Dark Mode Light Mode

«Προσφυγιά» σήμερα το βράδυ στο Φρούριο

Χθες το μεσημέρι στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβούλιου Καβάλας δόθηκε συνέντευξη τύπου για την εκδήλωση που πραγματοποιείτε σήμερα στις 9.00 το βράδυ στο Φρούριο, εκδήλωση ενταγμένη στο 58ο φεστιβάλ Φιλίππων.

Πρόκειται για εκδήλωση του συλλόγου Μικρασιατών Καβάλας «Προσφυγιά» εκδήλωση για την οποία μίλησαν ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Θοδωρής Γκόνης και οι εκπρόσωποι του ίδιου συλλόγου που παραβρέθηκαν στη συνέντευξη τύπου.

Πρώτος μίλησε ο κ. Θοδωρής Γκόνης, που είπε: «Το  φεστιβάλ Φιλίππων συνεχίζεται. Φεστιβάλ δεν είναι μόνο οι μεγάλες εκδηλώσεις στο Αρχαίο θέατρο των Φιλίππων. Είναι όλες οι εκδηλώσεις του. Σημειώνω ότι από τα 31 προγραμματισμένα γεγονότα του φεστιβάλ έγιναν και θα γίνουν τα 25. Ο κόσμος με την προσέλευσή του δείχνει τελευταία ότι αγαπά το θεσμό.

Η συγκεκριμένη παράσταση συντηρεί τη μνήμη, αρχίζει σήμερα Τετάρτη στις 9.00 το βράδυ στο Φρούριο».

Ο πρόεδρος του συλλόγου Μανόλης Ζαχαρόπουλος είπε: «Ευχαριστούμε το φεστιβάλ Φιλίππων, το ΔΗΠΕΘΕ και τον καλλιτεχνικό διευθυντή Θοδωρή Γκόνη. Το έργο συνδυάζει το λόγο και τη μαρτυρία, τη μουσική και το τραγούδι, προερχόμενα από τη Μικρά Ασία. Με αυτό τον τρόπο διατηρούμε τη μνήμη ζωντανή και τη μεταλαμπαδεύουμε στη νέα γενιά».

Ο Κυριάκος Λυκουρίνος έχει την επιμέλεια της εκδήλωσης. Ευχαρίστησε το φεστιβάλ Φιλίππων, το ΔΗΠΕΘΕ και το Θ. Γκόνη, που έδωσαν στο σύλλογο την ευκαιρία. Είπε ότι η παράσταση αυτή πρωτοπαρουσιάστηκε κάπως διαφορετικά, τον περασμένο χειμώνα, όταν συμπληρώθηκαν ενενήντα χρόνια από τις τελευταίες αφίξεις προσφύγων στην Καβάλα, το Νοέμβριο του 1924.

Κατά τον κ. Κυριάκο Λυκουρίνο εκείνο το βράδυ στο αμφιθέατρο του διοικητηρίου η προσέλευση του κόσμου ήταν πάρα πολύ μεγάλη, δεν ικανοποιήθηκε το ενδιαφέρον του κοινού για το γεγονός. Έτσι τώρα υπάρχει σήμερα το βράδυ στο φρούριο μία ακόμη ευκαιρία να δούνε όσοι δε μπόρεσαν  το Νοέμβριο να παρακολουθήσουν την εκδήλωση στο Αμφιθέατρο του Διοικητηρίου.

Ο κ. Λυκουρίνος είπε στους δημοσιογράφους ότι το κείμενο δημιουργήθηκε με αφορμή τις μαρτυρίες ανθρώπων που έφυγαν από την περιοχή ή ήρθαν στην περιοχή ως πρόσφυγες. Πρόκειται είπε για μικρές ιστορίες που έγιναν θεατρικό αναλόγιο και παρουσιάζονται όπου όπως τόνισε ο λόγος εναλλάσσεται με τη μουσική και το τραγούδι.

Από τη σελίδα του Δήμου Καβάλας στο facebook αντιγράφουμε κείμενο για το ίδιο θέμα:

 

Στο Φρούριο Καβάλας και όχι στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο, θα παρουσιαστεί η παράσταση «Προσφυγιά» με θέμα της τον προσφυγικό κύκλο, από τον  Σύλλογο Μικρασιατών Νομού Καβάλας «Μνήμη Μικράς Ασίας». Η παράσταση που θα δουεί στο πλαίσιο του 58ου Φεστιβάλ Φιλίππων την Τετάρτη 19 Αυγούστου, στις 21.00 στο βράδυ.  Όπως τονίστηκε σε συνέντευξη τύπου με την παρουσία του αντιδημάρχου πολιτισμού Μιχάλη Λυχούνα, του καλλιτεχνικού διευθυντή Θοδωρή Γκόνη και εκπροσώπων του Συλλόγου Μικρασιατών, πρόκειται για μία παράσταση που έρχεται να θυμίσει στο κοινό της πόλης και της περιοχής μας ότι τα μέρη μας είναι κατεξοχήν προσφυγικά και ότι η Καβάλα και η Δράμα είναι οι δύο Ελληνικές πόλεις με το μεγαλύτερο ποσοστό προσφύγων.

Στην παράσταση «Προσφυγιά» που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά πέρσι το Νοέμβριο στο πλαίσιο της επετείου των 90 χρόνων από την ανταλλαγή πληθυσμών του Νοέμβρη του 1924, συναντιόνται ο λόγος με τη μορφή της προσφυγικής μαρτυρίας ή του ντοκουμέντου (που διασκευάστηκαν και προσαρμόστηκαν ειδικά για την παράσταση) και η μικρασιάτικη μουσική παράδοση. Από τη μια το Θεατρικό Αναλόγιο, με αληθινές ιστορίες ζωής των προσφύγων της περιοχής μας, και από την άλλη η μουσική και το τραγούδι, που ανακαλούν στη μνήμη χαρές και πάθη, καημούς και βάσανα, από τις παλιές μικρασιάτικες πατρίδες και από τη νέα ζωή που άνθισε εδώ με τους πρόσφυγες. Στην παράσταση συμμετέχουν μέλη του Συλλόγου Μικρασιατών που παρουσιάζουν τις μαρτυρίες και τα ντοκουμέντα, η Χορωδία του Συλλόγου με παραδοσιακά και αστικά τραγούδια και το μουσικό σχήμα παραδοσιακής μουσικής «Εμπειροτέχνες».

Προηγούμενο άρθρο

«Διαστημικών» διαστάσεων η αύξηση της κίνησης για τα νησιά του βορείου Αιγαίου

Επόμενο άρθρο

Δραστηριότητα των «Παραμυθάδων»