Dark Mode Light Mode

Προσπάθησε αλλά δεν έπεισε ο Γ. Βούρος

Συνέντευξη τύπου δόθηκε χθες το μεσημέρι στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου με την ευκαιρία της σημερινής παράστασης τελευταίας για το φεστιβάλ Φιλίππων, «Η Ιφιγένεια στη χώρα των ταύρων», παράσταση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

Αλήθεια είναι ότι λόγω των όσων είχαν προηγηθεί τον Ιούλιο ελάχιστα πράγματα ειπώθηκαν για τη θεατρική παράσταση. Στη συνέντευξη τύπου ξεχώρισαν οι αναφορές στην απόφαση του κρατικού θεάτρου Βορείου Ελλάδος να μην έρθει την προκαθορισμένη ημερομηνία στο φεστιβάλ και να έρθει εκτάκτως και στο τέλος, σήμερα Τετάρτη 26 Αυγούστου.

Η συζήτηση άνοιξε με πρωτοβουλία του καλλιτεχνικού διευθυντή Γιάννη Βούρου, ο οποίος έκανε την έκπληξη και παραβρέθηκε στη συνέντευξη τύπου. Συνέχισε στο ίδιο κλίμα, περισσότερο όμως συναινετικά ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας Θοδωρής Γκόνης.

Για ν΄ απλωθεί περισσότερο η συζήτηση περί των προθέσεων του κρατικού βοήθησαν κι οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ώσπου στο τέλος οι ηθοποιοί διαμαρτυρήθηκαν, ζητώντας η συνέντευξη τύπου να επανέλθει σε θέματα που έχουν σχέση με την θεατρική παράσταση σήμερα.

Πέραν όλων των άλλων των διαδικαστικών όλα δείχνουν ότι το κρατικό θέατρο Βορείου Ελλάδος, όπως έχουμε διαβάσει εκεί όπου η παράσταση παρουσιάστηκε, έρχεται στην Καβάλα, στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων, τελευταία εκδήλωση του 58ου φεστιβάλ, μπορεί όμως να είναι και η καλύτερη θεατρική παράσταση που είδαμε μέχρι τώρα.

Κατά τα άλλα ο Γιάννης Βούρος προσπάθησε να δικαιολογηθεί, επέρριψε ευθύνες στο κράτος γενικότερα και στο υπουργείο πολιτισμού ειδικότερα, που όπως άφησε να εννοηθεί δεν στήριξαν οικονομικά το κρατικό θέατρο Βορείου Ελλάδος κι αυτό δε μπόρεσε να είναι συνεπές στις υποχρεώσεις του στο φεστιβάλ Φιλίππων.

Για τον κ. Βούρο όλα τα άλλα ήταν μια παρεξήγηση που λύθηκε ή θα λυθεί. Όταν όμως οι ερωτήσεις δυσκόλευαν καθώς τα πράγματα δεν δείχναν ακριβώς έτσι, ο κ. Βούρος προτιμούσε να αποφύγει την απάντηση, λέγοντας ότι αυτή η συζήτηση για το τι έγινε και τι δεν έγινε, πρέπει να τελειώσει.

Στη συνέντευξη τύπου δεν παραβρέθηκε η δήμαρχος, αφού όπως είπε ο κ. Θ,. Γκόνης απουσίασε εκείνη την ώρα από το γραφείο της. Οι δηλώσεις άρχισαν πρώτα – πρώτα με τον Θ. Γκόνη, είπε χαρακτηριστικά και μεταξύ των άλλων: «Τα καταφέραμε. Το φεστιβάλ Φιλίππων ολοκληρώνεται με τη θεατρική παράσταση του κρατικού θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Παρουσιάσαμε 26 από τις 31 προγραμματισμένες δράσεις. Χαιρόμαστε που τελειώνει το φεστιβάλ με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδσος, Πάντα περιμένω τη δουλειά του Θωμά Μοσχόπουλου. Έστω και με αυτή τη δυσκολία η παράσταση έρχεται στην Καβάλα».

Η πρώτη φράση του Γ. Βούρου ήταν μία παρατήρηση, ότι οι εκπρόσωποι των τοπικών μέσων ενημέρωσης στη χθεσινή συνέντευξη τύπου, αυτή τη φορά ήταν λιγότεροι. Στη συνέχεια ο Γ. Βούρος είπε μεταξύ των άλλων: «2,5 χρόνια τώρα το κρατικό θέατρο Βορείου Ελλάδος αναβάθμισε και το ρεπερτόριο και τους συνεργάτες του. Τους συντελεστές της παράστασης «Η Ιφιγένεια στη χώρα των Ταύρων» τους ευχαριστώ όλους γιατί δουλεύουν απλήρωτοι σχεδόν τέσσερεις μήνες. Έγινε μία παρεξήγηση με την Καβάλα. Δέχθηκα μόνο εγώ κακόπιστη και μικρόψυχη κριτική. Τους αντιπάλους μου τους διαλέγω όπως μου αξίζει. Φέτος το καλοκαίρι ο πολιτισμός υπέστη φοβερό πλήγμα. Το κρατικό θέατρο Βορείου Ελλάδος, περνά μία πολύ δύσκολη στιγμή. Αμφιβάλω αν θα συνεχίσει να λειτουργεί, εφόσον τα δεδομένα δεν αλλάξουν. Η εικόνα είναι χειρότερη φέτος από κάθε άλλη φορά. Μαζεύαμε ευρώ – ευρώ τα χρήματα κι από την άλλη δεχόμαστε κριτική. Κακόπιστη κριτική. Παρόλα αυτά είμαστε παρόντες. Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σνομπάρεται από το υπουργείο πολιτισμού. Σήμερα είναι εδώ ένα μέρος του θιάσου. Ο υπόλοιπος θίασος και ντρέπομαι γι΄ αυτό θα έρθει τελευταία στιγμή, γιατί δεν υπάρχουν χρήματα.
Με το Δήμο Καβάλας θα μπορούσαμε να συνεννοηθούμε. Να έρθουμε για την παράσταση στην αρχικά ορισθείσα ημερομηνία, να πληρώσει  ο Δήμος Καβάλας το φαγητό των ηθοποιών και μετά να τα ισοφαρίσουμε με τις εισπράξεις.

