Dark Mode Light Mode

Πρωτογενής πρόληψη για τις παθήσεις της καρδιάς

Πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στη δημοτική βιβλιοθήκη ενημερωτική εκδήλωση για την παγκόσμια ημέρα καρδιάς, από τον Ιατρικό Σύλλογο, την ελληνική καρδιολογική εταιρία και την καρδιολογική κλινική του νοσοκομείου Καβάλας.
Το Σάββατο το πρωί στην είσοδο του διοικητηρίου πραγματοποιήθηκαν δωρεάν εξετάσεις για θέματα καρδιάς, στο πλαίσιο της ίδιας εκδήλωσης.
Χθες μίλησαν για την καρδιά ο συντονιστής διευθυντής της καρδιολογικής κλινικής Δαβίδ Συμεωνίδης, ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Ξενοφών Κροκίδης, ο Θόδωρος Μπουγάς, ειδικευόμενος καρδιολόγος, η Μαρία Ελένη Σοτολίδου, ειδικευόμενη καρδιολόγος και ο Νικόλαος Βάρκαλης ειδικός καρδιολόγος.
Όπως είπε στην εφημερίδα μας ο κ. Δαβίδ Συμεωνίδης η εκδήλωση χθες στόχο είχε να προβάλει την πρωτογενή πρόληψη για τις παθήσεις της καρδιάς, κάτι που μπορούν να κάνουν και ν΄ ακολουθήσουν όλοι οι πολίτες, πριν ασθενήσουν. Για το θέμα ο κ. Δ. Συμεωνίδης, είπε τα εξής: «Επειδή σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα της καρδιάς, θέλουμε να περάσουμε στον απλό πολίτη τα μηνύματα κυρίως της πρωτογενούς πρόληψης. Τι σημαίνει πρωτογενής; Σημαίνει ότι δε θα νοσήσω από την αρρώστια και μετά να πάρω τα μέτρα μου. Αυτό είναι δευτεροπαθής πρόληψη, αλλά πριν αρρωστήσω να προλάβω την αρρώστια. Συνεπώς αυτό που λέγανε οι αρχαίοι: «Καλύτερα να προλαμβάνεις, παρά να θεραπεύεις», αυτό θέλουμε να εφαρμόσουμε».
ΕΡ: Αυτό ισχύει για την καρδιά;
ΑΠ: «Ισχύει 100%, διότι κυρίως τα καρδιοαγγειακά νοσήματα, που είναι η μάστιγα του 20ου και του 21ου αιώνα στο δυτικό κόσμο, έχουν ορισμένους προδιαθετικούς παράγοντες οι οποίοι μπορούν να προληφθούν ή αυτοί που πάσχουν από αυτούς τους παράγοντες να τους ελέγξουν καλύτερα. Δηλαδή ο υπερτασικός να ελέγχει την πίεση του, αυτός που είναι διαβητικός να ελέγχει το σάκχαρό του… Και να περάσουμε το μήνυμα επίσης στον κόσμο, ότι να προσέχουμε τη διατροφή μας, προσανατολιζόμενοι στη μεσογειακή διατροφή και να περπατάμε τουλάχιστον 30 λεπτά, για τέσσερις φορές την εβδομάδα».

Όσο για τα θέματα διατροφής σε σχέση με την καρδιά, η ειδικευόμενη καρδιολόγος Μ.Ε. Σοτολίδου, τόνισε τα ακόλουθα: «Το μήνυμά μας είναι ότι πρώτα απ΄ όλα πρέπει να γνωρίζουμε τι πρέπει να τρώμε και τι δεν πρέπει να τρώμε, ή μάλλον τι πρέπει να τρώμε και δεν το τρώμε. Με την εξέλιξη του βιοτικού επιπέδου και ούτω καθεξής στην Ελλάδα βλέπουμε ότι έχει αλλάξει πολύ ο τρόπος διατροφής. Έχει χειροτερέψει. Έχουμε απομακρυνθεί από τη μεσογειακή διατροφή, στην οποία πρέπει να επιστρέψουμε. Έχουν αντιστραφεί οι όροι πάνω σ΄ αυτό το θέμα. Δηλαδή βλέπουμε σήμερα ο δυτικός κόσμος, η Αμερική, η δυτική Ευρώπη, άρχισαν να υιοθετούν τη μεσογειακή διατροφή και εμείς πάμε στο εντελώς αντίθετο, ενώ έχουμε όλα τα φρέσκα προϊόντα στην Ελλάδα, τρεφόμαστε με άλλο τρόπο διατροφής που είναι ο χειρότερος…»

 

Προηγούμενο άρθρο

Επισκευάστηκε η ζημιά στη στέγη δημοτικού σχολείου

Επόμενο άρθρο

Λαϊκός αγώνας δρόμου για μικρούς και μεγάλους