Το ιστορικό εθνολογικό μουσείο των Ελλήνων της Καππαδοκίας, που στεγάζεται και λειτουργεί στη Νέα Καρβάλη, τίμησε χθες τον Αρχιμανδρίτη Ιωάννη Παντελεημονίδη. Η εκδήλωση έγινε παρουσία πολλών κατοίκων της Νέας Καρβάλης, της διοίκησης του μουσείου, του περιφερειακού συμβούλου Αλέξανδρου Ιωσηφίδη, του προέδρου του τοπικού συμβουλίου της Ν. Καρβάλης, Νίκου Γκίκα και εκπροσώπους τοπικών συλλόγων.
Το μουσείο με την ευκαιρία, ανασυγκροτήθηκε για να προβάλλει το τέμπλο της ιεράς μονής των Αγίων Αναργύρων από το Γκέλβερι της Τουρκίας. Το τέμπλο που κατασκευάστηκε την εποχή του Ιωάννη Παντελεημονίδη, μεταφέρθηκε στη Νέα Καρβάλη από τους πρόσφυγες το 1924. Όλα αυτά τα χρόνια φυλάσσονταν τμήματά του, τα οποία ανέλαβε να συντηρήσει και να συναρμολογήσει με εθελοντική δουλειά δύο μηνών, τελειόφοιτος φοιτητής πανεπιστημίου της Τουρκίας. Πρόκειται για τον Νουρί Μπιλγκιλί, που έμεινε στη Νέα Καρβάλη δύο μήνες, δούλεψε εθελοντικά, παρουσιάζοντας το ιστορικό αυτό τέμπλο. Όλο το άλλο υλικό του μουσείου, που συνδέει το μουσείο με τον αείμνηστο αρχιμανδρίτη Ιωάννη Παντελεημονίδη, τοποθετήθηκε στον όροφο, για να προβληθεί περισσότερο.
Ιδιαίτερα χαρούμενος για όλα αυτά δήλωσε ο πρόεδρος του μουσείου και πρόεδρος της Στέγης Πολιτισμού Νέας Καρβάλης, Καπλάνης Ιωσηφίδης.
Πασχίζει να προβάλει τη λειτουργία του μουσείου, ώστε αυτό ν΄ αποκτήσει ακόμα περισσότερους επισκέπτες, προβάλλει τα εκθέματα, που συνδέουν την ιστορία της Καρβάλης με την ιστορία της Νέας Καρβάλης.
Στους επισκέπτες του μουσείου και όσους παρακολούθησαν την εκδήλωση μοιράστηκε ένα πολύ ενδιαφέρον έντυπο, όπου φαίνεται σε φωτογραφίες πως δούλεψε ο νεαρός Τούρκος συντηρητής, 20 μόλις ετών. Υπάρχουν φωτογραφίες από κομμάτια του τέμπλου που διασώθηκαν μετά την πρώτη συντήρηση και μια αναλυτική αναφορά στην ιστορία του Ιωάννη Παντελεημονίδη, που γεννήθηκε πριν από 165 χρόνια. Το έντυπο μεταξύ των άλλων αναφέρει τα εξής:
«Το τέμπλο αυτό, σύμφωνα με την ιδιόχειρη αναλυτική κατάσταση των εξόδων του Αρχιμανδρίτη για την επισκευή της Ιεράς Μονής (Η κατάσταση αυτή με ημερομηνία 19 Νοεμβρίου 1889 συνοδεύει την ιδιόχειρη αυτοβιογραφία και τις ενέργειές του για την αναστήλωση των ιερών μονών) αγοράσθηκε και ήλθε στο Γκέλβερι μαζί με το δεσποτικό και τις εικόνες του τέμπλου από το Άγιον Όρος την δεκαετία του 1880 και ο ίδιος πλήρωσε για το σκοπό αυτό 5.630 γρόσια. Η ιδιαίτερη σχέση και οι επαφές του με το Άγιον Όρος καταγράφονται στο χειρόγραφό του όπου αναφέρει ότι το επισκέφθηκε συνοδεύοντας μάλιστα τον τότε Οικουμενικό Πατριάρχη Ιωακείμ Γ΄ την περίοδο 1880 – 1885 και σύμφωνα με τα γραφόμενά του αποδέχτηκε εκεί, στην Ιερά Μονή Παντελεήμονος, το Αγγελικό σχήμα από τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Μακάριο στις 18 Οκτωβρίου του 1880.
Η αναστηλωθείσα υπόσκαψη Μονή των Αγίων Αναργύρων και η Εκκλησία στο Γκέλβερι εγκαινιάσθηκε το 1888 από τον Μητροπολίτη Ικονίου Αμβρόσιο, είναι ωστόσο αμφίβολο, με μια πρώτη ματιά, εάν παραγγέλθηκε ένα νέο τέμπλο σε ξυλογλύπτες μοναχούς σε κάποιο εργαστήριο του Αγίου Όρους ή εάν αγοράσθηκαν από τον Αείμνηστο Αρχιμανδρίτη έτοιμα κομμάτια παλαιοτέρων τέμπλων ή διάφορα κομμάτια που είχαν στη διάθεσή τους οι ξυλογλύπτες μοναχοί στο εργαστήριο τους, καθώς φαίνεται νάχουμε εδώ δύο – τρία διαφορετικού τύπου ξυλόγλυπτα κομμάτια και επιπροσθέτως ο ίδιος αναφέρει ότι πλήρωσε χρήματα για τους ξυλουργούς που προσάρμοσαν το τέμπλο και το τοποθέτησαν στη θέση του στο Ναό του Μοναστηριού το 1887 – 88».