Νέες κινητοποιήσεις και μάλιστα διήμερες πραγματοποιούν σήμερα και αύριο οι εφοριακοί της χώρας. Η 48ωρη απεργία προκηρύχθηκε μετά από απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΠΟΕ-ΔΟΥ).
Οι εργαζόμενοι στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες αντιδρούν «στα όποια σχέδια για ιδιωτικοποιήσεις των φορολογικών μας αντικειμένων, στις συνενώσεις-συγχωνεύσεις των υπηρεσιών χωρίς κριτήρια και ιδίως στην κατάργηση των νησιωτικών ΔΟΥ, στη μείωση των αποδοχών μας με όποιο πρόσχημα, νόμο».
H ΠΟΕ-ΔΟΥ απαιτεί αξιοκρατία και διαφάνεια στις υπηρεσιακές μεταβολές, καθώς και να εφαρμοστεί το ήδη αυστηρό θεσμικό πλαίσιο και όσοι τελεσίδικα αποδειχθούν διεφθαρμένοι να απολυθούν. Σημειώνει μάλιστα πως ήδη έχει υποβάλει προτάσεις στον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη. Η ΠΟΕ-ΔΟΥ εκφράζει την αλληλεγγύη της και λέει όχι στις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, τονίζοντας ότι ο αγώνας θα δοθεί μαζί με όλους τους εργαζόμενους ενάντια στη φτωχοποίηση και την εξαθλίωση της ελληνικής κοινωνίας.
Η Πέμπτη και η Παρασκευή είναι οι δύο τελευταίες ημέρες του μήνα όταν οι πολίτες προσέρχονται για την καταβολή των υποχρεώσεών τους κι αυτό σημαίνει στέρηση εσόδων. Από την αρχή του έτους έχουν αυξηθεί κατά εννέα δις οι ληξιπρόθεσμες οφειλές διότι οι πολίτες δεν είναι πλέον σε θέση να πληρώσουν τις δόσεις τους. Δεν αποκλείεται πάντως να δοθεί παράταση μιας ή δύο ημερών. Δύσκολη είναι ωστόσο η συμμετοχή των εφοριακών στις κινητοποιήσεις που μεταφράζεται σε συρρίκνωση των αποδοχών τους.
Ο πρόεδρος των εφοριακών υπαλλήλων Καβάλας – Δράμας Παναγιώτης Κουλσουλόγλου προέβλεψε ότι το μέτρο των απολύσεων θα επηρεάσει και το δικό τους κλάδο, ασχέτως με τα δημοσιεύματα εκ μέρους του υπουργείου περί χιλίων ελλείψεων σε οργανικές θέσεις ενώ αρχικά γινόταν λόγος για 1.109 υπεράριθμων εργαζομένων. Ένας ακόμη λόγος διαμαρτυρίας των εφοριακών είναι και οι συγχωνεύσεις των δημόσιων οικονομικών υπηρεσιών που εφαρμόστηκε με πρόχειρο τρόπο, αλλά και ο νέος νόμος σύμφωνα με τον οποία αργίες εφοριακών δύναται να γίνουν ακόμη και για απλά πειθαρχικά παραπτώματα πριν καν τελεσιδικήσουν οι αποφάσεις.
Ο πρόεδρος των εφοριακών προέβλεψε ότι το σύστημα των Κέντρων Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων δε θα ευδοκιμήσει σύμφωνα με τις προβλέπεις των υπευθύνων, αφού ουσιαστικές αρμοδιότητες δε θα υπάρχουν πλην της απλής πρωτοκόλλησης. Το ΚΕΦ Χρυσουπόλεως ακόμη δεν έχει τεθεί σε λειτουργία, ενώ κάτι ανάλογο συμβαίνει και με το ΚΕΦ Νευροκοπίου. Οι δήμαρχοι ζητούν την άμεση λειτουργία τους με τη στελέχωση των κέντρων από έναν τουλάχιστον εργαζόμενο ανά ΚΕΦ.