Dark Mode Light Mode
Το θράσος της ΔΕΠΑ και της Αθήνας
Προϋπολογισμός – καθηγητές και τώρα διοικητικοί υπάλληλοι – Από περικοπές σε περικοπές το ΤΕΙ
Ο Γ. Γερομάρκος θέτει προϋπόθεση - Για την παραχώρηση του εκθεσιακού κέντρου στο Επιμελητήριο

Προϋπολογισμός – καθηγητές και τώρα διοικητικοί υπάλληλοι – Από περικοπές σε περικοπές το ΤΕΙ

Το ΤΕΙ Καβάλας επανέρχεται στην εκπαιδευτική διαδικασία, την προσεχή Δευτέρα, αφού αρχίζει η εξεταστική περίοδος.

Ήδη καταφθάνουν στην Καβάλα σπουδαστές προηγούμενων ετών που αρχίζουν το διάβασμα για τις εξετάσεις που θα διαρκέσουν περίπου 15 ημέρες. Για τους παλιούς και τους νέους σπουδαστές τα μαθήματα αναμένεται να αρχίσουν στα μέσα Οκτωβρίου, αφού νωρίτερα γίνουνε οι απαραίτητες εγγραφές.

Το κλίμα στο ΤΕΙ Καβάλας δεν είναι καλό. Αφού προηγήθηκαν περικοπές στον προϋπολογισμό του ιδρύματος, αφού γνωστοποιήθηκε ότι θα περικοπούν και οι έκτακτοι καθηγητές, τώρα το υπουργείο παιδείας βάζει στη διαδικασία της διαθεσιμότητας και της κινητικότητας, ακόμη και διοικητικούς υπαλλήλους πανεπιστημίων και ΤΕΙ.

Έτσι το ΤΕΙ Καβάλας που έχει μεγάλη ανάγκη κι από διοικητικό προσωπικό, σκέπτεται ότι μπορεί να χάσει κάποιους από τους εξήντα διοικητικούς υπαλλήλους που διαθέτει. Όταν για παράδειγμα οι ενεργοί σπουδαστές είναι περίπου 6500.

Σ΄ αυτό το κλίμα μίλησε στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του ιδρύματος Νάσος Μητρόπουλος. Θυμήθηκε τις διαδοχικές οικονομικής φύσεως περικοπές. Θυμήθηκε ότι οι έκτακτοι καθηγητές πέρσι ήταν 80 και φέτος θα είναι με το ζόρι 8 και δεν έκρυψε την ανησυχία του για το τι θα γίνει με την διαδικασία αποψίλωσης – όπως χαρακτηριστικά λέει – διοικητικών υπαλλήλων.

Σχετικά με το πρόβλημα των έκτακτων καθηγητών, το ΤΕΙ σκέφτεται τη λύση υποτρόφων καθηγητών, αλλά κι αυτή η λύση δεν είναι σίγουρο ότι θα καταφέρει να σώσει την όλη κατάσταση. Ο Νάσος Μητρόπουλος είπε στην εφημερίδα μας τα εξής:

 