Η παράσταση που φέρνουμε στην Καβάλα φέτος έκανε τη διαφορά. Πέτυχε ο σχεδιασμός των προηγούμενων διόμιση ετών. Πάντως η εικόνα είναι ζοφερή. Μία εικόνα που δεν ταιριάζει σ΄ ένα κρατικό θέατρο».

Η ηθοποιός Αμαλία Μουτούση, είπε μεταξύ των άλλων: «Χαίρομαι που συμμετέχω στην παράσταση. Περάσαμε ένα δύσκολο καλοκαίρι. Το ότι έγινε η παράσταση είναι ένα μικρό θαύμα. Η δυσκολία ευτυχώς δεν επηρέασε τη δουλειά μας. Αυτή η δυσκολία μας κράτησε για να μην πέσουμε και βουλιάξουμε. Χαιρόμαστε που τα καταφέραμε και είμαστε στην Καβάλα».

Στη συνέχεια ξαναπήρε το λόγο Θ. Γκόνης, που είπε: «Επιθυμία των διοργανωτών του φεστιβάλ ήταν και είναι, να γίνονται κανονικά οι παραστάσεις».

Η δήμαρχος είπε με νόημα προς το Γιάννη Βούρο, ότι θα έδινε τις διευκολύνσεις που ζήτησε το κρατικό θέατρο Βορείου Ελλάδος, όμως «μου είπες Γιάννη – είπε χαρακτηριστικά – ότι εκείνη την περίοδο έτσι κι αλλιώς δεν υπήρχε η δυνατότητα να έρθετε».

Ο Γ. Βούρος δεν απάντησε επί της ουσίας στην παρατήρηση Γκόνη. «Σας θυμίζω ότι η Καβάλα είναι η πόλη μου και κλείνω το θέμα εδώ» τόνισε. «Μα το Εθνικό Θέατρο ήρθε», επέμενε ο Θοδωρής Γκόνης. «Ναι, αλλά ακύρωσε όλες τις άλλες παραστάσεις του στη Βόρεια Ελλάδα», είπε ο Γ. Βούρος.

Σε άλλη παρατήρηση για το ότι το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος έρχεται στην Καβάλα μετά από πίεση της τοπικής κοινωνίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς εκείνη την περίοδο ενώ ακύρωσε την παράσταση στην Καβάλα, πήγε κανονικά στην Επίδαυρο, ο Γ. Βούρος είπε: «Πέρασαν 25 μέρες ανάμεσα στο ένα και στο άλλο γεγονός. Όταν επρόκειτο να έρθουμε στην Καβάλα δεν είχαμε χρήματα στο ταμείο μας, όλα ήταν στην τράπεζα. Μόνο αυτό θέλω να πω και τίποτα άλλο. Θέλω να πω επίσης ότι η επιχορήγηση στο κρατικό θέατρο Βορείου Ελλάδος πρέπει να έρχεται στην ώρα της, γιατί οι εισπράξεις από τα εισιτήρια δεν φτάνουν. Είμαστε εδώ στην Καβάλα, αιμορραγώντας».

Τέλος δόθηκε στη δημοσιότητα δήλωση του, σχετικά με την παράσταση στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων του νέου Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΘΒΕ, Άρη Στυλιανού, αναφέρει τα ακόλουθα:

 

«Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή για μένα να απευθύνω τον πρώτο μου χαιρετισμό ως Πρόεδρος του Δ.Σ. του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος με την ευκαιρία της παράστασης της «Ιφιγένειας στη χώρα των Ταύρων», στο ιστορικό θέατρο των Φιλίππων.

Παρακολουθώ διακριτικά, επί σειρά ετών, την παρουσία του ΚΘΒΕ στο Φεστιβάλ Φιλίππων Θάσου και γνωρίζω καλά τους άρρηκτους δεσμούς μεταξύ των δύο φορέων.

Η ιδρυτική παράσταση του ΚΘΒΕ το 1961 στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων («Οιδίποδας τύραννος» σεε σκηνοθεσία Σωκράτη Καραντινού) δεν σηματοδότησε μόνο την έναρξη αυτής της συνεργασίας, αλλά έγινε ταυτόχρονα η αφορμή να κληρονομήσουμε, όλοι όσοι καλούμαστε να υπηρετήσουμε από τη θέση της διοίκησης το θέατρο, την ιστορική ευθύνη της συνέχισης αυτής της αρραγούς φιλίας.

Εύχομαι από καρδιάς καλή επιτυχία στην αυριανή (σημερινή) παράσταση. Ελπίζω το κοινό του Φεστιβάλ να την απολαύσει».

 

Προηγούμενο άρθρο

Έργα στο βοηθητικό γήπεδο

Επόμενο άρθρο

Οικογένεια μεταναστών ζητά βοήθεια λόγω κλοπής!