Dark Mode Light Mode

Ριζικές αλλαγές προτείνουν για την παραλία

Μεγάλο ενδιαφέρον είχε τελικά η χθεσινή σύσκεψη στο Διοικητήριο, με θέμα την ανάπτυξη- προβολή και ανάδειξη του παραλιακού μετώπου της Καβάλας. Ήταν μια πρωτοβουλία των Αντιπεριφερειαρχών Γρανά και Παπακοσμά, η οποία όμως συμπληρώθηκε κατάλληλα από τις προτάσεις του Δήμου Καβάλας. Σε αυτές, έστω στις περισσότερες, φάνηκε να συμφωνεί ο ΟΛΚ. Το ΤΕΕ ΑΜ δια του Μπάμπη Πεταμίδη αντίθετα φαίνεται ότι διαφωνεί. Άλλοι φορείς αλλού συμφωνούν και αλλού διαφωνούν.

Στην εισήγηση του ο Αρχέλαος Γρανάς ζήτησε στην παραλία να γίνουν αλλαγές ως το ερχόμενο Καλοκαίρι ώστε να βοηθηθεί η τουριστική κίνηση το 2013. Ο Κώστας Παπακοσμάς ήταν ακόμη πιο συγκεκριμένος. Ζήτησε να φύγουν τα αυτοκίνητα από όλη την περιοχή της οδού Εθνικής Αντίστασης. Από την περιοχή του κτιρίου του ΟΛΚ και του Λιμεναρχείου ως την είσοδο του Πάρκου. Ο κ. Παπακοσμάς είπε επίσης ότι πρέπει να αξιοποιηθεί σωστά η λαϊκή αγορά ώστε να γίνει τουριστική ατραξιόν της πόλης, να ελευθερωθεί η πρόσβαση στο μουσείο, να ενισχυθεί ο φωτισμός στον δρόμο ανάμεσα στο διοικητήριο και το ανοιχτό κολυμβητήριο, να φύγουν τα αυτοκίνητα από όλη αυτή τη περιοχή της παραλίας. Αμέσως μετά μίλησε ο Κωστής Σιμιτσής που έκανε συγκεκριμένες προτάσεις: 1) Να αλλάξει ο τρόπος στάθμευσης στον δρόμο μπροστά από το διοικητήριο. Τα οχήματα να παρκάρουν στο μέσο του δρόμου και να υπάρχουν δύο λωρίδες κυκλοφορίας για το μπες βγες. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται 80 περίπου θέσεις στάθμευσης, που όπως είπε αρκούν για τους υπαλλήλους των υπηρεσιών. 2) Πρότεινε μόνιμη πεζοδρόμηση της παραλίας, 365 μέρες τον χρόνο- όλο το 24ωρο. 3) Πρότεινε να μεταφερθούν επί της Ε. Αντίστασης στο ύψος του ΚΤΕΛ και ανατολικότερα οι πάγκοι μόνο των παραγωγών της λαϊκής αγοράς. Αυτοί που σήμερα λειτουργούν στο πάρκινγκ του διοικητηρίου.

Ο Αδάμ Κοσμίδης μίλησε πιο προσεκτικά. Δήλωσε αιφνιδιασμένος από τις προτάσεις. Δέχθηκε τις κυκλοφοριακές αλλαγές αλλά δεν είπε τίποτα για την μεταφορά τμήματος της λαϊκής. Αμέσως μετά, στο περιθώριο της σύσκεψης, δήλωσε αντίθετος να λειτουργεί η λαϊκή αγορά ή έστω ένα τμήμα της στην παραλία. Θετικός στις προτάσεις ήταν ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χρήστος Ηλιάδης, ζήτησε ελέγχους στην λαϊκή. Επανέλαβε ότι πρέπει να αλλάξει ο κανονισμός και να μπορούν να βγάζουν προϊόντα στο πεζοδρόμιο της Ομόνοιας οι καταστηματάρχες. Ο Μπάμπης Πεταμίδης εκπρόσωπος του ΤΕΕ ΑΜ χαρακτήρισε τις προτάσεις πρόχειρες, που έρχονται σε αντίθεση με το master plan του ΟΛΚ και το γενικό πολεοδομικό της Καβάλας. Αυτά τα δύο, είπε, πρέπει να υπολογίζονται ως νόμοι του κράτους. Σύμφωνα με τον Κώστα Παπακοσμά «οραματιζόμαστε μια παραλία χωρίς αυτοκίνητα αφού η ανάπτυξη θα έρθει από την θάλασσα». Σύμφωνα με τον Κωστή Σιμιτσή «τα πράγματα στην παραλία δεν πάνε καλά, πρέπει να γίνουν αλλαγές και ρυθμίσεις χωρίς να φοβηθούμε τις αντιδράσεις». Η χθεσινή συζήτηση ήταν η πρώτη, ενός ανοιχτού διαλόγου που όπως φαίνεται θα συνεχιστεί ποικιλοτρόπως τις επόμενες ημέρες.

 

 

Προηγούμενο άρθρο

Κυκλοφόρησαν τα διαρκείας του ΑΟΚ

Επόμενο άρθρο

Συμμετέχει η αγορά στην απεργία της 26ης Σεπτέμβρη