυμιάδης υπογράφει υπέρ του Άδωνι Γεωργιάδη, εξηγώντας ότι το κάνει παρά το ότι υποστηρίζει τον Β. Μεϊμαράκη. Υπέρ του κ. Μεϊμαράκη είναι επίσης οι Νίκος Παναγιωτόπουλος και Γιάννης Πασχαλίδης. Ερωτώμενος σχετικά, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος μας εξήγησε ότι μέχρι στιγμής δεν έλαβε θέση υπέρ κάποιου υποψηφίου αρχηγού και ούτε σκοπεύει να το πράξει. Με τους περισσότερους υποψηφίους γνωρίζεται και προσωπικά.
Μιλώντας για την πορεία του κόμματος, ο κ. Μαρκόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θεωρώ ότι η ΝΔ θα βαδίσει σε ένα δρόμο που δεν ακολουθείται από κανένα κεντροδεξιό ή συντηρητικό κι ομόλογο ευρωπαϊκό κόμμα. Τη διαδικασία των ψηφοφοριών την εισήγαγε στο παρελθόν ο Γιώργος Παπανδρέου για το ΠΑΣΟΚ, αντιγράφθηκε από τη ΝΔ ελέω Στούπα – Αβραμόπουλου και ορισμένων άλλων που τότε παρέσυραν τον κ. Σαμαρά που όμως του βγήκε σε καλό, καθώς και την κ. Μπακογιάννη που της βγήκε σε κακό. Δυστυχώς, αυτό προβλέπεται σήμερα από το καταστατικό του κόμματος και δε δίνεται εναλλακτική λύση.
Είμαι ιδιαίτερα προβληματισμένος για τη διαδικασία. Σαφώς κι εμπιστεύομαι τον κόσμο της ΝΔ, αναρωτιέμαι όμως ποιος θα είναι ο αριθμός των ψηφοφόρων που θα κριθεί ικανοποιητικός για τη συμμετοχή στη διαδικασία της ψηφοφορίας. Αν δηλαδή δεν εξασφαλισθεί ικανοποιητική ανταπόκριση του εκλογικού σώματος τι θα συμβεί; Βεβαίως και δεν πρεσβεύω ότι το καταστατικό της ΝΔ θα πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει κουρελόχαρτο και να αλλάζει κάθε φορά που θα προκύπτει ένα αδιέξοδο. Πολύ φοβάμαι επομένως ότι η συγκεκριμένη διαδικασία θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη στην παρούσα φάση.
Εκτιμώ ότι από κάθε περιοχή της χώρας θα έπρεπε να αναδεικνύεται ομάδα εκλεκτόρων έτσι ώστε να υπάρχει ένας μικρότερος αριθμός μελών με το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, όπως συμβαίνει στη Γερμανία, στην Ολλανδία, στην Ισπανία. Αυτή φυσικά είναι καθαρά η προσωπική μου άποψη. Σημασία έχει πάνω από όλα η ιστορία και η ιδεολογία της ΝΔ όπως έχουν διαμορφωθεί, με έμφαση στον ευρωπαϊκό και πατριωτικό της χαρακτήρα».
=