Dark Mode Light Mode
Βασίλης Μορφιάδης στους 93, 7: « Θα κάνουμε 9 με 12 μεταγραφές»
Πρώτα η ΕΔΕ κι έπειτα ο απολογισμός – Ο Δήμαρχος μιλά για το κοινωνικό παντοπωλείο και τη ΔΕΗ
Για την λίστα της ΔΕΗ να προσέλθουν στο δημαρχείο Καβάλας για απογραφή

Πρώτα η ΕΔΕ κι έπειτα ο απολογισμός – Ο Δήμαρχος μιλά για το κοινωνικό παντοπωλείο και τη ΔΕΗ

Την άποψη που παρέθεσε την Τρίτη ο Δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής αναφορικά με την ολοκλήρωση της ΕΔΕ περί της παραλαβής ηλιέλαιων για το κοινωνικό παντοπωλείο που θα πρέπει να προηγηθεί του διαχειριστικού ελέγχου για το β’ εξάμηνο του 2013, υποστήριξε και χθες το πρωί με δηλώσεις του στο ραδιόφωνο της ΠΡΩΙΝΗΣ. Ο κ. Σιμιτσής εξήγησε ότι η ΕΔΕ οδεύει στην ολοκλήρωσή της αφού έχουν εξετασθεί ήδη τα αναπληρωματικά μέλη της επιτροπής παραλαβής προμηθειών, ενώ ολοκληρώνεται και η εξέταση των τακτικών μελών της ίδιας επιτροπής. Επίσης, εξετάσθηκε η προϊσταμένη του τμήματος προμηθειών και ο διευθυντής των οικονομικών υπηρεσιών. Ένα από τα ερωτήματα που θα απαντηθούν μέσω του πορίσματος της ΕΔΕ είναι εάν υπήρξαν ή όχι τα 1.200 πεντάλιτρα ηλιέλαια στην αποθήκη του κοινωνικού παντοπωλείου.

Εάν προηγούνταν ο απολογισμός του πορίσματος της ΕΔΕ δεν αποκλείεται να επικρατούσαν «σκιές» για τα συμπεράσματα, επεσήμανε ο κ. Σιμιτσής που εμφανίστηκε σίγουρος ότι σε παρόμοια περίπτωση: «θα ξεσάλωναν οι κύριοι που εδώ κι ένα μήνα κατηγορούσαν τη διοίκηση του δήμου από τη συχνότητα συγκεκριμένου ραδιοφωνικού σταθμού, λες και η διοίκηση έφταιγε για ένα καθαρά υπηρεσιακό θέμα». Ο Δήμαρχος σημείωσε ότι στη πλειοψηφία τους τα μέλη του τοπικού συμβουλίου έχουν προσφέρει κυριολεκτικά τη ψυχή τους για την εύρυθμη λειτουργία του συγκεκριμένου θεσμού, επισκεπτόμενα καθημερινώς τις τοπικές επιχειρήσεις προκειμένου να συγκεντρώσουν χορηγίες προϊόντων. Παρά όμως τις φιλότιμες προσπάθειές τους έχουν να αντιμετωπίσουν και την αρνητική κριτική ορισμένων για δυσλειτουργία του κοινωνικού παντοπωλείου.

 

ΠΕΡΙ ΚΟΜΜΕΝΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Ευκαιρίας δοθείσης, ο Δήμαρχος Καβάλας κλήθηκε να απαντήσει για ποιο λόγο αποδέχεται την εμπλοκή του δήμου στη διαδικασία επανασυνδέσεως των κομμένων ηλεκτρικών παροχών των ανήμπορων πολιτών, κάτι που προέκυψε με ευθύνη της κυβέρνησης. Ο κ. Σιμιτσής διευκρίνισε ότι ο δήμος καλείται να αποσαφηνίσει ποιοι από τους πολίτες με κομμένες παροχές ηλεκτρικού ρεύματος είναι πράγματι τόσο αξιολύπητοι ώστε να βρίσκονται σε δυσχερή κατάσταση.

Ο κ. Σιμιτσής μας παρέπεμψε στην ανακοίνωση που προσφάτως εξέδωσε, βάσει της οποίας ο δήμος απλά προετοιμάζεται αναμένοντας τις κυβερνητικές οδηγίες και τους κρατικούς πόρους, συμπλήρωσε δε: «Δεν είναι ευθύνη του δήμου η εξόφληση του λογαριασμού των πολιτών, οι παροχές των οποίων έχουν διακοπεί από τη ΔΕΗ. Ακόμη κι αν το θέλω, ούτε τη δυνατότητα έχω αλλά ούτε και τα κονδύλια για να το πράξω, ενώ ούτε και η νομοθεσία μου το επιτρέπει».

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος άλλωστε έστειλε σχετική ανακοίνωση στην κυβέρνηση με την οποία ζητά τη δημιουργία ειδικού λογαριασμού, χρηματοδοτούμενου από κρατικούς πόρους, έτσι ώστε να υποστηριχθούν οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Κατά το Δήμαρχο είναι γελοίος ο ισχυρισμός των κυβερνώντων, ότι κάποιοι εκ των πολιτών που ζουν χωρίς ηλεκτροδότηση δεν είναι πραγματικά αναξιοπαθούντες. Οι δήμοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους μηχανισμούς τους προκειμένου να συλλέξουν τα δικαιολογητικά των πολιτών που αιτούνται την επανασύνδεση της ηλεκτρικής παροχής τους και να τα προσκομίσουν στους αρμοδίους προκειμένου να πιστοποιηθούν. Αλλά αυτό είναι το σημείο όπου εξαντλείται η εμπλοκή του δήμου χωρίς να επεκτείνεται στην καταβολή οποιουδήποτε χρηματικού ποσού.

