Αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς τοποθέτησαν άγνωστοι το βράδυ της Τετάρτης σε παρκαρισμένα οχήματα της Π.Ε. Καβάλας, που ήταν σταθμευμένα στην πυλωτή του διοικητηρίου. Οι εκρήξεις ήταν πολύ δυνατές και η φωτιά που προκλήθηκε προκάλεσε ζημιές στο λεωφορείο της Π.Ε. Καβάλας και σε ένα επιβατικό όχημα. Ο τρίτος εκρηκτικός μηχανισμός δεν ενεργοποιήθηκε και βρέθηκε στον τόπο του γεγονότος. Μικρές ζημιές προκλήθηκαν στην είσοδο του κτιρίου, ο νυχτοφύλακας του οποίου είχε αποχωρήσει στις 8:00 το βράδυ. Τρία οχήματα της Π.Υ. Καβάλας απέτρεψαν την επέκταση της φωτιάς.
Ο Αστυνομικός Διευθυντής Καβάλας Αβραάμ Κοσκερίδης μας ενημέρωσε ότι στις 1:35 τα ξημερώματα της Πέμπτης περίπου τριάντα άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου, έχοντας καλυμμένα τα πρόσωπά τους με κουκούλες ή κράνη και κρατώντας στα χέρια σιδερολοστούς, περιέλουσαν με βενζίνη τον χώρο στάθμευσης των υπηρεσιακών οχημάτων της Π.Ε. Καβάλας. Πρόκειται για τον χώρο που βρίσκεται στη βόρεια είσοδο του διοικητηρίου.
Στη συνέχεια τοποθέτησαν αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς (γκαζάκια) εξαιτίας των οποίων προκλήθηκαν ζημιές σε τρία υπηρεσιακά οχήματα, ενώ έσπασε και η οπίσθια τζαμαρία του κτηρίου. Η φωτιά κατασβήστηκε άμεσα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Η ομάδα του αντιεξουσιαστικού χώρου ακόλουθα κινήθηκε στην περιοχή της οδού Βύρωνος όπου και βρίσκεται το γνωστό υπό κατάληψη οίκημα, αλλά κατά τη διαδρομή τους οι δράστες προκάλεσαν φθορές σε δύο μηχανήματα αυτόματης αναλήψεως χρημάτων και σε υαλοπίνακες του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας επί της οδού Βενιζέλου. Τέλος, τα άτομα διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση.
Ο κ. Κοσκερίδης χαρακτήρισε το περιστατικό ως επικίνδυνο αφού προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές. Ειδικότερα, το ένα εκ των υπηρεσιακών οχημάτων καταστράφηκε ολοσχερώς, όπως καταστράφηκε και η μία πλευρά του λεωφορείου της αντιπεριφέρειας. Σημαντικές υλικές ζημιές προκλήθηκαν και στο τρίτο όχημα. Ο κ. Κοσκερίδης σημείωσε ότι η υπηρεσία θα λάβει υλικό από όλες τις κάμερες ασφαλείας του κτηρίου, αλλά και από τις κάμερες των παρακείμενων καταστημάτων και τραπεζών. Συλλήψεις δεν στάθηκαν εφικτές. Ουδεμία προειδοποίηση για το χτύπημα είχε προηγηθεί. Πάντως ο Αστυνομικός Διευθυντής Καβάλας εμφανίστηκε απολύτως σίγουρος ότι πρόκειται για άτομα ανήκοντα στον αντιεξουσιαστικό χώρο.
ΑΜΕΣΗ Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΠΥ
Ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καβάλας Σεραφείμ Αθανασίου διευκρίνισε ότι η επέκταση της φωτιάς ήταν τάχιστη κι αυτό οφειλόταν στο εύφλεκτο υγρό με το οποίο περιέλουσαν τα υπηρεσιακά οχήματα οι εμπρηστές. Όταν έφτασαν επί τόπου τα τρία οχήματα της Π.Υ. διαπίστωσαν ότι καίγονταν ήδη τα δύο αυτοκίνητα της Π.Ε. Καβάλας ενώ επαπειλούνταν επέκταση στο τρίτο όχημα αλλά και στο κτήριο του διοικητηρίου.
