Dark Mode Light Mode

Προκαταρκτική εξέταση στη ΔΕΥΑΚ – Κατόπιν της καταγγελίας ενός «επώνυμου άγνωστου»

Εκτάκτως επρόκειτο να συνεδριάσει το απόγευμα της Τετάρτης το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΚ σχετικά με το έργο αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης στη περιοχή των Χιλίων. Το έργο που έλαβε ήδη πέντε χρονικές παρατάσεις και σήμερα ανακατασκευάζεται, απασχολεί τη δικαιοσύνη μετά από ανώνυμη καταγγελία στον Εισαγγελέα. Η διαδικασία άρχισε περίπου στις αρχές του 2013 και ο ανάδοχος εργολάβος κηρύχθηκε έκπτωτος το Δεκέμβριο του ίδιου έτους. Η υπόθεση κινείται στην οριακή προθεσμία των δύο μηνών ενώ ο εργολάβος έχει καταθέσει ένσταση για την έκπτωσή του την οποία θα συζητήσει η διοίκηση σε προσεχή συνεδρίαση εντός του Ιανουαρίου. Εφόσον πρωτίστως ελεγχθεί η υφιστάμενη κατάσταση του έργου και εάν αυτό λειτουργεί.

Στην περίπτωση που διαπιστωθεί λειτουργία του έργου, τότε η ένσταση θα γίνει δεκτή. Σε διαφορετική περίπτωση η διοίκηση θα προχωρήσει στην έκπτωση του εργολάβου με ότι αυτό συνεπάγεται. Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΚ κατά τις θητείες 2008 – 2010 και 2010 – 2012 έχουν κληθεί από την εισαγγελία προκειμένου να παράσχουν κάθε δυνατή πληροφόρηση για την υπόθεση. Αυτό σημαίνει ότι συγκεκριμένο κατηγορητήριο δεν υπάρχει και τα μέλη καλούνται απλά σε προκαταρκτική εξέταση. Το όλο ζήτημα έχει ως αφετηρία του μια καταγγελία «επώνυμου αγνώστου» που κατατέθηκε στην εισαγγελία και στην περιφέρεια.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Χρήστος Τσοχαταρίδης μας εξήγησε ότι το έργο άρχισε το 2008 και θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί εντός της προβλεπόμενης ημερομηνίας το 2009. Ωστόσο, το έργο άλλαξε πηγή χρηματοδοτήσεως και από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ μεταφέρθηκε στο Γ’ ΚΠΣ. Γεγονός που συνοδεύτηκε με ορισμένες παρατάσεις. Αυτές οι παρατάσεις διεύρυναν το περιθώριο ολοκλήρωσης των εργασιών έως το 2012. Ο ανάδοχος εργολάβος κινήθηκε με οριακή προθεσμία κι έφτασε στο 2013 όταν και δρομολογήθηκαν οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία διαδικασίες.

Επί του παρόντος ο εργολάβος προχωρά σε αντικατάσταση των σωληνώσεων που χρησιμοποιήθηκαν σε ένα τμήμα του έργου διότι οι προηγούμενοι ήταν ελαττωματικοί. Όπου δηλαδή διαπιστώνεται πρόβλημα λόγω κακοτεχνιών οι σωλήνες θα αντικαθίστανται. Οι ελαττωματικοί σωλήνες εντοπίστηκαν στη διάρκεια δοκιμής τους προκειμένου να αποδειχθεί η αντοχή τους στις πιέσεις του νερού. Τίποτε το μεμπτό επομένως δεν υφίσταται, σημείωσε ο Χρήστος Τσοχαταρίδης, αφού η ΔΕΥΑΚ ακολούθησε όλες τις επιβεβλημένες νόμιμες διαδικασίες.

Η ευθύνη για τη μη έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου βαρύνει αποκλειστικά τον ανάδοχο εργολάβο ενώ η ΔΕΥΑΚ από την πλευρά της για το μόνο που μπορεί να κατηγορηθεί είναι η ανεκτική στάση της έναντι του επαγγελματία. Ο ανάδοχος επομένως θα επωμισθεί τις συνέπειες των ενεργειών του. Για ένα δημόσιο έργο η κήρυξη ενός εργολάβου ως έκπτωτου σημαίνει ότι καταπίπτουν οι εγγυητικές που προσκόμισε υπέρ του έργου, ενώ για το ίδιο το έργο αυτό σημαίνει ότι οδεύει σε νέα δημοπράτησή του. Φυσικά, η έκπτωση ενός εργολάβου προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση από εκείνη που ήδη παρατηρήθηκε με ευθύνη του επαγγελματία. Ο κ. Τσοχαταρίδης πάντως εμφανίστηκε σίγουρος ότι το πρόβλημα θα τακτοποιηθεί και το έργο θα ολοκληρωθεί προκειμένου να λειτουργήσει.

 

 

Προηγούμενο άρθρο

Ο Γιάννης Φιλόσογλου καταγγέλλει - Πολιτικό δόλο και κύκλωμα ενάντια στην υποψηφιότητά του

Επόμενο άρθρο

Αθώος ο Χρυσανίδης Χ. στο μονομελές