Δεκατρείς εκπρόσωποι οινοποιείων, όλα έχουν την έδρα τους στο νομό Καβάλας, συναντήθηκαν χθες το μεσημέρι στην αίθουσα συνεδριάσεων του διοικητηρίου, αίθουσα «Ν. Μάρτης». Με αυτόν τον τρόπο οι Οινοποιοί του Νομού Καβάλας συμμετείχαν στη χθεσινή πανελλαδική απεργία του κλάδου.
Πρώτη φορά έκαναν απεργία τα οινοποιεία σε όλη τη χώρα, πρώτη φορά έκαναν τέτοια διαμαρτυρία οι οινοποιοί.
Διαμαρτύρονται και είναι απόλυτα δικαιολογημένοι, για την εφαρμογή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, μέτρο μνημονιακό της κυβέρνησης, που ισχύει από την 1η του Γενάρη 2016.
Στη συνάντηση συμμετείχαν «13» εκπρόσωποι ισάριθμων οινοποιείων του Νομού Καβάλας. Ένα βρίσκεται στο Δήμο Νέστου, ένα στη Θάσο, ένα στην περιοχή του Δήμου Καβάλας κι όλα τα υπόλοιπα στον Δήμο Παγγαίου.
Στη χθεσινή συνάντηση συμμετείχαν ο Πολυχρόνης Συμεωνίδης, η εταιρία του κ. Τσιώλα Σ. Κων/νου, ο Κων/νος Λαλίκος, η Μαρία Τριανταφυλλίδου, ο Κων/νος Ταουκτσής, ο Γιάννης Αποστολίδης, ο Χρήστος Γιαννάκης, ο Ευστάθιος Τσικρικώνης, ο Βασίλης Σεϊτανίδης, ο Λεφτέρης Ιωαννίδης, η Ελένη Φελλαχίδου, ο Αθανάσιος Πρωτόπαππας και ο κ. Βασίλης Τσακτσαρλής, της εταιρίας «Κτήμα Βίβλια Χώρα Α.Ε.»
Τους εκπροσώπους των οινοποιείων συνάντησαν και συμπαραστάθηκαν με την παρουσία τους οι αντιπεριφερειάρχες Θόδωρος Μαρκόπουλος και Σωτήρης Παπαδόπουλος. Κι οι δύο αναγνώρισαν το δίκαιο του αιτήματός τους, την κατάργηση δηλαδή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί.
«Ζητάμε κατάργηση ή αναστολή του μέτρου» είπε στους δημοσιογράφους ο Πολυχρόνης Συμεωνίδης. Εξήγησε ότι με αυτόν τον μέτρο ακριβαίνει το κρασί και θα υπάρξουν προέβλεψε κι άλλα επακόλουθα για τα οινοποιεία σε όλη τη χώρα.
Ο κ. Συμεωνίδης είπε ότι με την ευκαιρία της χθεσινής κινητοποίησης πρώτη φορά οι οινοποιοί του Νομού Καβάλας συναντήθηκαν, ανταποκρίθηκαν τόσο μαζικά στην πρόσκληση, πολλοί που δεν γνωρίζονταν γνωρίστηκαν μεταξύ τους και συναποφάσισαν να δημιουργήσουν σύλλογο.
Στο νομό μας υπάρχουν 26 άδειες οινοποιείων. Υπολογίζεται ότι τα οινοποιεία είναι περισσότερα από 20. Όπως ήδη σημειώσαμε τα πιο πολλά λειτουργούν στην επαρχία Παγγαίου.
Σύμφωνα με τον κ. Πολυχρόνη Συμεωνίδη απασχολούνται 100 και πλέον άνθρωποι. Σε ερώτηση για το ποιες είναι οι συνέπειες του μέτρου, που εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου, είπε: «Είναι νωρίς ακόμη να εμφανιστούν. Προς το παρόν καταγράφονται πολλές διαμαρτυρίες και των καταστημάτων που πωλούν κρασί, κυρίως όμως των καταναλωτών».
Ο κ. Συμεωνίδης δήλωσε ικανοποιημένος που οι οινοποιοί του Νομού έχουν ως συμπαραστάτες τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης. Παρατήρησε ότι είναι δύσκολη η εφαρμογή του μέτρου και κατέληξε λέγοντας τα εξής: «Το κρασί είναι εθνικό προϊόν. Ζει πολλές οικογένειες στην Ελλάδα. Το κρασί καταναλώνεται από τον απλό κόσμο, από τον λαό. Ας έβαζαν ειδικό φόρο κατανάλωσης σε κάποιο άλλο, από τα εισαγόμενα προϊόντα».
Όπως έγινε γνωστό στη χθεσινή συνάντηση, νέες κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν προσεχώς. Οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να παρθούν στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη, όπου υπάρχουν συλλογικά όργανα πανελλήνιας αρμοδιότητας, των οινοποιών της χώρας.