Η άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής εξασφάλισε τον αποτελεσματικό περιορισμό της φωτιάς, με τη χρήση ειδικού αφρού διότι το ένα εκ των υπηρεσιακών οχημάτων παρουσίασε διαρροή καυσίμου. Αρκετά ακόμη σταθμευμένα οχήματα υπέστησαν εξωτερικές υλικές ζημιές, ο χώρος ρυπάνθηκε αφού και σοβάδες αποκολλήθηκαν αλλά και οι τζαμαρίες της εισόδου έσπασαν. Επίσης, καταστράφηκαν και κάποιες εξωτερικές μονάδες κλιματισμού.
ΤΟΥΣ ΕΚΟΨΑΝ ΤΟ ΚΟΝΔΥΛΙΟ ΤΟΥ ΝΥΧΤΟΦΥΛΑΚΑ
Περιοδεία στο εσωτερικού του διοικητηρίου και στις υπηρεσίες πραγματοποίησε χθες το πρωί μετά τα περιστατικά ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Αρχέλαος Γρανάς. Έλεγχος πραγματοποιούνταν στον μηχανικό εξοπλισμό ώστε να διαπιστωθεί εάν λειτουργούσαν ομαλά όσα ήταν συνδεδεμένα απευθείας με τα αντίστοιχα μηχανήματα των υπουργείων. Νωρίς το πρωί της Πέμπτης η διεύθυνση συγκοινωνιών παρέμεινε εκτός λειτουργίας.
Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Γρανάς, ο φύλακας του διοικητηρίου αποχωρεί στις 20:00. Αν και η αντιπεριφέρεια Καβάλας είχε στείλει αίτημα στην περιφέρεια ΑΜΘ προκειμένου να ανανεωθεί η σύμβαση νυχτερινής φρούρησης του διοικητηρίου, ωστόσο η περιφερειακή οικονομική επιτροπή αρνήθηκε την έγκριση κι έτσι κανένα υπηρεσιακό κτήριο δεν φυλάσσεται. Η σύμβαση για την παρουσία νυχτερινού φύλακα έληξε το 2012 και ουδέποτε ανανεώθηκε.
ΕΙΧΕ ΛΟΙΔΟΡΗΘΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Επί των ημερών της αντινομαρχίας του ο Γιώργος Τσαλουχίδης είχε τοποθετήσει κάγκελα περίφραξης στο κτήριο του διοικητηρίου και μάλιστα είχε λοιδορηθεί γι’ αυτό. Ο λόγος της τοποθέτησης ήταν ανάλογα περιστατικά που είχαν συμβεί στο παρελθόν με αποτέλεσμα να καεί για παράδειγμα η πόρτα της αίθουσας του συνεδριάσεων του πρώην νομαρχιακού συμβουλίου. Η έλλειψη περίφραξης επέτρεπε σε πολλούς την είσοδο κι έτσι η πυλωτή του κτηρίου λερωνόταν διαρκώς. Τα προστατευτικά κάγκελα είχαν τοποθετηθεί πριν από πέντε ή έξι χρόνια ενώ ταυτόχρονα είχαν τοποθετηθεί και κάμερες.
Οι συγκεκριμένες κάμερες ήταν συνδεδεμένες με το θυρωρείο προκειμένου ο νυχτοφύλακας να παρακολουθεί την κίνηση. Άρα δεν κατέγραφαν και δεν κρατούσαν αρχειακό υλικό. Εκείνη την περίοδο επομένως οι κάμερες δε διέθεταν καταγραφικό σύστημα, αφού αυτό ήταν δύσκολο εξαιτίας της νομοθεσίας περί προστασίας προσωπικών δεδομένων. Οι αρμόδιες αρχές τότε δεν είχαν επιτρέψει την καταγραφή αλλά μόνο την τοποθέτηση του συστήματος απλής παρακολουθήσεως προς εξυπηρέτηση του νυχτοφύλακα.