Να σημειωθεί ότι η διοίκηση της ΚΕΔΕ πρότεινε στην κυβέρνηση τα ακόλουθα:

• Σε κάθε δήμο να συγκροτηθούν επιτροπές αποτελούμενες από εκπροσώπους των κοινωνικών δομών των δήμων και των περιφερειών, εκπρόσωπο της ΔΕΗ και εκπρόσωπο του ΔΕΔΔΗΕ. Σκοπός των επιτροπών αυτών, θα είναι να επιλαμβάνονται όλων των θεμάτων έκτακτων κοινωνικών αναγκών που σχετίζονται με τη ΔΕΗ και τα οποία θα επιλύονται άμεσα και σε τοπικό επίπεδο.

• Σε αυτές τις επιτροπές οι δήμοι αλλά και η εκκλησία θα αποστείλουν, το ταχύτερο δυνατόν, τις καταστάσεις με όσους είχαν ενταχθεί μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2013 στις κοινωνικές και προνοιακές δομές των δήμων, των περιφερειών, της εκκλησίας και στους οποίους έχει γίνει διακοπή ηλεκτροδότησης της οικίας τους, για να δρομολογηθεί η επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος.

• Να δρομολογηθεί εντατική καμπάνια ενημέρωσης των καταναλωτών για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) της ΔΕΗ, με στόχο να ενημερωθούν και να ενταχθούν σ’ αυτό όλοι οι δικαιούχοι. Ταυτόχρονα να εντατικοποιηθούν οι διαδικασίες ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.

• Να παρέχεται έκπτωση έως 70% στο ηλεκτρικό ρεύμα για τις κοινωνικές δομές των δήμων, των περιφερειών, της εκκλησίας και της Κοινωνίας των Πολιτών, δηλαδή κοινωνικά φαρμακεία, κοινωνικά ιατρεία, κοινωνικά παντοπωλεία, δομές κοινωνικών συσσιτίων και άλλων δομών αλληλεγγύης, με βάση υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί άμεσα.

• Να δημιουργηθεί μόνιμος μηχανισμός αποτελούμενος από εκπροσώπους ΥΠΕΚΑ, ΔΕΗ, ΕΝΠΕ, ΚΕΔΕ, προκειμένου να υπάρξει συνεχής παρακολούθηση των προβλημάτων και να δρομολογείται η άμεση επίλυσή τους.

Επιπρόσθετα, το προεδρείο της ΚΕΔΕ ζήτησε από την κυβέρνηση:

• Μείωση του τιμολογίου της ΔΕΗ, το οποίο τον τελευταίο χρόνο αυξήθηκε κατά 18% περίπου.

• Μείωση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου από το 25% στο 50%.

• Άμεση ένταξη στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο των αιτούντων και στη συνέχεια έλεγχος των δικαιολογητικών τους.

• Να μη γίνεται καμία διακοπή ηλεκτροδότησης των νοικοκυριών από Νοέμβριο μέχρι Απρίλιο, σύμφωνα και με σχετική πρόταση της ΡΑΕ.

• Δημιουργία ειδικού λογαριασμού από την κυβέρνηση, από τον οποίο θα υποστηρίζονται οι ευάλωτες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες πολιτών.

 

ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟ ΜΑΡΜΑΡΟ

Ενδεικτική ωστόσο την κυβερνητικής νοοτροπίας να φορτώνει όλα τα βάρη και τις ολιγωρίες της στην πλάτη των εξοντωμένων οικονομικά πολιτών, είναι η δήλωση του Υπουργού Γιάννη Μανιάτη περί επιβαρύνσεως των καταναλωτών με 0,50 λεπτά το έτος προκειμένου να αποπληρωθούν οι λογαριασμοί της ΔΕΗ.

Ειδικότερα, τη δημιουργία μιας ειδικής κατηγορίας στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, στην οποία θα ενταχθούν μόνο μερικές χιλιάδες οικογένειες που είναι ενταγμένες στις κοινωνικές δομές των δήμων και της εκκλησίας και που έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση στο σπίτι τους λόγω απλήρωτων λογαριασμών, ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης. Η αποπληρωμή του κόστους θα γίνει με επιβάρυνση των υπολοίπων καταναλωτών, που θα είναι περίπου μισό ευρώ το χρόνο.

Μιλώντας σε αθηναϊκό τηλεοπτικό σταθμό, ο κ. Μανιάτης τόνισε ότι δεν θα μείνει χωρίς ρεύμα καμία από τις οικογένειες αυτές και διευκρίνισε ότι «μερικές χιλιάδες συνανθρώπων μας θα αποτελέσουν μια ειδική κατηγορία του ειδικού κοινωνικού τιμολογίου, ώστε με ένα κόστος περίπου μισό ευρώ το χρόνο για όλους τους υπόλοιπους καταναλωτές της ΔΕΗ, να γίνει η αποπληρωμή της απαιτούμενης δαπάνης».

 

 

Προηγούμενο άρθρο

Βασίλης Μορφιάδης στους 93, 7: « Θα κάνουμε 9 με 12 μεταγραφές»

Επόμενο άρθρο

Για την λίστα της ΔΕΗ να προσέλθουν στο δημαρχείο Καβάλας για απογραφή