Dark Mode Light Mode
Τουριστικές επενδύσεις με επιδότηση 60%
Πρωταγωνίστρια των δωρεών η Παιδόπολη – Η διοίκηση παλεύει με τα προηγούμενα χρέη
Έτος μετακόμισης επιχειρήσεων στο ΒΙΟΠΑ

Πρωταγωνίστρια των δωρεών η Παιδόπολη – Η διοίκηση παλεύει με τα προηγούμενα χρέη

Πρωταγωνίστρια στη διάρκεια της εορταστικής περιόδου αναδείχθηκε η γνωστή μας Παιδόπολη, που έχει μετονομαστεί σε «Κέντρο Προστασίας Παιδιού», τόσο σε επίπεδο δωρεών όσο και σε επίπεδο επισκέψεων κι εκδηλώσεων. Ερμηνεύοντας τα γεγονότα, η πρόεδρος Μαρίνα Φιλιππίδου αποφάνθηκε ότι εξαιτίας της δύσκολης περιόδου οι άνθρωποι ευαισθητοποιήθηκαν περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Ωστόσο, ως επιτυχία της διοικήσεως μπορεί να πιστωθεί το «φρεσκάρισμα» της μνήμης του κόσμου, έτσι ώστε να θυμηθούν όλοι την Παιδόπολη κατά τις άγιες ημέρες.

Αν και το ίδρυμα λειτουργεί στην πόλη εδώ και 65 χρόνια, στη διάρκεια των τελευταίων ετών είχε «καταδικαστεί» στη λησμονιά. Ως μέλος πολλών σωματείων η Μαρίνα Φιλιππίδου θυμάται αρκετές δωρεές σε άλλους φορείς και όχι στην Παιδόπολη. Φέτος πάντως το ίδρυμα επανήρθε στις μνήμες των πολιτών. Στο ερώτημα, εάν το ίδρυμα ωφελήθηκε από τις πολλαπλές δωρεές των προηγούμενων ημερών, η πρόεδρος εξήγησε:

«Οι προμηθευτές μας εφοδιάζουν με τρόφιμα. Επίσης υπήρξαν δωρεές για προμήθεια φρούτων και λαχανικών όπως και ιχθύων. Αναφορικά με τις οικονομικές δωρεές που υπολογίζονται σε 2.000 ευρώ κατανεμήθηκαν στα χέρια των παιδιών, αφού το χαρτζιλίκι τους είναι περιορισμένο και δεν επαρκεί ούτε για τα αναγκαία. Έτσι τα παιδιά μπόρεσαν να αγοράσουν καινούργια ρούχα, μπόρεσαν να επισκεφθούν την Ονειρούπολη και το παγοδρόμιο της Καβάλας, ταξίδεψαν ακόμη και στη Θεσσαλονίκη. Δυστυχώς, η κάλυψη της ψυχαγωγίας των παιδιών από τους πόρους του ιδρύματος δεν είναι εύκολη».

Πολλά σχολεία αλλά και πολλοί ανώνυμοι πολίτες πρόσφεραν δωρεές σε είδη ένδυσης και υπόδησης, καθώς και σε παιχνίδια. Το σημαντικό κι επιβεβλημένο για την πρόεδρο είναι η ανακαίνιση και η ενεργειακή αναβάθμιση των εγκαταστάσεων, για τα οποία προσωπικοί φίλοι της κ. Φιλιππίδου έχουν υποβάλει δωρεάν μελέτες, ενώ κατόπιν συζητήσεων με τη διοίκηση του δήμου εξασφαλίστηκε η υπόσχεση για την προσπάθεια ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ. Αυτός είναι και ο κυριότερος στόχος της διοικήσεως, διότι από τον Σεπτέμβριο έως σήμερα έφτασαν ήδη δέκα νέα παιδιά για φιλοξενία από το ίδρυμα. Η πρόεδρος προβλέπει πως η οικονομική κρίση θα φέρει επιπλέον παιδιά στην πόρτα της Παιδόπολης κι άρα θα προκύψουν καινούργιες ανάγκες. Η διοίκηση επομένως θα πρέπει να αποδειχθεί έτοιμη να αναλάβει περαιτέρω υποχρεώσεις.

Στο ερώτημα εάν το κράτος στηρίζει επαρκώς το ίδρυμα, η κ. Φιλιππίδου μας απάντησε: «Όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου κλήθηκα να τακτοποιήσω προηγούμενα χρέη ύψους 300.000 ευρώ. Ορισμένα χρήματα ήρθαν κι έτσι κάποιοι προμηθευτές πληρώθηκαν. Εξοφλήθηκαν δηλαδή τα χρέη του 2011 και με τα χρήματα που αναμένονται θα πληρωθούν και τα χρέη του 2012. Το υπουργείο δρομολογεί χρηματοδότηση ωστόσο οι παλιές υποχρεώσεις ήταν αυξημένες. Γι’ αυτό και οι δαπάνες των παιδιών δε δύναται να καλυφθούν από τα κονδύλια που στέλνονται».

Η Μαρίνα Φιλιππίδου αναφέρθηκε και στην επικείμενη ενοποίηση εντός του 2013 των πέντε ιδρυμάτων της περιφέρειας ΑΜΘ κι ειδικότερα θα συγχωνευθούν η Παιδόπολη Καβάλας, η Παιδόπολη Δράμας, τα Κέντρα Χρονίων Παθήσεων Δράμας – Ελευθερουπόλεως και το ίδρυμα παιδιών με ειδικές ανάγκες της Κομοτηνής. Το νέο σχήμα θα διοικείται από ενιαίο 7μελες διοικητικό συμβούλιο, θα υπάρχει κοινός προϋπολογισμός και το θετικό θα είναι η ευκολότερη μετακίνηση των εργαζομένων. Η Παιδόπολη Καβάλας διαθέτει μόνο τρεις μόνιμους υπαλλήλους και οι υπόλοιποι είναι συμβασιούχοι, οι συμβάσεις των οποίων λήγουν τον Μάρτη.

 

 

Προηγούμενο άρθρο

Τουριστικές επενδύσεις με επιδότηση 60%

Επόμενο άρθρο

Έτος μετακόμισης επιχειρήσεων στο ΒΙΟΠΑ