Ο δημοτικός λαχανόκηπος – δραστηριότητα του προγράμματος «Στηρίζω», ξεκίνησε δειλά – δειλά τον Απρίλιο φέτος. Τώρα στην καρδιά του καλοκαιριού, έχει αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό κι έτσι τα ζαρζαβάτια, κόβονται από τους δικαιούχους σε καθημερινή βάση. Υπάρχουν φυσικά προβλήματα. Προβλήματα που δεν έχουν ακόμη λυθεί. Το κυριότερο αφορά την ηλεκτροδότηση των βοηθητικών εγκαταστάσεων, που δεν υπάρχει. Η ηλεκτροδότηση αυτών των εγκαταστάσεων, που είναι δίπλα στο δημοτικό λαχανόκηπο, συνδυάζονται με την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, στο παραδιπλανό νέο δημοτικό σχολείο.
Όσο το δημοτικό σχολείο του Αμυγδαλεώνα δεν ηλεκτροδοτείται, μένει χωρίς ρεύμα και ο δημοτικός λαχανόκηπος.
Σημειώνουμε ότι πρόχειρη τουαλέτα δημιουργήθηκε τον προηγούμενο μήνα – τον Ιούνιο – με μεγάλη καθυστέρηση.
Από την έκταση του δημοτικού λαχανόκηπου το 60% χρησιμοποιείται με θαυμαστά αποτελέσματα. Υπάρχει χώρος σε ποσοστό περίπου 40%, που μπορεί να διατεθεί και τώρα. Θα διατεθεί σε δικαιούχους του προγράμματος «Στηρίζω», σ΄ αυτούς που τώρα μπορούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον, ενόψει και της φθινοπωρινής και χειμερινής περιόδου.
Για την πορεία του δημοτικού λαχανόκηπου μιλήσαμε με τον επιστάτη και γεωπόνο Αλέξη Κοσμίδη, που είπε στην εφημερίδα μας, τα εξής: «Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Σχεδόν έχει καλυφθεί το 60% και λίγο παραπάνω. Τώρα περιμένουμε με την καινούρια περίοδο που θα βάλουμε χειμερινά κηπευτικά όπου εκεί θα ξαναγίνει μία ενημέρωση, ώστε να γίνει γνώστης του πράγματος ο κόσμος και να βρεθούν τα καινούρια άτομα».
ΕΡ: Υπήρχαν άνθρωποι που δεν είχαν καθόλου πείρα, δηλαδή τους δόθηκε ένα μέρος εδώ και δεν ενδιαφέρθηκαν;
ΑΠ: «Όχι τόσο πολλοί καθόλου. Δηλαδή όσοι έχουνε έρθει έστω και λίγο ασχολούνται. Παρατηρήθηκε το εξής: Λόγω ανεργίας κάποιοι ήρθανε στην αρχή κι ενώ στη συνέχεια βρήκανε απασχόληση σε κάποιο δίμηνο πρόγραμμα, αλλά παρόλα αυτά είτε οι ίδιοι ερχόντανε τα απογεύματα που ήμασταν ανοιχτά,, είτε έστελναν κάποιο δικό άτομα και τα φροντίζουν».
ΕΡ: Ο στόχος δηλαδή επιτυγχάνεται σε γενικές γραμμές;
ΑΠ: «Βεβαίως. Σιγά – σιγά είμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Όλα πάνε πολύ καλά. Ήδη κόβουνε καρπούς οι ωφελούμενοι και κάποια από αυτά πηγαίνουνε στο κοινωνικό παντοπωλείο κι ένα πολύ μικρό μέρος πηγαίνει στο σπίτι».
ΕΡ: Πέρα από τις συνηθισμένες καλλιέργειες, τις ντομάτες, τις πιπεριές κ.λ.π., υπάρχουν κάποιες άλλες καλλιέργειες που ξεχωρίζουν; Μη αναμενόμενες κατά κάποιο τρόπο;
ΑΠ: «Από την πλευρά μας δίνουμε κάποια συγκεκριμένα πράγματα. Ο σκοπός είναι να τραφούνε οι ίδιες οι οικογένειες, γι΄ αυτό και δίνουνε αυτά που είναι περισσότερο αναγκαία. Και τα περισσότερο αναγκαία είναι – κακά τα ψέματα – η ντομάτα, το αγγούρι, η μελιτζάνα, το πιπέρι, άνιθο, μαϊντανό, αυτά είναι τα κυριότερα».
ΕΡ: Βλέπουμε τώρα το πρωί παρά τη ζέστη έρχονται κάποιοι;
ΑΠ: «Βεβαίως. Έρχονται και συνήθως φεύγουνε κατά τις 12.00 με 1.00, που ο ήλιος χτυπάει άσχημα. Οπότε έρχονται κάθε πρωί και τα απογεύματα που είμαστε επίσης ανοιχτοί από Δευτέρα – Τετάρτη και Παρασκευή, μέχρι το τέλος Αυγούστου και ίσως πάμε και το Σεπτέμβρη τα απογεύματα. Οπότε όποιος θέλει να έρθει και να ρωτήσει και θα θελήσει να πάρει κάποιο κομμάτι, μπορεί να μας το πει».
—