Dark Mode Light Mode

Πρόβλημα στατικότητας στο 21ο ΔΣ – Οι μαθητές θα μοιρασθούν σε τρία σχολεία υποδοχής

Ζήτημα έχει ανακύψει τις τελευταίες ημέρες με την καταλληλότητα του κτηρίου όπου στεγάζεται το 21ο δημοτικό σχολείο και το 26ο νηπιαγωγείο του Αγίου Λουκά. Το πρωί της Τρίτης ο Δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής κάλεσε στο γραφείο του τον προϊστάμενο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Γιώργο Κουράκο, προκειμένου να συζητηθεί το πρόβλημα ακαταλληλότητας του κτηρίου και με την παρουσία του αντιδημάρχου τεχνικών Θόδωρου Μουριάδη. Με λεπτομέρειες τεχνικής φύσεως δεν ασχολήθηκε ο προϊστάμενος, αφού το δικό του καθήκον εστιάζεται στην εξεύρεση στεγαστικής λύσης για τους μαθητές.
Ειδικότερα για τη στέγαση των νηπίων υπάρχει εύκολη και γρήγορη λύση, αφού σε κοντινή απόσταση κι επί της οδού Φρυγίας λειτουργεί το 18ο νηπιαγωγείο. Σχετικά με τη στέγαση των μαθητών του δημοτικού, ο κ. Κουράκος επρόκειτο να πραγματοποιήσει επιτόπια έρευνα, έχοντας ήδη υπόψη του ορισμένα άλλα σχολεία όπου θα μπορέσουν να φιλοξενηθούν τα παιδιά. Δυστυχώς, δεν υπάρχει δυνατότητα στέγασης όλων των μαθητών σε ένα εναλλακτικό κτήριο, επομένως αναζητούνται περισσότεροι χώροι ώστε να φιλοξενηθούν τα δέκα τμήματα του 21ου δημοτικού. Δεν αποκλείεται οι «πρόσφυγες» μαθητές να διανεμηθούν σε δύο ή τρεις διαφορετικές σχολικές μονάδες.
Είναι η πρώτη φορά που ο προϊστάμενος της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης καλείται να αντιμετωπίσει παρόμοια περίπτωση, αλλά από τη στιγμή που υπάρχει επαρκής χρόνος θα εξασφαλισθεί λύση, αν και οι μαθητές θα αναγκαστούν να υποστούν μια προσωρινή ταλαιπωρία. Για την επίλυση του ζητήματος της μεταφοράς των μαθητών, ο κ. Κουράκος θα συνεργαστεί και με τον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας ώστε να εξασφαλισθούν λεωφορεία και ανάλογα δρομολόγια. Συγκεκριμένα, ο προϊστάμενος θα προτείνει να εξασφαλισθούν μισθωμένα λεωφορεία τα οποία θα παραλαμβάνουν τα παιδιά από το χώρο του 21ου ώστε να τα μετακινούν προς τα σχολεία υποδοχής. Κάπως έτσι θα επιχειρηθεί να ελαχιστοποιηθεί και η καθημερινή ταλαιπωρία των γονέων.
Ο Δήμαρχος διαβεβαίωσε ότι οι εργασίες στο προβληματικό κτήριο θα τεθούν ως πρώτη προτεραιότητα ώστε να εξασφαλισθούν κονδύλια από το ΕΣΠΑ. Βεβαίως, οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες εξαιτίας της χαρακτηριστικής ελληνικής γραφειοκρατίας, πράγμα που σημαίνει ότι η μεταστέγαση θα πρέπει να εξασφαλισθεί για μία περίπου τριετία.

ΜΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ
Η εκπόνηση μιας μελέτης εκ μέρους του δήμου Καβάλας, ώστε να ενταχθεί στο προηγούμενο ΕΣΠΑ το έργο ανακαίνισης του 21ου δημοτικού σχολείου και η κατασκευή νέου νηπιαγωγείο, έφερε στην επιφάνεια τη διαπίστωση πως η θεμελίωση του κτηρίου σε συγκεκριμένα σημεία ήταν επιφανειακή. Όπως μας εξήγησε ο αντιδήμαρχος τεχνικών Θόδωρος Μουριάδης, όταν αναγείρονταν το σχολείο στα τέλη της δεκαετίας του ’70, η μελέτη κατασκευής προέβλεπε ένα διώροφο κτήριο αλλά λόγω κλίσης του εδάφους έγινε ένας ακόμη υπόγειος όροφος για τη στέγαση του νηπιαγωγείου.
Βάσει των νέων αντισεισμικών κανονισμών, τα θεμέλια ενός κτηρίου και δη ενός σχολείου, δεν επιτρέπεται να είναι επιφανειακά. Αυτό ήταν και το έναυσμα για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ. Κατά τη διάρκεια εκπόνησης της στατικής μελέτης διαπιστώθηκε πως υπάρχει πρόβλημα με τη στατικότητα του κτηρίου. Η υπόθεση ελέγχθηκε περαιτέρω ωστόσο το συμπέρασμα ήταν και πάλι το ίδιο. Ότι το 21ο δημοτικό αντιμετωπίζει πρόβλημα στατικότητας.
Το έργο που αναμένεται ότι θα ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ θα περιλαμβάνει άμεσες θεμελιώσεις στα υποστυλώματα του υπάρχοντος κτηρίου, ενισχύσεις του οπλισμού και νέες στρώσεις σοβά. Άρα το ήδη υπάρχον κτήριο θα ενισχυθεί και σε καμία περίπτωση οι εργασίες δεν προβλέπουν κατεδάφιση. Οι μελέτες είναι έτοιμες και από τη στιγμή που θα «ανοίξουν» οι διαδικασίες για το νέο ΕΣΠΑ, περίπου την ερχόμενη άνοιξη όπως υπολογίζεται, τότε το έργο θα προωθηθεί προς ένταξη. Εκτός εάν εξασφαλισθεί η ένταξή του στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων κι άρα θα είναι αμεσότερες οι διαδικασίες δημοπρατήσεώς του. Ο κ. Μουριάδης σημείωσε ότι οι εργασίες για το ένα τμήμα του έργου που αφορά στην ενίσχυση του υπάρχοντος κτηρίου θα διαρκέσουν περίπου ένα έτος, ενώ το δεύτερο τμήμα του έργου που αφορά στην κατασκευή ενός νέου νηπιαγωγείο θα καθυστερήσει περισσότερο έως την ολοκλήρωσή του.

=

Προηγούμενο άρθρο

Οι φαρμακοποιοί προετοιμάζονται - Θερμό καλοκαίρι και νέα κόντρα με την κυβέρνηση

Επόμενο άρθρο

Ικανοποιημένη η συντονιστική επιτροπή