«Από τις 2 Σεπτεμβρίου αρχίζουν οι εξετάσεις στο ΤΕΙ, για τις οποίες είμαστε έτοιμοι. Αλλά τα προβλήματα συνεχίζουν να υπάρχουν στα ιδρύματα από τα οποία το υπ΄ αριθμόν 1 πρόβλημα είναι η υποχρηματοδότηση. Υπάρχουν συνεχείς περικοπές στους προϋπολογισμούς, συμπεριλαμβανομένων και των περικοπών που έγιναν στο έκτακτο προσωπικό. Άρα θεωρώ πως αυτό είναι ένα μείζον θέμα για να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Και το δεύτερο είναι αυτό που έχει ανακύψει τις τελευταίες δύο βδομάδες που μιλά για κινητικότητα 1500 υπαλλήλων του υπουργείου παιδείας και των νομικών προσώπων, δηλαδή από τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, το οποίο και μας ενδιαφέρει πάρα πολύ γιατί πάει να γίνει μία αποψίλωση και των διοικητικών υπηρεσιών. Σ΄ αυτό θα ήθελα να σημειώσω, γιατί τον τελευταίο καιρό παρακολουθούμε, διάφορα ιδρύματα να βγαίνουν, το καθένα από αυτά να λέει ότι έχει ελλείψεις, στο ένα, στο άλλο. Εμείς δεν υποστηρίζουμε ότι τα ιδρύματα έχουνε πλεονασμό, όλα έχουν ελλείψεις, αλλά αυτή η αντίληψη ότι εμείς θα καλύψουμε ένα περιορισμένο κομμάτι, ότι εμείς δεν έχουμε, οι άλλοι έχουν, νομίζω πως είναι μία εσφαλμένη κατάσταση, που δημιουργεί έτσι ένα καθεστώς «ανθρωποφαγίας», το οποίο εμάς δεν βρίσκει σύμφωνους. Εμείς θα λέγαμε το εξής πράγμα, ένα απλό παράδειγμα, ότι μικρή μονάδα παροχής υπηρεσιών, ας πούμε ένα μικρό ξενοδοχείο των 100 φιλοξενιών, έχει δέκα άτομα προσωπικό. Εμείς έχουμε 6.500 φοιτητές εδώ, δηλαδή πόσα άτομα θα έπρεπε να είχαμε; Αναλογικά, θα έπρεπε να είχαμε περίπου 200 άτομα προσωπικό; Εμείς έχουμε σήμερα 60 άτομα προσωπικό για να καλύψουμε 6.500 φοιτητές. Νομίζω ότι δεν είναι αρκετό κι αυτό φαίνεται στην καθημερινότητα».

ΕΡ: Να μιλήσουμε για τις περικοπές στο έκτακτο προσωπικό του ΤΕΙ. Πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα;

ΑΠ: «Σ΄ αυτόν τον τομέα τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα, διότι εμείς πέρσι είχαμε 80 έκτακτους καθηγητές και φέτος θα έχουμε 8. Θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε τα κενά με υποτρόφους, θα δούμε πως και με ποια διαδικασία θα βρούμε αυτούς, γιατί έχουμε πολλά μεταπτυχιακά εμείς εδώ, ως ΤΕΙ της Καβάλας, αλλά από κει και μετά νομίζω πως υπάρχει πρόβλημα, το οποίο θα πρέπει να το δει το υπουργείο παιδείας με σοβαρότητα.

Θα ήθελα να επανέλθω πάλι στο προηγούμενο ζήτημα των μονίμων υπαλλήλων του ΤΕΙ, γιατί αυτή τη στιγμή υπάρχει μία μεγάλη συζήτηση για τους υπαλλήλους που είναι από τη Δευτεροβάθμια, Υποχρεωτικής εκπαίδευσης κι αυτούς που είναι πανεπιστημιακής μόρφωσης. Θα έλεγα ότι το ίδρυμα, εμείς από τη δική μας τη μεριά, αλλά και τα υπόλοιπα ιδρύματα, θα κάνουμε ότι είναι νομικώς απαραίτητο να κάνουμε έτσι ώστε αυτού του είδους οι κινητικότητες να μην αποτελέσουν αντικείμενο της λειτουργίας των ιδρυμάτων. Δεν είμαστε αντίθετοι στο να συμβάλουν τα ιδρύματα σε ότι πρέπει να συμβάλουν… και να πω πως η Τράπεζα της Ελλάδος, ήρθε αυθαίρετα και μας πήρε τα χρήματα, τα οποία είχαμε φυλαγμένα από το υστέρημά μας. Ήρθαν στη συνέχεια και μας έκοψαν τους έκτακτους καθηγητές. Ε, νομίζω πως από ένα σημείο και μετά υπάρχει μία διαδικασία, «να πηγαίνουμε κι απλώς να κόβουμε». Η πολιτική αυτή λάθος. Θα πρέπει να την αναθεωρήσει το υπουργείο παιδείας και η κυβέρνηση να μπορέσει να δώσει λύσεις πραγματικές. Αυτές τώρα δεν είναι λύσεις πραγματικές. Είναι λύσεις οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες της ελληνικής κοινωνίας».

 

 

Προηγούμενο άρθρο

Το θράσος της ΔΕΠΑ και της Αθήνας

Επόμενο άρθρο

Ο Γ. Γερομάρκος θέτει προϋπόθεση - Για την παραχώρηση του εκθεσιακού κέντρου στο Επιμελητήριο