Dark Mode Light Mode

Πρώτο θέμα οι ΑΟΖ

Πολλές ώρες βρέθηκε χθες το πρωί στο 17ο Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Καβάλας, ο καθηγητής Νίκος Λυγερός. Την προηγούμενη μέρα, την Τετάρτη 3 Οκτώβρη μίλησε για πολύ ώρα στο αμφιθέατρο του διοικητηρίου, με θέμα «Όταν η ΑΟΖ δείχνει τα όρια της γενοκτονίας μέσω της θεωρίας των παιγνίων».

Η ομιλία του Ν. Λυγερού κράτησε περισσότερο από δύο ώρες. Τελείωσε στις 11.00 το βράδυ, αλλά ήταν πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα. Οι διοργανωτές – το σχολείο της Αγίας Παρασκευής, ο σύλλογος γονέων κι ο πολιτιστικός σύλλογος του ίδιου συνοικισμού – ικανοποιήθηκαν από την ανταπόκριση του κόσμου. Ευχαριστούν μάλιστα για τη χορηγία της την επιχείρηση «Πάνος Ζαφείρα» εστιατόριο στην περιοχή του λιμανιού.

Μετά τις 9.00 χθες το πρωί ο Νίκος Λυγερός επισκέφθηκε το 17ο δημοτικό σχολείο Καβάλας. Μίλησε με όλα τα παιδιά, αρχίζοντας από τους μαθητές του νηπιαγωγείου. Μάλιστα ήταν εκεί και φωτογράφησαν τα παιδιά τους μαζί με το Ν. Λυγερό ακόμα και γονείς των νηπίων.

Ο Ν. Λυγερός μιλώντας στην εφημερίδα μας, είπε ότι η Ελλάδα έχει μέλλον εφόσον εκμεταλλευτεί την ΑΟΖ. Την αποκλειστική οικονομική ζώνη. Όλα τα άλλα, είπε, είναι πασαλείμματα. Η συνάντευξή του είναι η εξής:

 

«Για μένα τα παιδιά είναι οι μικροί άνθρωποι, άρα είναι οι επόμενοι άνθρωποι, συνεπώς πρέπει να κάνουμε και τα δύο, δεν έχουμε να επιλέξουμε το ένα από τα δύο, πρέπει να συνομιλούμε και με τους μικρούς και με τους μεγάλους. Πρέπει ν΄ ασχοληθώ με τους ανθρώπους που παίρνουν αποφάσεις τώρα για τα μικρά και μετά τα μικρά πρέπει να εκπαιδευτούν έτσι ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στη συνέχεια. Άρα είναι σαν να μου λέτε εάν προτιμώ το μέλλον ή το παρελθόν! Εγώ ζω με αυτά τα δύο. Το παρόν είναι που μ΄ αφήνει αδιάφορο».

ΕΡ: Υπάρχει ελπίδα για την Ελλάδα;

ΑΠ: «Ναι βεβαίως, υπάρχει ελπίδα και το εξήγησα και χθες. Είπα ότι συγκεκριμένα το μέλλον της Ελλάδας είναι οι ΑΟΖ . Όλα τα άλλα είναι πασαλείμματα, που δεν επιτρέπουν ανάπτυξη. Χρειαζόμαστε κάτι το στρατηγικό. Ένα στρατηγικό άνοιγμα έτσι ώστε να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε και να πάμε πιο πέρα. Η ιδέα δεν είναι απλώς να κάνουμε εξοικονόμηση, αλλά να έχουμε μία νέα οικονομία».

ΕΡ: Υπάρχουνε πολιτικές δυνάμεις που το πιστεύουν αυτό ή το χρησιμοποιούν αυτό μόνο;

ΑΠ: «Και τα δύο. Όταν είμαστε σε πολιτικό χώρο πάντοτε το χρησιμοποιούμε. Αυτό όμως που έχει σημασία για την πατρίδα πάντοτε, είναι να υλοποιείται. Αλλά εγώ τώρα περιμένω την υλοποίηση. Η ενημέρωση έχει γίνει. Έχουμε ξεκαθαρίσει το πλαίσιο και βλέπουμε ότι υπάρχει μία πολιτική βούληση. Απλώς είμαι κι εγώ Έλληνας και περιμένω την υπογραφή».

ΕΡ: ΑΟΖ χωρίς την υποστήριξη από μία ξένη δύναμη – βλέπε περίπτωση Κύπρου με το Ισραήλ – μπορεί να γίνει;

ΑΠ: «Δεν είναι όπως την περίπτωση Κύπρου – Ισραήλ. Εκείνη αφορά μόνο μία οριοθέτηση. Άρα θα πρέπει να σκεφτείτε ότι το κοίτασμα «Αφροδίτη» είναι στο πλαίσιο εκμετάλλευσης, αλλά η Κύπρος έχει αρχίσει με την Αίγυπτο και το Λίβανο. Αυτό με το Ισραήλ έγινε μόνο το 2010. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι μόλις κάνουμε μία συμφωνία με την ΑΟΖ, μία οριοθέτηση,,, αμέσως μπορούμε να κάνουμε εξόρρυξη σ΄ αυτό το σημείο. Άρα άμα θέλετε το ανάλογο που μπορεί να γίνει πρακτικά στην Ελλάδα είναι με το κοίτασμα Πύλος, με την Ιταλία. Αυτό είναι κάτι το συγκεκριμένο και μπορεί να λειτουργήσει πανέμορφα».

ΕΡ: Και τέλος τι κάνετε αυτή την περίοδο; Βρίσκεστε σε περιοδεία, σε ομιλίες ή κάνετε κάτι άλλο;

ΑΠ: «Εγώ είμαι στο ερευνητικό πλαίσιο. Απλώς η έρευνά μου μετά έχει εφαρμογές πάνω σ΄ αυτές τις ομιλίες, γιατί χρησιμοποιούμε μαθηματικά για να κάνουμε κάποια πράγματα… και βέβαια κάνουμε θεωρία αριθμών, αλλά αυτό δεν έχει εφαρμογές, είναι για πιο μετά».

 

 

Προηγούμενο άρθρο

Στην πλατεία για ενημέρωση των πολιτών

Επόμενο άρθρο

Επιστρέφει ο Πακάλτσης - Τριποτσέρης: « Είναι ένας μαραθώνιος»