Επί σειρά ετών κράτησε στα χέρια του το τιμόνι της νομαρχιακής επιτροπής ΠΑΣΟΚ Καβάλας από τη θέση του γραμματέα ο Νίκος Χατζηχρήστου. Η απουσία του από την κομματική σύσκεψη που προ λίγων εβδομάδων διεξήχθη στη δημοτική βιβλιοθήκη Καβάλας με παρόντα τον Πάρη Κουκουλόπουλο, γέννησε απορίες κι ερωτήματα. Ωστόσο, ήταν παρόντας στο ξενοδοχείο LUCY όπου βρέθηκε και μίλησε προσφάτως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως Βαγγέλης Βενιζέλος. Σενάρια όμως εμπλέκουν το όνομα του Νίκου Χατζηχρήστου και με το υπό ίδρυση νέο κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Για όλα αυτά ρωτήθηκε το πρωί της Δευτέρας από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΠΡΩΙΝΗΣ ο κ. Χατζηχρήστου, όπου και μας εξήγησε:
«Από τη διαδικασία της ΔΗΠΑΡ με τον κ. Κουκουλόπουλο πράγματι απουσίασα, επικαλούμενος προσχηματικά κάποιες ανειλημμένες υποχρεώσεις. Η έννοια της Δημοκρατικής Παράταξης είναι πολύ μεγάλη και σοβαρή για να την επικαλούμαστε εύκολα όλοι μας. Δημοκρατική Παράταξη δε σημαίνει ενώσεις και συγκολλήσεις προσώπων. Σαφώς και μ’ ενδιαφέρουν οι πολιτικές εξελίξεις, παρόλα αυτά το θέμα της ΔΗΠΑΡ δε μ’ άγγιξε διόλου και γι’ αυτό επέλεξα να μην παραστώ.
Βεβαίως, η έλευση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό. Ανήκω στο συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, από όπου ποτέ δεν αποχώρησα, άρα όφειλα κι εγώ μέσω της παρουσίας μου να συμβάλω στην ενημερωτική διαδικασία του κ. Βενιζέλου.
Αναφορικά με το υπό ίδρυση κόμμα του κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με την πληροφόρησή μου και βάσει της εκτιμήσεώς μου, θεωρώ ότι όντως θα ανακοινωθεί. Ποικίλοι προβληματισμοί επικρατούν στις τάξεις των σκεπτόμενων συντρόφων αλλά εκτιμώ ότι επίκειται η σύντομη ανακοίνωση της ιδρύσεως. Στο ερώτημα εάν θα μετέχω ή όχι δεν υπάρχει μονολεκτική απάντηση. Στην πολιτική δε χωρά συναίσθημα. Προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις θα πρέπει να λυθούν οι προβληματισμοί και οι απορίες, όχι μόνες οι δικές μου αλλά και πολλών μελών του ΠΑΣΟΚ.
Θέλω να πιστεύω ότι η ενασχόλησή μου με τα κοινά διακρίνεται από την εκ μέρους μου συνέπεια. Να θυμίσω τις έντονες διαφωνίες μου το 2012 για τη συμφωνία συγκυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Η βούληση των πολιτών ήταν η επιθυμία τους να σωθούν από διάφορους “μάγους” που ακόμη και σήμερα πελαγοδρομούν και όχι να σωθούν από το ΠΑΣΟΚ. Διαφωνίες διατηρούσα για τις κόκκινες γραμμές που θα έπρεπε να θέσει το κόμμα στο πλαίσιο της συγκυβέρνησης, ενώ ακόμη μεγαλύτερες ήταν οι διαφωνίες για θέματα όπως η ΕΛΙΑ και η ΔΗΠΑΡ. Δεν μπορούσα ποτέ να διανοηθώ ότι το ΠΑΣΟΚ θα ήταν μια συνιστώσα στην παρέα του Μόσχιαλου ή του Μπίστη.
Εκείνο που είχαμε προτείνει στην ηγεσία ως «κίνηση των 75», όπου είμαι ιδρυτικό μέλος, ήταν η αναγκαιότητα υλοποίησης ενός κομματικού συνεδρίου. Είναι παράδοξο αφενός να διατυπώνεται πρόσκληση για διοργάνωση συνεδρίου και προσκλητήριο ενότητας του χώρου καθώς και προσέγγισης με τα κοινωνικά στρώματα κι αφετέρου, να ζητείται μια ταχύρυθμη εκλογική διαδικασία. Πριν την εκλογική διαδικασία ή την ίδρυση ενός κόμματος θα πρέπει να απαντηθούν πολλά ερωτήματα.
Όταν για παράδειγμα κληθούμε να επιβιβαστούμε σε κάποιο λεωφορείο για “ψυχαγωγικούς λόγους”, δεν μας ενδιαφέρει μόνο ποιος είναι ο οδηγός, αλλά και ποιοι θα είναι οι συνεπιβάτες, όπως και ποιοι θα κάθονται στα πρώτα καθίσματα. Μας ενδιαφέρει επίσης η ώρα “αναχώρησης” του δρομολογίου, οι διακλαδώσεις και με ποιους θα συναντηθούμε στην πορεία της διαδρομής. Όλες αυτές οι λεπτομέρειες μέχρι στιγμής δεν έχουν διευκρινιστεί επομένως είναι εύλογος και ο προβληματισμός που επικρατεί.
Δεν εισέρχομαι στις λογικές της διάσπασης, θεωρώντας ότι ο χώρος παραμένει ενιαίος. Κοντολογίς, επιβάλλεται η επίλυση των προβληματισμών που πλείστα όσα μέλη του ΠΑΣΟΚ διαπιστώνουν, αλλά τις μοιράζονται και άτομα που είναι είτε κομματικά “άστεγα” είτε αναποφάσιστα. Ειδικά από τη στιγμή που διαπιστώνουν ότι η άλλη πλευρά δε διαθέτει εφικτό πρόγραμμα και ρεαλιστική πολιτική. Συμπερασματικά, θεωρώ ότι το κόμμα λόγω των κινήσεων που εξελίσσονται βρίσκεται σε λανθασμένη κατεύθυνση. Πριν πάντως γεννηθεί οτιδήποτε καινούργιο, επιβάλλεται να εξασφαλισθεί μια ξεκάθαρη απάντηση στο ερώτημα τι μέλει γενέσθαι. Επιπρόσθετα, θεωρώ ότι ο Γιώργος Παπανδρέου εξωθείται στην ίδρυση νέου κόμματος, χωρίς φυσικά να απαλλάσσεται των ευθυνών του. Ομολογουμένως, οι ημέρες που διανύουμε είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσες παρακολουθώντας και τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις αλλά και τις εσωτερικές εξελίξεις του πολιτικού μας χώρου».
=