Συνεδρίασε χθες το μεσημέρι στο δημαρχείο, η επιτροπή ποιότητας ζωής. Αρχικά στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν δύο δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, ο Σωτήρης Σωτηριάδη και ο Θόδωρος Μουριάδης. Επειδή η επιτροπή άργησε 20 λεπτά ν΄ αρχίσει τη συνεδρίασή της ο Θ. Μουριάδης αποχώρησε καθώς όπως είπε δε μπορούσε να περιμένει άλλο λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων.
Η κα Κ.Χιώτη-Πρασά που είναι πρόεδρος της επιτροπής ζήτησε συγγνώμη για την καθυστέρηση, καθώς όπως είπε είχε σημαντική συζήτηση για έκτακτο θέμα με τη δήμαρχο Δ. Τσανάκα.
Το κυριότερο θέμα που συζητήθηκε στη συνεδρίαση για περίπου 45 λεπτά, αφορά την έγκριση του τοπικού σχεδίου, αποκεντρωμένης διαχείρισης αποβλήτων. Πρόκειται για τη συνέχεια του εθνικού σχεδιασμού, διαχείρισης αποβλήτων. Οι Δήμοι σε όλη την Ελλάδα είναι υποχρεωμένοι να συντάξουν και να εγκρίνουν μέσω των δημοτικών συμβουλίων τέτοια σχέδια. Στην περίπτωση της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης η προθεσμία έληξε στις 15 Σεπτέμβρη και μόνο ο Δήμος Καβάλας προχωρά έχοντας σχεδόν έτοιμο το τοπικό σχέδιο. Πρόκειται για ένα σχέδιο που αναφέρεται στην ανακύκλωση και στην επαναχρησιμοποίηση υλικών με το στόχο το 50 – 60% των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων να φθάνουν πραγματικά στην ανακύκλωση μέσω των μπλε κάδων.
Για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου τίθεται χρονικό όριο το 2020. Σημειώνουμε ότι σήμερα από τα σκουπίδια που ανακυκλώνονται μόνο το 10% παίρνει το δρόμο της ανακύκλωσης.
«Στόχος μας είναι η αύξηση της ανακύκλωσης», είπε η Κ.Χιώτη-Πρασσά. Σημείωσε ότι στο σκουπιδότοπο του Δήμου Καβάλας σήμερα παραλαμβάνονται τα απορρίμματα του Δήμου Καβάλας, του Δήμου Παγγαίου, του Δήμου Θάσου. Υπάρχουν κάποιες πληροφορίες ότι στο σκουπιδότοπο του Δήμου Καβάλας θα γίνονται και τα υπολείμματα του ΚΔΑΥ του Δήμου Δράμας.
Την πρόταση για το σχέδιο αποκεντρωμένης διαχείρισης αποβλήτων Δήμου Καβάλας παρουσίασε υπηρεσιακός παράγοντας. Παρουσίασε την πρότασή του για τα λεγόμενα πέντε πράσινα σημεία, σημεία στα οποία θα γίνεται ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών, επίπλων και ελαστικών.
Στα ίδια πράσινα σημεία θα μπορούν να λειτουργούν και μονάδες κομποστοποίησης. Μεταξύ των προτεινόμενων πράσινων σημείων στο Δήμο Καβάλας υπήρχε έκταση πέντε στρεμμάτων μεταξύ των δύο στρατοπέδων «Ασημακόπουλου και Κωτσάλου». Η πρόταση αυτή δεν έγινε δεκτή.
Άλλες υποψήφιες θέσεις είναι: Ο παλιός σκουπιδότοπος του Αμυγδαλεώνα, του Χαλκερού, παλιό εργοτάξιο στην περιοχή των Άσπρων Χωμάτων κ.λ.π.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι που συμμετείχαν στη συζήτηση ζήτησαν αυτή να γίνει όσο καλύτερα γίνεται και στο δημοτικό συμβούλιο και μέσω της διαβούλευσης.
Προβλέπεται άλλωστε η πραγματοποίηση σεμιναρίων, όπου οι πολίτες θα λαμβάνουν συμβουλές για την ανακύκλωση συσκευών με στόχο την επαναχρησιμοποίησή τους.
Η εισήγηση εγκρίθηκε ομόφωνα από τα μέλη της δημοτικής επιτροπής αλλά το θέμα θα συζητηθεί και στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.