Πραγματοποιήθηκε το πρωί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου, ημερίδα στα πλαίσια διακρατικού προγράμματος, με τίτλο «προσβασιμότητα για όλους». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ελληνοβουλγαρικό, στο οποίο συνεργάζονται, το παράρτημα βορείου Ελλάδος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, το Εθνικό Συμβούλιο Ατόμων με Αναπηρία της Βουλγαρίας – παράρτημα του Χάσκοβο. Το έργο έχει προϋπολογισμό 1,6 εκατομμύρια ευρώ. Στην Καβάλα προσεχώς θα γίνει και δεύτερη δραστηριότητα στα πλαίσια αυτού.
Το έργο «προσβασιμότητα για όλους» στοχεύει στο να προσφέρει μία ολοκληρωμένη προσέγγιση για την προώθηση της αρχής της προσβασιμοτητας, στη δημόσια διοίκηση της διασυνοριακής περιοχής Ελλάδας – Βουλγαρίας. Δημιουργούνται τα κατάλληλα εργασία για όποιον ενδιαφερόμενο επιθυμεί να παρέχει προσιτές υπηρεσίες σε άτομα με αναπηρία.
Τη χθεσινή ενημερωτική εκδήλωση παρακολούθησαν κυρίως άτομα με ειδικές ανάγκες και εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων, ενώ στην τελετή έναρξης της εκδήλωσης παραβρέθηκε και μίλησε ο αντιπεριφερειάρχης Αρχέλαος Γρανάς.
Ο Παντελής Χαλκιάς μέλος της συντονιστικής ομάδας του έργου είπε στην εφημερίδα μας τα εξής:
«Έγινε μία ημερίδα με θέμα προσβασιμότητα δημοσίων κτηρίων, η οποία είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα «προσβασιμότητα για όλους», που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα ιντερέγκ Ελλάδα – Βουλγαρία, της περιόδου 2007 – 2013 και στο τελικό σχήμα συμμετέχει η Εθνική Συνομοσπονδία Άτομα με Αναπηρία και το αντίστοιχο από τη γείτονα χώρα. Αυτό περιλαμβάνει μία σειρά δράσεων που σκοπό έχουν να προωθήσουν την έννοια της προσβασιμότητας, σ΄ όλη την περιοχή, του προγράμματος και συγκεκριμένα τέτοιες δράσεις έχουνε από την Αλεξανδρούπολη μέχρι και τη Θεσσαλονίκη».
ΕΡ: Ουσία υπάρχει σ΄ αυτή την «ιστορία»;
ΑΠ: «Βεβαίως. Για πρώτη φορά φέτος προσπαθούμε και κάνουμε εργαλεία χρηστικά. Τόσο για τις δημόσιες αρχές, όσο και για τα άτομα του αναπηρικού κινήματος.
Το καλό είναι πέραν όλων αυτών των εκδηλώσεων, θ΄ ακολουθήσει στην πόλη της Καβάλας, στις 13 Φεβρουαρίου, το θεματικό εργαστήριο».
ΕΡ: Είδαμε ότι την εκδήλωση παρακολούθησαν κυρίως άτομα με ειδικές ανάγκες, εκεί απευθύνεται;
ΑΠ: «Όχι. Απευθύνεται τόσο στα άτομα με ειδικές ανάγκες για να ξέρουνε και τα δικαιώματά τους, καθώς και τι μπορούν να διεκδικήσουνε και τι χρειάζεται να διεκδικήσουνε, όσο και στους δήμους, τις περιφέρειες, νοσοκομεία, το λιμενικό, οποιοσδήποτε έχει να κάνει με άτομα με αναπηρία, απευθύνεται σε όλους αυτούς. Κι αυτό είναι το ιδιαίτερο. Σχεδιάστηκε για όλους, όχι μόνο για τα άτομα με αναπηρία. Και στην πόλη σας όπως είπα και πριν στις 13 Φεβρουαρίου θα γίνει θεματικό εργαστήριο, το οποίο μπορούνε να παρακολουθήσουνε και φορείς του δημοσίου, οι τεχνικές υπηρεσίες των δήμων για να δούμε πως θα πρέπει να σχεδιάζονται οι προσβάσεις για τα άτομα με αναπηρία».